Kada prasideda Kalėdos? Ar jau dabar?
Kol kiti kelia antakį ar gūžčioja pečiais, aš nepykstu, kad Kalėdų laukimas prasideda taip anksti. Mielai stabteliu prie spalvingų kompozicijų prekybos centruose. Kaskart išėjusi į miestą vakare, laukiu, kol jose sužibs šventinės lempelės. Visiškai suprantu tuos, kurie nusprendė savo Kalėdų eglę papuošti pirmosiomis gruodžio dienomis. Ir tuos, kurie meduolius ar kūčiukus pradeda kepti dar pirmam sniegui toli gražu neiškritus.
Nepykau ir sulaukusi skambučio bei pasiūlymo: „Juk mėgstat kepti! Gal norit išbandyti mūsų šventines dekoracijas?”. Aš beveik nesuabejojau; kepiniai ir Kalėdos yra dvi didelės mano meilės, o dėl įvairių kepinių dekoracijų buvau tiesiog pametus galvą prieš kokius aštuonerius metus, kai tinklaraštis skaičiavo pirmuosius metus. Tada tų dekoravimo priemonių buvo tiek mažai, kad… beveik nebuvo. Kažkas iš kažkur toli parveždavo tūbelę maistinių dažų, kažkas puse lūpų prasitardavo, jog lyg ir matė kažkur marcipaninių eglučių, o gal ir nematė…
Dabar viskas kitaip, dabar kiekvienas gali būti konditeris profesionalas, nes tų eglučių ar senių besmegenių visai nereikia kreivomis rankomis pjaustyti pačiam – gali nuvažiuoti į parduotuvę ir nusipirkti. Tas skambutis mane ir sugrąžino į dabartį. Prekybos centras LIDL jau pradėjo savo Kalėdų laukimą, ir pradėjo jį labai skaniai – į asortimentą įtraukdami „Belbake“ prekės ženklo kepinių dekoravimo priemones: nuo maistinių dažų spalvų ištroškusiems iki migdolų riekelių natūralumo gerbėjams. Ir, taip, jie turi cukrinių kalėdinių dekoracijų! Daug gražesnių už tas, kurias kažkada buvau pati išlipdžiusi. Žinoma, įsidėti į pirkinių krepšelį tikrai nėra taip romantiška kaip gaminti pačiam, bet kartais tai sutaupo ir laiko, ir nervų, jei pasirodo, kad abi rankos besančios kairės.
Taigi, kodėl aš nepykstu dėl to Kalėdų laukimo, kuris prasideda kartu su pirmomis lapkričio dienomis? Nes aš esu ta, kuri pradeda laukti, ruoštis ir planuoti dar anksčiau. Laukimas yra ne mažesnis malonumas nei tos kelios dienos, kai švenčiame; laukti man yra džiaugsmas ir malonumas. Būna, kad kūčiukus tenka kepti tris kartus, nes vis iškepu anksčiau ir vis mes juos suvalgom. Būna, kad receptų Kalėdų stalui pradedu ieškoti spalio viduryje. Tikrai beveik visada nutinka taip, kad pirmąsias dovanas giliai spintoje paslepiu dar rugsėjį.
Mano Kalėdos prasideda dabar, ne, jos prasidėjo jau anksčiau. Gali būti, kad jūsų Kalėdos prasidės gruodžio 24-osios vakarą. Viskas puiku! Mėgstu sau priminti, koks didelis yra pasaulis – jame tikrai užteks vietos ir mums, laukiantiems jau dabar, ir jums, dar gyvenantiems visai kitais reikalais.
O šiandien man tikrai Kalėdos, nes aš nieko nelaukdama išpakavau tas dailias cukrines dekoracijas ir surengiau mažą Kalėdų deserto repeticiją. Kaip skanu! Kaip kvepia! Ir kaip gražu!
Tai kaip, ar dar kas nors jau laukia Kalėdų? Juk tikrai ne aš viena, tiesa?
Imbieriniai keksiukai su kreminio sūrio kepurėlėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Keksiukams:
115 g kambario temperatūros sviesto
100 g rudojo cukraus
2 kiaušinių
½ stiklinės (125 g) pieno
1/3 stiklinės (115 g) medaus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. sodos
¼ arb. š. druskos
2 arb. š. prieskonių meduoliams (arba 1 arb. š. cinamono + ½ arb. š. imbiero + ½ arb. š. muskato + žiupsnelis gvazdikėlių)
Kremui:
125 g kreminio sūrio (pvz., maskarponės)
2/3 stiklinės (70 g) miltelinio cukraus
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
½ arb. š. vanilės ekstrakto
½ valg. š. agavų sirupo
Papuošimui:
cukrinių kalėdinių dekoracijų
cukruotų cukatų
cinamono lazdelių
žvaigždinių anyžių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir keksiukų popierėlius.
2. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki kreminės vientisos masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite. Supilkite pieną, medų, vanilinį cukrų. Dar kartą gerai išplakite.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius meduoliams. Suberkite miltų mišinį į šlapių produktų plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
4. Paskirstykite tešlą į keksiukų formeles, užpildydami 2/3 jų tūrio. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Ar keksiukai jau iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku, – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Iškepusius keksiukus perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
5. Paruoškite kremą papuošimui. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį ir miltelinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Toliau lėtai plakdami, po truputį supilkite riebią grietinėlę. Turite gauti vientisos konsistencijos tirštą kremą. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir agavų sirupą.
6. Dekoruokite keksiukus, laikydami konditerinį maišelį virš keksiuko viršaus stačiu kampu, spausdami kremą ir sukdami aplink keksiuko paviršių. Papuoškite pagal norus fantaziją – aš šįkart naudojau „Belbake“ cukrines kalėdines dekoracijas, cukruotas cukatas, cinamono lazdeles, žvaigždinius anyžius. Jeigu ruošiatės keksiukus patiekti vėliau, laikykite juos šaldytuve.
Recepto šaltinis: sally‘s baking addiction
Įrašą įkvėpė: LIDL Lietuva
8 komentarai
O taip, Kaledu jau laukiu 🙂 ir tas laukimas tikrai ne maziau smagus nei pacios sventes, o cia kai kazkuria diena lapkriti pasnigo tai tokia kaledine nuotaika uzpludo… 🙂
Vaida, taip, aš prisimenu tą dieną! Kojos pačios nubėjo prie kompiuterio, rankos pačios naršyklėje suvedė youtube ir kalėdinės dainos grojo gerą pusdienį! Nuostabus tas Kalėdų laukimas, tikrai! 🙂
Kalėdinių kepinių kepimas – tikrai ne per anksti. Juk Jūsų skaitytojai turi numatyti iš anksto ką keps kalėdiniu laikotarpiu!
Koks teisingas pastebėjimas, Loreta, ačiū! 🙂
Kažin kodėl kremas gavosi skystas? Pas mane plakiklis tik vieno lygio. Ar plakant kreminį sūrį su cukraus pudrą ir paskui pilant grietinėlę turi būti skirtinhgi greičiai?
Egle, labai gaila, kad nepavyko. Būtų neteisinga kaltinti plakiklį, nes juk net su rankine plakimo šluotele teoriškai turėtų būti įmanoma išplakti kremą (nes o kaip kitaip buvo senais laikais?) 😀 Gal netyčia grietinėlę naudojote ne riebią (35-36 proc. riebumo), o gal supylėte ją į kremą per greitai ir/ar plakėte per trumpai? Iš tiesų šis kremas yra daug daug kartų patikrintas, ir jis kaip tik yra itin tvirtas bei standus. Tikiuosi, kad pamėginsite dar kartą ir pavyks daug geriau 🙂
Nuostabūs keksiukai! Ką tik iškepėm su dukra – namai pakvipo šv. Kalėdomis 🙂 Klausimas, ar reikia nugesinti sodą? Šįkart subėrėm į miltas. Skonio nesijaučia lyg ir 😉
Sveiki, Julija, džiaugiuosi, kad keksiukai patiko! Sodos aš nenugesinu 🙂