Norėčiau pasakyti, kad mūsų sekmadieniai vis dar yra tobulai lėtos dienos, tačiau pradėjus dirbti sau, daug pokyčių įvyksta per vieną dieną – tiesą sakant, jie ateina kartu su tuo sprendimu, tą pačią akimirką. Todėl sekmadieniais, kaip ir bet kurią dieną, „laisvės“ valandas aš skiriu darbui. Ir jau dabar labai gerai imu suprasti, ką iš tiesų reiškia „rask mylimą darbą ir niekada nereikės dirbti“. Už šios eilutės slepia viena tiesa: mylimas darbas bus šalia vi-sa-da. Sekmadieniais. Vakarais. Net naktimis. Ir per atostogas taip pat.
Man rodos, vienas svarbiausių dalykų, keičiant savo mėgstamą veiklą į darbą, yra neperdegti. Todėl sekmadieniai, net jei ir pilni darbų, visada yra pilni ir mielų dalykų: jaukių šeimos pusryčių prie vieno stalo, ilgų pasivaikščiojimų po atviru dangum, pasikutenimų su mažyliu, rankas šildančių arbatos puodelių tamsiais vakarais. Atvirai, šių mažų malonumų pilnos visos dienos. Nes jie svarbūs!
Aną savaitę savaitgalio pusryčiams buvo ne blynai – brinkinau chia sėklas kavoje su pienu, saldinau mūsų pačių medumi, bėriau žiupsnį kvapnaus vanilinio cukraus. Ant viršaus barsčiau smulkiai sukapotą juodą šokoladą ir dėl gražumo apmėčiau viena kita kavos pupele. Iki paragaujant spėliojau, kas čia bus, bet kai paragavau, išsitraukiau fotoaparatą ir nusprendžiau, kad pasidalinti verta.
Šitas stiklainėlis chia pudingo – dar vienas malonus sekmadienio momentas. Su puodeliu kavos, ramiai ir lėtai. Kuo toliau, tuo puikiau perprantu, ką iš tiesų reiškia tas paslaptingas, bet visų siekiamas „lėtas gyvenimas“. Jis nutinka tada, kai net darbų ir reikalų kupinoje kasdienybėje susikuri ar atrandi būdą gyventi ramiai; kai išmoksti derinti darbą ir poilsį, ir kai nesumenkini nei vieno iš jų svarbos.
Reikia mokėti dirbti, po to – reikia mokėti pailsėti. „Balansas, Asta“, – eilinį kartą sau kartoju kiekvieną dieną. Ir mokausi, mokausi, mokausi.
Skonis: Galvoju, koks žodis čia tiktų labiausiai. Norėčiau sakyti „įdomus“, bet žinau, kad dažnai taip apibūdinami skoniai, kurie nelabai, bet juk nesakysi tiesiai į akis, šypt. Na, bet jis įdomus! Kava čia jaučiasi aiškiai ir kažkiek keistai pačiomis geriausiomis šio žodžio prasmėmis. Tikrai labai džiaugiuosi, kad išbandžiau – ir tikrai, žinau, kad darysiu vėl! Nes skanu, net labai!
Sudėtingumas: paprasta kaip dukart du.
Ispaninio šalavijo sėklų (chia) pudingas su kava ir juoduoju šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 ml šaltos juodos kavos
200 ml pieno
2 valg. š. skysto medaus
8 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
½ arb. š. vanilinio cukraus
Viršui:
tarkuoto juodojo šokolado
kavos pupelių
GAMINIMO EIGA
1. Visus ingredientus gerai išmaišykite šluotele. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą.
2. Po 15 minučių dar kartą permaišykite visus ingredientus. Dėkite atgal į šaldytuvą ir palikite išbrinkti 2-4 val. ar per naktį.
3. Prieš patiekdami paskirstykite į stiklainėlius ar stiklines. Apibarstykite kapotu juoduoju šokoladu, papuoškite keliomis kavos pupelėmis. Patiekite šaltą.
Recepto šaltinis: Nutritionist meets chef