Šiandien – nuostabi diena! Šiandien man taip norisi plačiai šypsotis, nepaliaujamai garsiai plepėti niekus ir krykštauti be priežasties, eiti gatve šokio žingsneliu ir niūniuoti melodiją ne tik mintyse.
Šiandien tikras, tikrų tikriausias pavasaris, paskanintas šiltais saulės spinduliais ir su dideliu žiupsniu tyro oro. Pavasaris, kurio aš šitaip labai laukiau. Jis atėjo. Pagaliau!
Kartais tam, kad pajustum džiaugsmą, turi nuspręsti, kad jį pajusi. Kad būsi laiminga, šypsosies ir dalinsi šypsenas visiems aplink. Nuo tos valandos ir tos minutės, nuo pat dabar – šalin tas rūškanas mimikas ir padejavimus, koks blogas yra pasaulis ir kaip viskas aplink niūru, tamsu, netikę… tegul ištirpsta viskas kartu su paskutiniais sniego kupstais šaligatviuose, tegul nuteka į niekur ir tegul daugiau niekad negrįžta.
Gal skamba kvailai ar keistai, ar naiviai, bet šiandien aš jaučiu, kad laikas keistis. Dabar. Kad laikas persirengti ir kad aš tai tikrai galiu padaryti. Išsišiepus lyg per didžiausią šventę aš gaudau saulės spindulius ir jaučiuos tokia… nauja.
O naujai pradžiai, smagiai šventei ir saulėtai pavasario dienai atnešu tikrai pavasarišką varškės tortą su braškėmis ir bananais. Tai seniai žadėtas ir apkalbėtas (ir suvalgytas) tortas, ir feisbuko bendruomenei aprodytas jau prieš šimtą metų, bet štai – lydekai paliepus, man panorėjus – atnešu jį su visu receptu. Imkit ir skaitykit!
Arba ne ! Bėkit laukant, sugerkit visą saulę, visą gaivą, visą pavasarinį jausmą, o tada vėlai vakare, žydram dangui pasislėpus aklinoje tamsoje… tada skaitykit.
Skonis: 9/10. Tortas labai pavasariškas ir gana gaivus, lengvas ir… tikrai skanus.
Tik – bėda bėda – aš pati kalta, kad nepavyko man jo padaryti tokio, koks turėtų būti. Bandžiau gudrauti kepdama visus biskvitus iš karto – atseit, kas čia tokio, perpjausiu. Bet va ir neperpjoviau. Taigi tataigi, gavosi tik du biskvitai, bet ir gerai. Nes dėl nesuvokiamų priežasčių (kas man paaiškins?) kremo man vos-vos užteko. Kitą kartą daryčiau bent pusantro karto daugiau – kur čia šuo pakastas, gal kas minčių turit? 🙂 (Jei teisingai atsekinėju, tai šis tortas – Elžbietos, ar ne? 🙂 ). Mielai išklausyčiau pamokėlę, kaip čia man taip gavos 🙂
Bet šiaip – pakartosiu dar kartą – tikrai skanus tortas. Ir jei būčiau padarius viską taip, kaip reikia, neabejoju – būtų dar skanesnis! 🙂
Na, ir tuo pačiu apie šokoladinę saldainių masę. Skonis kiekvieno subjektyvus, bet bent jau man asmeniškai ši masė pasirodė skanesnė už anksčiau bandytą. Ši tokia labiau šokoladinė, švelnesnio skonio, o anoji ankstesnioji – labai cukrinė ir labai saldi. Ir, šimtu procentų tvirtinu, kad ši šokoladinė saldainių masė yra nepalyginamai paklusnesnė ir malonesnė tiek rankoms, tiek akiai. Žinoma, kad įgūdžių dar reikia man, ir reikia daug, bent bet kokiu atveju rinkčiausi šią masę – rekomenduoju ir jums.
Nors, tyliai pašnibždėsiu, kaip jau ne kartą tikriausiai šnibždėjau – skaniausi tortai bent jau man būna puošti tiesiog trupinukais, tiesiog šokoladu ar tiesiog minimaliai grietinėle.. 🙂
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? SM
Varškės tortas su braškėmis ir bananais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Biskvitui:
6 kiaušiniai
1 puodelis (200 g) cukraus
100 g miltų
50 g krakmolo
Kremui:
600 g švelniosios varškės
2/3 skardinės saldaus kondensuoto pieno
50 g cukraus
keli lašai vanilės esencijos
1/2 citrinos sulčių
150 g sviesto
2 labai prinokę ir kvepiantys bananai
300-350 g prinokusių braškių
Papuošimas (šokoladinė saldainių masė):
110 g balto šokolado
100 g marshmallow saldainių
1,5 valg.š. vandens
1/2 arb.š. sviesto
125 g cukraus pudros
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE BISKVITĄ
Orkaitę įkaitinti iki 180 ºC temperatūros. Apvalią 29 cm skersmens kepimo formą ištiesti kepimo popieriumi. Iš visų produktų iškepti tris torto biskvitus – kiekvienam po 2 kiaušinius ir proporcingai kitų produktų.
Biskvitams kiaušinių baltymus išplakti, palaipsniui pilant cukrų. Kai baltymai išsiplaks, pridėti trynius, išmaišyti ir įberti persijotus miltus bei krakmolą, labai atsargiai išmaišyti. Kepti apie 10 min., bet reikia situaciją stebėti – biskvito viršus turi sausas ir lengvai „spyruokliuoti”. Išimti biskvitą, nuimti kepimo popierių ir atvėsinti.
PARUOŠKITE KREMĄ
Minkštą sviestą išplakti su kondensuotu pienu, palaipsniui pridedant varškę ir cukrų. Pagardinti keliais lašais vanilės esencijos bei citrinos sultimis.
Bananus supjaustyti griežinėliais, braškes perpjauti per pusę, jei didesnės.
Biskvitus sutepti kremu, sluoksniuojant su supjaustytais bananais ir braškėmis. Torto šonus ir viršų taip pat aptepti kremu ir papuošti pagal fantaziją.
PARUOŠKITE ŠOKOLADINĘ SALDAINIŲ MASĘ PAPUOŠIMUI
Į indą sudėti šokoladą, sviestą bei supilti vandelį. Indą dėti ant puodo su verdančiu vandeniu (sudaryti vandens vonelę). Maišant tirpinti, o šokoladau ištirpus, po truputį dėti marshmallow saldainius; maišyti, kol jie ištirps ir gausis vienalytė masė. Paruošus šią masę, perpilti ją į kitą (patogiausia – plastinikį) indą ir rankomis įmaišyti cukraus pudrą. Paruoštą masę suvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 1-2 valandoms, geriausiai – visai parai.
Išėmus iš šaldytuvo, masę kočioti ant krakmolu pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus. Iškočiojus pakankamo dydžio lakštą, atsargiai uždėti jį ant torto paviršaus, gražiai nuleisti kraštus, stengiantis, kad išvis neliktų, ar liktų kuo mažiau „raukšlelių”. Likusią masę nupjauti peiliu, paliekant prie torto apačios dar 0,5 cm. masės, ir ją „sukaišyti” po torto apačia, kad atrodytų gražiau.
Pastaba: šia mase dengiamas tortas turi būti apteptas sviestiniu kremu!
Apdengtą tortą dar papuošiau aisingu: kiaušinio baltymas+cukraus pudra. Gautą masę supyliau į konditerinį maišelį ir bandžiau nupiešiau gėlytes.
26 komentarai
Eina sau, kiek čia darbo daug. Aš tokiam tikrai niekada nesiryžčiau. Geriau ateičiau pavalgyt 😀
Jurga, mielai pavaišinčiau 😉 Nors ir pati tikrai sugebėtum, tikrai! Tik reik kažkokiu būdu prisiruošt, o tada jau viskas daug lengviau regisi nei iš pradžių 🙂
O kokiu sviestiniu kremu reikia aptepti pries dengiant?
Bet kokiu, iš tiesų, svarbu, kad sviestinis 🙂 Aš asmeniškai primaišiau tokio pat, kaip torto pertepimas – juo ir aptepiau 🙂
Gal jau turi pjuvio nuotrauka?
Va šito neturiu.. ir neturėsiu, nes tortas buvo valgomas tokiomis aplinkybėmis, kai tiesiog fotiku pokšėt kažkaip… netiko 🙂
Laabai gražu 🙂 aš bijočiau net pradėti 😀
Ačiū, Jurgita 🙂
Na jau, tik nereikia 😛 Pradėti tikriausiai visada yra baisiausia, o kai jau pradedi… tada ir pamatai, kaip visa iš tiesų yra pakankamai lengva 😉
Oho!! Nu ir darbelio čia. JAu sakiau 1000 kartų, kad tokie kepiniai ne man. Aš tik tep-lep gerai moku 😀
Egle, bet tavo tep-lep užtat nesvietiškai gražūs, patikėk manim! 🙂
Ačiū 🙂
Sveiki, pirma tai norėjau padėkoti už receptą, ir už labai įkvepiančius pasakojimus.
Pabandžiau daryti tortą. Atrodo išėjo… Ne taip gražiai kaip paveiksliuke, bet pavyko !!! 🙂 Gal dėl to, kad esu mažai patyrus, dar tik pradedanti kepėja…
Kilo klausimų, viena tai kremas gavosi per skystas. Gal dėl to, kad pirkau liesą varškę? (nupirkusi varškę susmulkinau su blenderiu, kol gavosi švelnioji)
Skonis neblogas, duočiau 8 iš 10.
Draugams labai patiko pats papuošimas.
Tai tiek. Dar kart ačiū. 😉
Airina, per skystas? 😮 Va čia tai bent, man gavosi tirštut tirštutėlis, galėjo net čiut čiut skystesnis būti. Nagi, paieškokim priežasčių 😀 Ar sviesto netyčia neištirpinai iki skystos konsistencijos? O gal netyčiom vaisius įmaišei į kremą, o ne atskirai dėliojai kiekvienam sluoksnyje? 🙂 Dėl varškės šito tikrai neturėtų būti – aš pati liesą naudojau ir blenderiu lygiai taip pat tryniau 🙂
Ir nėra už ką, žinoma 🙂 Džiaugiuosi, kad įkvepia ir patinka, ir vilioja 😉
Atrodo, lyg viską ir dariau pagal nurodymus, bet gal dėl to, kad aš palaipsniui į varškę dėjau kondensuotą pieną ir sviestą, o ne atvirkščiai. Bet gal dar kartą pabandžius pavyks.
Dar kartą labai ačiū 😉
Dar kartą nėra už ką, Airina 🙂
O dėl šito tikrai gali būti. Nes iš pradžių reikia padaryti sviestinį kremą su kondensuotu pienu (sviestas ir kondensuotas pienas turi būti vienodos temperatūros – tam juos patogiausia per naktį palikti ant kokios spintutės, vietoje vietoje). O tada jau palaipsniui, vis dar maišant/plakant, sudėti varškę 😉
Tikiuos, kitas kartas tikrai nemeluos 🙂
Nu kad ir kiek ieskociau vis nerandu as tos vaniles esencijos. 🙁 Kiekvienoje parduotuveje tik Vanilinis cukrus.
Migle, negali būti! Nes jos yra visur visur – tikrai nesugalvoju didesnės parduotuvės, kurioje nebūtų. Ieškok prie visų pabarstukų, glaistų, kepimo miltelių, želė ir pan. Va kaip atrodo, tokio mažulyčiai buteliukai – http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-571/dr-oetker-aromat-waniliowy-9ml-Full.jpg 🙂
Labas, nors ir senokai šis tortukas įkeltas, bet sugalvojau, kad šią savaitę noriu jį gaminti. Tik klausimas, ar kepimo skarda tikrai 29 cm? Nes aš turiu 26 cm ir mąstau, jei dar mažesnėje kepčiau, ar santykis išliktų geras? Tada, pvz. daryčiau keturis papločius. Ir kaip dėl braškių, gal jas galima keisti kažkokiomis kitomis uogomis? Arba šaldytomis?
Inga, labai atsiprašau, kad atrašau tik dabar ir, bijau, kad jau per vėlai. Tačiau vis tiek atsakau, o gal dar suspėsiu – taip, kepimo skarda 29 cm. skersmens. Jei kepsi mažesnėje, išeis daugiau papločių ir daugiau kremo sluoksnių, bet viskas bus gerai, tiesiog aukštis torto bus didesnis 🙂 Kitomis uogomis braškes gali keisti drąsiai, o dėl šaldytų – tokiu atveju jas būtinai reikia atšildyti, nuvarvinti ir gerai nusausinti. 🙂
6 kiaušiniai
1 puodelis (200 g) cukraus
100 g miltų
50 g krakmolo
Iš visų produktų iškepti tris torto biskvitus – kiekvienam po 2 kiaušinius ir proporcingai kitų produktų. ar gerai suprantu 2 kiausiniams: 1 puodelis (200 g) cukraus, 100 g miltų, 50 g krakmolo. ar ir siuos produktus (1 puodelis (200 g) cukraus, 100 g miltų, 50 g krakmolo) reikia dar padalinti i tris dalis? truputeli painiojuos
Visus išvardintus produktus reikia dalinti į tris dalis. Vienam biskvitui reikės 2 kiaušinių, 1/3 puodelio cukraus, 33 g. miltų ir 17 g krakmolo 🙂
sveiki, tortas gavosi skanus ;). pagal jusu pastebejimus, i biskvito tesla idejau 1 a.s. kepimo milteliu. biskvitas gavosi labai purus, tirpstantis. tesla is karto dariau is visu produktu ir kepiau 2 biskvitus, kuriuos veliau perpjoviau – gavosi 4 paplociai (kepimo forma 26 cm). i krema supyliau visa kondencuota piena ir siek tiek citrinos rugsties bei 200ml grietineles, nes varske emiau gryna ir ja veliau sublenderiavau, kad nebutu grudeliu ( is to kiekio, kur nurodyta recepte, kazko man nesigavo i krema panasi mase, tai paimprozavau). saunu, kad galima rasti kitu zmoniu pastebejimus kepant tortus, nes kai darai, tai bent gali pasiskaityti, ko galima tiketis. aciu jums :)))
Džiaugiuosi, kad tortas ne tik pavyko, bet ir buvo skanus 🙂 O improvizacijos virtuvėje visada yra gerai! 🙂
pabandžiau šiandien šitą tortą, tik čia, kur gyvenu, Marshmalow saldainiukų ieškot reiktų ilgai (per tiek ir noras kažką daryt praeitų). todėl šiek tiek pagalvojus, nusipirkau rožinių zefyrų 😀 kaitinau, kol jie ištirpo, o paskui plakiau mikseriu iki vientisos masės. tada dar cukraus pudros įdėjau, dėl tirštumo. masės nešaldžiau ir nekočiojau, o šlapiom rankom lipinau ant torto – gavosi tikrai neblogai! ir skonis visai nieko 🙂 apie patį tortą net nėr ką sakyt – tikrai skanus, ir nėra labai sudėtingas
Asta, džiaugiuosi, kad eksperimentai virtuvėje pavyko sėkmingai ir skaniai! 🙂
laba vakara, Asta, noreciau uzduoti gal ir kvailoka klausima… nelabai suprantu sitos vietos – pirma isplakti baltymus su cukrum, ir deti trynius? cia kaip? turima omeny,isplakti baltymus, sudeti trynius ir plakti mikseriu toliau, ar juos pries tai atskirai isplakt, vienus ar su cukrum, ir tada atsargiai sumaisyt?
Pabandysiu paaiškinti: iš pradžių dubenyje išplakate kiaušinių baltymus su cukrumi. Tuomet į tą patį dubenį sudedate kiaušinių trynius ir lengvai išmaišote. Galiausiai į tą patį dubenį suberiate išsijotus miltus ir krakmolą. Ir vėl išmaišote. Ir kepate! 😉