Ar žinot, kokia apgaulinga yra laiko tėkmė? Kartais jis bėga ir lekia, kartais net negailestingai pralenkia mus pačius. Kartais maloniai arba erzinančiai sulėtėja. O dar kitais kartais sustingsta vienoje akimirkoje, kuri tęsiasi iki begalybės.
Tuo tarpu laikrodžio rodyklės muša sekundes tuo pačiu ritmu.
Į tą ritmą įsipina viskas: mūsų džiaugsmas, mūsų laukimas, mūsų skubėjimas. Abejonės ir ieškojimai. Mūsų ramybė ir mus sukaustantis skausmas, baimė, neviltis.
Pastarasis pats baisiausias. Laikas tuomet nebejuda. Laikrodžių rodyklės tiksi pro šalį, ne mums. Įsitvėrę akimirkos, bandome nesubyrėti į gabalėlius tol, kol laikas vėl pradės tekėti. Viskas aplink tampa taip trapu – atrodo, pakaktų negrabiau sujudėti, garsiau ištarti žodį ar iškvėpti visą plaučiuose susikaupusį orą; atrodo, to pakaktų, kad pasaulis po kojomis susvyruotų.
Iki šiol aš dar nežinojau, kaip stipriai skauda tada, kai skauda Tavo vaikui. Kiek daug tame skausme telpa stiprybės, kiek daug gležnos vilties ir koks stiprus tampa tikėjimas, kad tuoj viskas bus geriau. Laikui sustojus, jis išsitęsia iki begalybės – neapčiuopiamos, be pradžios ir be pabaigos, skausmingai geliančios visą kūną iki pirštų galų.
Dar labai ilgai nežinosiu visko, kas telpa į žodį „mama“, tačiau galbūt tai net nėra svarbu – atėjus laikui, aš sužinosiu. Kol kas pakanka to tikro kasdien stiprėjančio jausmo – meilė šiam kely yra kiekvienam žingsnyje, kiekvienoje akimirkoje, kiekvienoje sekundėje.
Skonis: 10/10. Ne tik labai skanus, bet ir sveikuoliškas pyragas! Be miltų, be cukraus, be riebalų! Cukinijų šokoladainis, bet jei neišsiduosite, niekas nė neįtars, kad kažkas čia ne taip, kaip įprasta, o saldžiame šokoladinio pyrago gabalėlyje slepiasi daržovės. Labai rekomenduoju!
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Kur radau? Running with Spoons
Šokoladinė cukinijų duonelė su riešutų sviestu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
130 g žemės riešutų sviesto
1 gerai prinokusio banano
1 didelio kiaušinio
80 g medaus
20 g kakavos miltelių
1/2 arb. š. sodos
1 puodelio smulkiai sutarkuotos ir gerai nusunktos cukinijos (apie 115 g)
50 g smulkintų kepintų žemės riešutų (arba kapoto juodojo šokolado)
GAMINIMO EIGA
1. Riešutų sviestą, trintą bananą, kiaušinį, medų, kakavos miltelius ir sodą gerai išplakite iki vientisos masės.
2. Sudėkite tarkuotą cukiniją, suberkite kapotą šokoladą ir išmaišykite.
3. Supilkite masę į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą (25×11 cm) ir kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių. Patikrinkite mediniu pagaliuku – jei jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, yra aplipęs tešlos gabaliukais (bet ne apsivėlęs skysta tešla), pyragas yra iškepęs.
9 komentarai
oo., atrodo super receptas! Galbūt medų būtų galima pakeist kažkuo kitu? Arba išvis nedėti ir padvigubinti bananų skaičių?
Juste, receptas tikrai labai puikus, nuoširdžiai rekomenduoju 🙂 Duonelė labai drėgna, minkšta, aromatinga, na, tiesiog puiki! Medų drąsiai keisčiau klevų sirupu, tiesa, jo galima pilti ir mažiau, pavyzdžiui, pusę kiekio 🙂
Aciu, didelis didelis, uz sio nuostabaus pyrago recepta 🙂 jis tikrai puikus ,dregnas, sokoladinis geris. Kepsiu dar ne karta.
Indre, ačiū, kad pasidalinote nuomone; labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Kaži, nelabai saldu? Aš visada cukraus kiekį kokius 2-3 kartus mažinu, kad man būtų skanu, o čia cukraus išvis nėra! ? Nežinau, ką mažinti… ? Gal tada medų?? Help! ?
Ačiū už pakeltą nuotaiką, toks nuoširdus pasimetimas dėl cukraus nebuvimo mane maloniai prajuokino! 😀 Man ši duonelė tikrai neatrodo labai saldi (mes ir patys dabar ne taip saldžiai valgome kaip prieš keletą metų), bet medaus galite ir truputį pamažinti, jei nerimaujate, kad vis tik gali būti per saldu 🙂
Na, ką, išsikepiau ir galiu pasakyti, kad daiktas tikrai labai skanus (medaus dėjau beveik 50 g, manau, kad būtų užtekę ir kokio 30 g;-) ) – šokoladinis, riešutinis, drėgnas! BET…man jis gavosi toksai drėgnas, kad, tiesą sakant, ne keksas, o kekso košė su plutele… :-s Ir kepiau net ne 30 min, bet cielą valandą… 🙁 Gal dėl to, kad riešutų sviesto man pitrūko kokio 1/3…?bet juk riešutų sviestas kaip ir nekietina… Žodžiu, nežinau kas negerai, bet košė ir tiek…nors ir skani… 😉 Lengviausia viską būtų nurašyt tam, kad miltų nėra (niekada netikėjau tokiais įtartinais receptais;-)), bet… ei… kodėl tada išeina kitiems?! 😉
Riešutų sviestas čia ir yra pagrindinis triukas – jis nekietina, bet „suriša”. Juk iš esmės riešutai > riešutų miltai > riešutų sviestas. Net neabejoju, kad būtent tas trečdalis pritrūkusio riešutų sviesto kiekio ir pakišo koją, nes šią duonelę kepu labai dažnai ir galiu patikinti, kad laikantis visų proporcijų, ji yra minkšta, drėgna, bet tvirta – drąsiai pjaustoma riekelėmis. Iš esmės aš esu visada linkusi tikėti ir patarti kitiems tikėti receptais, ypač, kai kalbama apie konditeriją, kepinius – t.y. laikytis proporcijų. Juolab, kai receptai, kaip sakot, pasirodo įtartini 😀 Pamėginkit dar kartą, su nurodytais kiekiais, – aš tikiu, kad pavyks puikiai!
Sveiki. O gal kažkuo būtų galima pakeisti tą vienatinį kiaušinį? Maltais linais?.. Ar tada visai sugrius? 🙁