Laikais, kai visi ieško modernių virtuvės spalvų, aš be proto pasiilgstu… mamos virtuvės. Paprastos, neįmantrios, dažnai nebrangios ir neprabangios, bet – kokie gardūs tie nostalgiški vaikystės skoniai! Mano mama puikiai žino, kad tereikia bent pašnibždėti – ir kepdama bulvinius blynus su mėsos įdaru, tikrai akimirksniu sulauks svečių. O aš žinau, kad dėl jų tikrai mesiu visus darbus ir pasidarysiu sočią pertrauką prie valgomojo stalo. Arba balta mišrainė! Niekad nesu jos ruošusi pati, bet prisėdus prie šventei padengto stalo jos tikrai norėsiu labiausiai. O kaip dėl paprasčiausių virtų bulvių su miško grybų ir grietinėlės padažu? Juk nėra gardesnio patiekalo, kuriam būtų galima sunaudoti kruopščiai surinktus grybus! Arba bulviniai blynai, senas geras kugelis, paprasčiausi pasaulyje kotletukai, burokėlių sriuba…
Užaugau su šiais skoniais, ir kažkurią akimirką juos pamiršau. Kartais prisimenu iš naujo – kai svečiuojuosi pas mamą ar kai sugalvoju leistis į mažą kelionę laiku savo virtuvėje.
Vištos ketvirčius irgi buvau labai ilgai pamiršusi. Ar dėl to, kad vištienos krūtinėlė daug madingiau? Kažin. O gal todėl, kad reiktų valgyti mažiau mėsos? Todėl, kad su sveika mityba prasilenkia? Čia gi odelės, cholesterolis… Bet juk ne kasdien! Dievinu tas apskrudusias traškias odeles! Kodėl buvau tą pamiršusi?!
Anądien pasidariau sau šventę; ją suruošti buvo neįtikėtinai paprasta, o ir užtrukau visai neilgai.
Iš pradžių pasiruošiau prieskoninio sviesto su įvairiomis žolelėmis ir česnakais. Kai tokį sviestą dariau vasarą, žolelių parsivežiau iš mamos daržo, o šįkart įbėriau šaltyje džiovintų „Supergarden“ česnakų granulių ir mėgstamiausių prieskoninių žolelių: čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų. Šio lietuviško prekės ženklo produktus atradau kartu su pirmais Jorio kąsniais. Kai mažylio pasilepinimams spintelėje paslėpiau indelį raudonų uogų, daug kas mane bandė įspėti, kad gal truputį per anksti – bet jo didelės laimingos akys buvo visi įrodymai, kurių man reikėjo. Per anksti nebuvo. Liofilizuotų uogų indelį spintelėje turim ir dabar, tik po kelias uogas reikia paimti kaip nors paslapčia; jei pamatytų visą indelį, garantuoju, stovėtų ir pirštu rodytų į spintelę, reikalavimus pastiprindamas šūksniais ir trepsėjimais, tol, kol aš pasiduočiau ir atiduočiau viską. Taip, aš niekad nesigyriau, kad ribas man nustatyti lengva, šypt.
Aš suprantu, kad niekas negali pakeisti šviežio, ką tik iš lysvės nuskinto stiebelio, bet… o gal gali? „Supergarden“ prieskonių kvapas ir skonis šviežiems nenusileidžia nė per pirštą – aš nežinau kaip tai veikia tiksliai, bet toji liofilizacija nieko neatima, priešingai – ji išsaugo viską, kas gera, ką malonu uosti, ragauti, jausti. Atidarai dangtelį, nuplėši apsauginę foliją, ir tas kvapas tiesiog svaigina, koks jis tikras ir ryškus! Nežinojau, kad tai taip pat su prieskoniais, kaip ir su uogomis ir vaisiais – dabar jau tikrai žinau.
Tasai prieskoninis sviestas buvo viskas, ko man reikėjo vištos ketvirčiams. Įtryniau juos labai gerai, po odele taip pat, ir leidau pastovėti pusvalandį, kad prieskoniai geriau įsigertų į mėsą. Tuomet šoviau į orkaitę kartu su daržovėmis, kantriai palaukiau beveik valandą, ir pietums ant stalo nešiau vaikystę primenantį, neįtikėtinai paprastą, tačiau labai gardų patiekalą. Traškią odelę nuvalgiau pačią pirmąją – kokio skanumo!
Orkaitėje kepti vištos ketvirčiai su česnakiniu prieskoniniu sviestu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Prieskoniniam sviestui:
200 g sviesto
1 arb. š. „Supergarden“ džiovinto šaltyje česnako granulių
1 arb. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje čiobrelių
1 arb. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje raudonėlių
1 arb. š. „Supergarden“ džiovintų šaltyje rozmarinų
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. smulkios Himalajų druskos
4 vištos ketvirčių
Daržovėms:
bulvių
saldžiųjų bulvių
morkų
alyvuogių aliejaus
mėgstamų prieskonių
GAMINIMO EIGA
1. Iš pradžių paruoškite prieskoninį sviestą. Minkštą kambario temperatūros sviestą sudėkite į dubenį. Suberkite česnako granules, šaltyje džiovintus čiobrelius, raudonėlius ir rozmarinus (galite naudoti ir šviežius produktus), pagardinkite grūstais juodaisiais pipirais ir druska. Gerai išsukite, kol prieskoniai tolygiai pasiskirstys.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
3. Vištos ketvirčius gerai nuplaukite ir nusausinkite. Kruopščiai įtrinkite prieskoniniu sviestu iš visų pusių, po odele taip pat. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
4. Daržoves supjaustykite didokais gabalėliais (bulves į keturias dalis, saldžiąsias bulves storomis riekelėmis, morkas į keturias dalis). Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite mėgstamais prieskoniais (galite naudoti tą patį prieskonių mišinį, kurį bėrėte į sviestą) ir išmaišykite, kol visi daržovių gabalėliai tolygiai pasidengs aliejumi ir prieskoniais. Daržoves vienu sluoksniu suberkite į kepimo skardą šalia vištos.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol višta ir daržovės bus iškepusios. Patiekite su šviežiomis salotomis.
Įrašą įkvėpė: „Supergarden“