Ar tikite sutapimais?
Kartą, maždaug prieš metus ar kiek daugiau, prisiviriau didžiulį puodą citrinų kremo. Neturėjau tikslaus plano, ką su juo darysiu, tačiau citrinų turėjome labai daug, todėl išvirti citrinų kremą atrodė geriausia mintis. Tą patį vakarą, skaitant romaną, iš eilučių tiesiog man į glėbį įšoko tarte au citron pavadinimas. Žinoma, kad po poros dienų aš jį iškepiau.
Prieš gerą savaitę, kaip ir kasmet, mano mama pradėjo kalbėti apie didžiulį agurkų derlių – reikės juos konservuoti, o jų tiek daug, gal ir aš norinti kibiro ar dviejų? O aš, kaip ir kasmet, pakeičiau temą, nes aš ir konservavimas… na, gal už dešimt metų, kodėl gi ne. Ir nebūtų šis mūsų trumpas pokalbis vertas aprašymo, jei ne sutapimai – tą pačią dieną sulaukiau Dr. Oetker pasiūlymo išbandyti… prieskonių mišinius daržovių konservavimui! Jau gūžčiojau pečiais ir ruošiausi sakyti, kad konservavimas – kaip ir cepelinų virimas! – yra mamų reikalas, bet…
„Mamų reikalas“, – pakartojau sau mintyse, žvilgtelėjau į Jorį ir vos neprapliupau juoktis.
Taigi, prieš keletą dienų aš leidausi į nuotykį ir išbandžiau šį tą naujo – naujas man buvo ne tik išbandytas prieskonių mišinys, bet ir pats konservavimas. Nustebinau ne tik save, bet ir savo mamą, kuri su plačiausia šypsena man įdavė maišą šviežių ką tik nuskintų agurkų ir palinkėjo sėkmės.
Nesu tikra, ar sėkmės konservuojant reikia labai daug – man visas procesas pasirodė itin paprastas. Jau po kelių dienų į lėkštę prie pusryčių kiaušinienės raikiau iš stiklainio ištrauktus agurkus. Laukti žiemos? Oi, ne, man buvo pernelyg smalsu!
Gali būti, kad jūs esate konservavimo guru (ir tuomet jums šis mano tekstas tikriausiai atrodo gerokai juokingas) arba gali būti, kad kaip ir aš iki šiol, dar niekad nekonservavote ir nesiruošiate to daryti. Tuomet šis įrašas ne jums, nepykit. Bet jei jūs, kaip ir aš, dar niekad nekonservavote, bet norėtumėte pamėginti, šie prieskoniai gali išspręsti dilemą, kiek ir ko įberti į marinatą, kad skonis būtų pats tas – ne per sūrus, ne per rūgštus, ne per saldus, ne per prėskas. Mums patiko!
Skonis: Agurkai maloniai saldžiarūgščiai, šiek tiek aštroki (virtuvės spintelėje savo eilės dar laukia prieskonių mišinys aštriems agurkams – man jau smalsu, kiek labai jie bus aštrūs). Jau po poros dienų agurkai buvo tiesiog puikūs. Mums tikrai patiko!
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Saldžiarūgščiai konservuoti agurkai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
agurkų (tiek, kad pripildytumėte šešis-septynis 0,7 l stiklainius arba keturis-penkis 1 l stiklainius)
1,75 l vandens
300 ml acto (9 %)
150 g cukraus
1 pakuotės Pikant Fix prieskonių mišinio saldžiarūgščio skonio daržovių konservavimui
kelių šakelių krapų (nebūtinai)
smulkinto raudonojo svogūno (nebūtinai)
GAMINIMO EIGA
1. Stiklainius ir jų dangtelius išplaukite, atidžiai išsausinkite.
2. Agurkus (arba kitas daržoves, kurias norite konservuoti – aš prie agurkų dar įdėjau kelias šakeles krapų ir plonais pusžiedžiais pjaustytų raudonųjų svogūnų) sudėkite į paruoštus stiklainius. Trumpam atidėkite į šalį.
3. Prieskonių mišinį vidutinio dydžio puode sumaišykite su vandeniu, actu ir cukrumi. Virkite virš vidutinio stiprumo ugnies, kol užvirs, ir nuolat maišydami pavirkite dar 3-5 minutes. Galite paragauti ir pagal skonį pridėti dar acto ar cukraus (pagal tai, kokio skonio norite: rūgštesnio ar saldesnio).
4. Verdantį mišinį supilkite į stiklainius ant agurkų, stiklainius užsandarinkite. Užsandarintų stiklainių nereikia sterilizuoti.
5. Stiklainius atvėsinkite, tuomet sudėkite ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Įrašą įkvėpė: Dr. Oetker