Suskaičiavau, kad kepu juos jau aštuonerius metus iš eilės. Tai kaip tuomet kitaip galėčiau vadinti? Tik skaniausiais kalėdiniais meduoliais.
Turime tradiciją pirmąją meduolių partiją iškepti dar gerokai prieš šventes, pavyzdžiui, lapkričio viduryje; pavyzdžiui, praėjusį savaitgalį. Visi namai būna apversti aukštyn kojom (pabarstukai turi savybę „pabėgti“ visur, kur jiems patinka, o glajų randu net plaukuose), bet kaip kvepia Kalėdom! Ir dar ta šiluma, tas jaukumas – kitaip su meduoliais nebūna.
Tuos pirmuosius meduolius dažniausiai suvalgom tiesiog šiaip – su arbata ar kava, ar su šokoladu kvepiančia kakava. Todėl likus mėnesiui ar trims savaitėms iki švenčių, aš kepu juos vėl, ir šįkart paslepiu kur nors iki Kalėdų ryto. Sudedu juos į švarią kartoninę dėželę, šalia padedu ir porą obuolių iš sodo, sandariai uždengiu; obuoliai per tą laiką pamažu vysta ir džiūsta, išskirdami drėgmę, kurią su malonumu sugeria meduoliai. Todėl Kalėdų rytą jie būna dar šiek tiek aromatingesni ir trupučiuką minkštesni nei tądien, kai buvo iškepti.
Myliu pasiruošimą Kalėdoms, o meduolių kepimą – ne mažiau. Myliu ir meduolių dekoravimą, bet čia jau truputį kita kalba. Jei minkydama tešlą jaučiuosi stipri ir žinau, kad viskas bus gerai (skanu!), tai dekoruodama meduolius dažniausiai pasijaučiu ne tokia ir gabi; tai viena tų sričių, kai savo įgimtą perfekcionizmą užleidžiu kažkam kitam, o pati, nesiekdama rezultato, mėgaujuosi procesu. Net jei pabarstukai ridinėjasi po visus namus, net jei glaistas nudažo plaukus, net jei po visko belieka kilstelėti antakį aukštyn ir susitaikyti su tuo, kad „na, bent jau rankų darbo, juk miela!”.
Šiemet saldžias meduolines pasakas, kaip ir beveik kasmet, kūriau su Dr. Oetker Lietuva pabarstukais. Tuo tarpu, kai visur, kur tik pažvelgi, tiek daug spalvų ir ryškių blizgučių, man pasirodė labai žavu meduolius puošti mažiau spalvotai, bet labai elegantiškai – auksine ir sidabrine spalvomis . Tiesa, žodis „elegantiškai“ čia gal ir nelabai tinka, – aš ir vėl gavau progą įsitikinti, kad kepti man sekasi bent šimtąkart geriau nei puošti. Bet gal nėra taip blogai, ką? Dalį auksu ir sidabru žėrinčių meduolių jau dabar atidėjau į tą kartoninę dėželę – neabejoju, kad valgomų dovanų rinkinukuose jie atrodys tikrai žaviai.
O kad jau užsiminiau apie valgomas kalėdines dovanas, turiu įspėti – gali būti, kad tinklaraštyje artimiausiu metu rasite ne vieną jų idėją. Mat visus kitus reikalus iš mano galvos pamažu išstumia vienintelis žodis – KALĖDOS. Jos ateis greičiau nei dabar galvojame, o paskutinę minutę net nuostabiausi dalykai praranda savo smagumą, todėl ruoštis anksčiau yra tiesiog geriau, ramiau ir laimės daugiau. Aš vis iš naujo įsitikinu, kad tai ir yra mano laimingų Kalėdų receptas: ilgas ir ramus laukimas, ilgi iš anksto sudaryti sąrašai, kruopštūs ne paskutinės minutės planai.
Ir tada, tą stebuklingą Kalėdų rytą, belieka vienintelis darbas – džiaugtis. Akimirkomis, žmonėmis, čia ir dabar gimstančiomis jaukiomis istorijomis, gardžiausiais skoniais ir šilčiausiomis šypsenomis.
Man prireikė eilės metų, kad tą išmokčiau, ką jau čia… man rodos, vis dar to mokausi. Bet juk laimė ir niekur neskubanti meilė, kuria apgaubiame savo artimuosius, yra pati geriausia dovana, kurią galime įteikti ar gauti patys. Dėl to verta pasistengti.
Skaniausi kalėdiniai meduoliai „Pepparkakor“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
150 g medaus
110 g sviesto
100 g rudojo cukraus
375 g miltų
½ arb. š. cinamono
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. maltų gvazdikėlių
¼ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio
Cukraus glajui:
1 nedidelio kiaušinio baltymo
200 g miltelinio cukraus
2 valg. š. citrinų sulčių
Papuošimui:
Dr. Oetker pabarstukų
Dr. Oetker dekoravimo pieštukų
GAMINIMO EIGA
1. Nedideliame puode ištirpinkite medų, sviestą ir cukrų nuolat maišant. Leiskite masei užvirti ir kaitinkite, kol visi cukraus kristalai visiškai ištirps. Nukelkite nuo ugnies ir vėsinkite mažiausiai pusę valandos. Masė turėtų gautis tąsi kaip karamelė.
2. Dideliame dubenyje išsijokite miltus su kepimo milteliais, prieskoniais ir druska. Miltų viduryje suformuokite nedidelę duobelę, į ją įmuškite kiaušinį, supilkite paruoštą sirupą ir suminkykite tešlą. Jei tešla pernelyg lipni, pridėkite šiek tiek daugiau miltų, kad būtų įmanoma išminkyti ir suformuoti rutulį. Šį rutulį suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą maždaug dviem valandoms.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Tešlą padalinkite į mažesnes dalis ir kiekvieną iškočiokite (kuo ploniau – tuo geriau) ant miltais pabarstyto paviršiaus. Sausainių formelėmis išspauskite meduolius.
4. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Meduolius perkelkite ant šių kepimo popieriaus lakštų ir kepkite orkaitėje apie 8 – 10 minučių arba kol gražiai parus. Šioje vietoje reikia būtų labai atidiems – kuo plonesni yra sausainiai, tuo greičiau gali perkepti!
5. Iškeptus sausainius perkelkite į sandarų indą ar dėžutę ir laikykite kiek tik norisi, o jei pavyksta – net iki Kalėdų.
6. Cukraus glajui dubenyje šakute išplakite kiaušinio baltymą iki lengvų putų. Pamažu berkite miltelinį cukrų, ir toliau plakdami, kol gausite tirštą glotnų glajų. Įmaišykite citrinų sultis ir, jei glajus atrodo per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus. Glajus turi būti glotnus ir lygus, tirštas, bet ne per daug – kad vis dar galėtumėte juo piešti ant meduolių. Glajumi ar dekoravimo pieštukais išpieštus meduolius iš karto dekoruokite pabarstukais, tuomet palikite sustingti.
58 komentarai
Kuo galėčiau pakeisti kiaušinį tešlos recepte? 🙂 Sūnus alergiškas kiaušiniui, o taip norisi meduolių Kalėdoms 🙂
Rasa, žvilgtelėkite į šį receptą: https://mommyshomecooking.com/eggless-gingerbread-cookies/ Meduoliai yra be kiaušinių, o atrodo puikiai! 🙂 Vieną kiaušinį siūlo pakeisti: 2 valg. š. vandens, 2 arb. š. kepimo miltelių ir 2 arb. š. aliejaus plakiniu.
Bandysim daryti ? o galit papasakoti kaip tą glajų darėte?
Greta, labai paprastai: dubenyje šakute išplaku kiaušinio baltymą iki purių lengvų butų, tuomet palaipsniui beriu miltelinį cukrų ir vis plaku. Galiausiai supilu citrinų sultis ir dar pasireguliuoju su miltelinio cukraus kiekiu reikiamą tirštumą, kad būtų glajus tirštas, bet vis dar teptųsi 🙂
Ačiū už receptą. Labai skanūs gavosi. Pastebėjau, kad tie, kurie plonesni, skanesni, traškesni. Todėl rekomenduoju kitiems, kas kepsite, kočiokite kuo ploniau. Skanaus!
Asta, ar šiuos meduolius jau dekoruotus laikote iki Kalėdų? Ar galbūt dekoruojate prieš patiekiant?
Laura, visada laikau nedekoruotus, ypač toje dėželėje su obuoliais 🙂 Bet šį kartą į atskirą dėžutę atidėjau saują dekoruotų, noriu pažiūrėti, kaip jie atlaikys; ar bus tik dekoracija, ar viskas bus gerai 🙂 Šiaip tas cukraus glajus sustingsta it akmuo – aš tokiu pačiu lipdau ir imbierinius namelius, o tada po gero mėnesio nupučiam dulkes ir suvalgom :)) Visada viskas buvo gerai, tai ir dabar tikiuosi, kad taip bus 🙂
O glajų be kiaušinių yra tekę bandyti? Svarstau, ar cukraus pudra + citrinos sultys irgi gražiai dekoruotųsi/ laikytų 🙂
Žinokit, man rodos, kad labai komplikuota būtų. Jei padarysit itin tirštą, juo bus sunku meduolius padengti, o ypač išpiešti, konsistencija bus tam netinkama. O jei konsistencija bus geresnė, kažin, ar glajus taip tvirtai sustings. Aš pyragų glajui cukraus pudrą su citrinos sultimis plaku, tai net tirštas glajus vis tiek išlieka minkštas.
Ar miltai tik kvietiniai? 🙂
Sveiki, Skaiste, taip, meduoliams naudoju tik kvietinius miltus 🙂
Sveiki, ar kvietinius miltus galima pakeisti (pvz grikių, ryžių ar pan.)? 🙂
Auste, kitų rūšių miltai neturi glitimo, ir dėl to meduoliai bus birūs (glitimas „klijuoja”). Jei tik įmanoma, siūlau naudoti kvietinius miltus ir kepti tradicinius meduolius; o jei glitimo netoleruojate, siūlau rinktis miltų mišinį be glitimo, kuris yra sukurtais iš skirtingų miltų rūšių taip, kad pilnai atlieka tradicinių įprastų kvietinių miltų funkciją.
Auste, esu mačius, kad gamina su ruginiais miltais 🙂
Deimante, mačiau ir aš, įdomu būtų paragauti, ar skonis labiau į duoniukų, ar į meduoliukų panašus 😀 Bet ruginiai miltai taip pat turi glitimo, jei būtent dėl šios priežasties kvietinius miltus norisi keisti kitais.
Sveiki, dariau sausainius pagal si recepta, nezinau kodel isspaudus su formelemis is teslos sausainius jie trupa? Ka padariau blogai? Sveriau viska su svarstyklemis.
Alvija, šiuos meduolius pagal tą patį receptą, kaskart matuodama kiekius svarstyklėmis, kepu jau aštuonerius metus iš eilės. Viskas, ką galiu sugalvoti, jei ir jūs viską svėrėte, yra kiaušinis ir nevienodas jo dydis. Čia reikia naudoti didelį, tikrai didelį kiaušinį (aš naudoju kaimiškus, ir jie tikrai dideli). Arba galbūt naudojote ne sviestą, o riebalų mišinį (reikėtų naudoti tikrą 82 proc. sviestą)? Minkoma tešla turi būti elastinga, minkšta, bet nelipti prie rankų – šį meduolinė tešla yra ypač maloni minkyti, kiek esu susidūrusi su įvairiomis tešlomis. Ar jūsų paruošta tešla prieš šaldymą nebuvo biri, rupi? Pasikeitė tik po šaldymo? Gal tuomet reikėjo jai leisti truputėlį labiau atšilti prieš kočiojant ir spaudžiant meduoliukus. Labai norėčiau žinoti tikslų atsakymą, deja 🙂
Aciu uz atsakyma 🙂 naudojau sviesta, kiausinis ,nezinau, normalaus dydzio, minkant tesla kaip tik dziaugiausi kokia gera tesla isejo ir su nekantrumu laukiau kol prabegs 2 val 😀 tiesa, tesla siek tiek lipo prie dubens. Keista ir man, kad pagal recepta taip tiksliai pasverus produktus kazkas nesigavo. Palaikysiu likusia tesla saldytuve pernakt gal ryt bus geriau 🙂
Alvija, pamėginkit palaikyti, o rytoj, išėmusi iš šaldytuvo, leiskit kokį pusvalandį apšilti kambario temperatūroje (nes per naktį ji tikrai gerokai įšals šaldytuve), tuomet dar truputį paminkykit ir tada jau kočiokit. Man taip liūdna, kad kažkas nepavyko; būna receptų, už kuriuos galėtum ranką duot nukirst, o pasirodo, kad ir tai rizikinga 😀 Tikiuosi, kad rytoj pavyks geriau! Parašykit, ačiū!
Gerai, parasysiu 🙂 jei nebus gerai darysiu is naujo 😀
Valio!!! Gavosi gavosi!!! 😀 perdariau tesla ir gavosi. Gera buda atradau kociojimo, tesla dejau ant kepimo popieriaus tada dar porpieriaus ant virsaus ir kociojau. Tokiu budu gaunasi labai grazus ir ploni sausauniai. Tikrai kad tobuli 🙂
Beje o jusu dekoravimas laaaabai grazus!!!
Alvija, LABAI džiaugiuosi, kad pavyko!! O aš vakar nė nepamaniau Jums šito kočiojimo būdo pasiūlyti, bet jis tikrai yra labai geras 🙂 Tikrai džiaugiuos, kad atradote ir pavyko! 🙂 Ir labai ačiū už gražius žodžius!
Asta dar paklausiu 🙂 o jei pries saldant tesla matosi kad rupi biri siek tie,bet sulimpa i viena mase, tai kas blogai? Neistirpdytas cukrus gerai, per daug miltu???
Cukrų būtina ištirpdyti gerai, ta masė puode turi būti visiškai vientisa, atvėsusi – tąsi ir klampi lyg karamelė 🙂 Bet dėl paruoštos tešlos birumo, manau, kaltas yra miltų kiekis. Geriausia juos berti ne visus iš karto, o pamažu, vis paminkant, ir atitaikyt tinkamiausią kiekį. Nes juk kiaušinis kiaušiniui nelygus, tai ir miltų gali reikėti trupučiuką daugiau ar trupučiuką mažiau 🙂
AČIŪ Jums uz visus atsakymus. Grazaus, jaukaus, ramaus, stebuklingo Kaledu laukimo!
Laba dienas 🙂 esu kepusi, bet dabar galvoju kazin Ghee sviestas cia tiktu,gal kas bande? Na jis riebesnis nei 82..
Aš pati tikrai nebandžiau, tikiuosi, kad galbūt kas nors atsakys į Jūsų klausimą 🙂
Visada kepu pagal jūsų receptą, jis tobulas! ????????????????
Labai džiaugiuosi!! 🙂
Labas, o jei naudočiau prieskoniu mišinį sausainiams?
Dovile, tikrai drąsiai galite naudoti prieskonių mišinį meduoliams 🙂
Labas, ar ši tešla tinka minkštiems sausainiams? Tarkim jeigu storiau iškočiočiau…
Sveiki,
Užminkiau tešlą ir įdėjau į šaldytuvą, bet matau ,kad šian jau tikrai nepavyks iškepti, rytoj į darbus nuo ryto… kiek ilgiausiai galiu laikyti šaldytuve? 🙂
Sandra, kepkite tuomet rytoj po darbų, bet per tiek laiko tešla bus gerokai įšalusi, todėl išėmus iš šaldytuvo, palaikykite kokį pusvalandį kambario temperatūroje, tuomet paminkykite dar truputį ir kočiokite 🙂 Sėkmės ir gardžių meduolių!
Išbandyta. Tikrai skanūs, verti dėmesio. Per savaitgalį buvo kepti kuciukai ir šie meduoliai???? AČIŪ ????
Ačiū Jums, Sandra! 🙂 Džiaugiuosi, kad saulėtoj virtuvėj radote receptų savo švenčių stalui 🙂
Siemet jie man gavosi tobuli! (ainais metais per ploni, per ilgai kepiau) kociojau po mazesni gabaliuka ir storiau, tarp kepimo popieriu ir nedariau plonyciu, tai tokie meduoliski ir skanus! Tas kvapas atidarius dezute net po savaites, stulbinantis! Dabar kuciuku eile 🙂 aciu uz isbandytus receptus, ikvepiancius tekstus ir nerealias nuotraukas!
Nuostabu girdėti! Ačiū Jums, kad pasitikite ir gaminate, kad skaitote ir dalijatės įspūdžiais! Šis grįžtamasis ryšys yra nuostabus ir įkvepiantis, ačiū labai!
Ačiū, Asta, kepiau vakar, tai viskas gerai gavosi! Tešla kočiojosi gerai 🙂 Teliko tik padekoruot, kažkaip šiemet viskas etapais, nepavyksta vienu kaeru 🙂
Sandra, aš irgi dažnai viską etapais darau – ir meduolius kepu/dekoruoju, ir tortus kepu/sluoksniuoju 🙂 Džiaugiuosi, kad meduoliai pavyko puikiai, neabejoju, kad pavyks juos nuostabiai ir dekoruoti! 🙂
ojei naudot savikelius miltus? reikia kepimo milteliu?
Edita, tokie miltai jau turi į sudėtį įmaišytas kildinamąsias medžiagas, todėl kepimo miltelių nebereikia 🙂
Medus+sviestas+cukrus man sustingo į tokią masę, kad sunkiai sekėsi išimti iš indo, jau nekalbu apie minkymą 🙁 ar gali būti, kad perviriau? Naudojau naminį medų (sukietėjusį), ar gali būti, jog dėl to? Gal reikėjo pirkti medų iš parduotuvės, jis būna skystas? Kokį jūs naudojat?
Vaje 🙁 Aš taip pat naudoju paprastą tikrą natūralų medų, jau sukietėjusį, kuris puode pamažu atsileidžia, suskystėja. Kitus produktus taip pat naudoju paprastus ir įprastus – 82 proc. sviestą ir paprastą cukrų. Dėl medaus tikrai negalėjo būti, gal tikrai pervirėt? Virti vis pamaišant reiktų tol, kol cukraus kristalai ištirps, tuomet nukelti nuo ugnies. Atvėsusi masė būna tiršta, bet tąsi lyg karamelė. Labai apgailestauju, kad nepavyko; tačiau tikiuosi, kad pamėginsite dar kartą! 🙂
Man jie irgi patys skaniausi! Kepu pagal jūsų šį receptą (su melasa arba medumi) jau irgi n metų..
Kaip smagu girdėti! Ačiū! 🙂
Super skanūs gavosi! Tik maniškiai kažko pablyškę gavosi, praktiškai baltos duonos spalvos. Gal žinote, kaip padaryti tamsesnius? Labiau šventiškai rudi atrodo. 😄
Akvile, galite tiesiog pakepti minutėle ilgiau – ir jie iškart bus rusvesni, su kiekviena kepimo minute. Svarbu nuolat stebėti, kad neperkeptų ir netaptų smarkiai rudi 🙂 O gal jūs netyčia juos storokus iškočiojote? Tuomet tikrai reikia kiek daugiau laiko, kad kepdami parustų 🙂
Jusu meduoliai atrodo tobulai!!! 😍ir puikiai tinka apibudinimas jog atrodo , elegantiskai” auksine su sidabru dera puikiai. super, butinai bandysiu.
Labai ačiū, Viktorija, tikiu, pavyks puikiai! 🙂
Sveiki, Asta! Su artėjančiom šventėm jus! Mėgstu jūsų receptus ir žadu kepti sausainius. Norėčiau patarimo vienu klausimu. Esu anksčiau kepus, kai reikėjo kaitint sviestą, medų ir rudą cukrų tešlai ir nei karto nepavyko – cukraus kristalai niekaip netirpsta, o medus kietėja (bandžiau ant vandens garų ir tiesiai ant viryklės). Net bandžiau cukrų smulkint, vis vien nesigauna vientisa masė. Ką darau ne taip? Iš anskto ačiū.
Sveiki, Aurora! Labai norėčiau pagelbėti, bet nėkart gyvenime nesusidūriau su tokia problema, o ir labai keista, kaip gi gali šildomas medus kietėti? Galiu pasakyti, kad aš pati šildau tiesiai ant kaitlentės, ant silpnos ugnies, lėtai, vis pamaišydama, ir tikrai viskas puikiai ištirpsta, susijungia į vientisos tekstūros masę 🙂
Pavyko labai skanūs meduoliai, ačiū už receptą
Sveiki! Ačiū už receptą, jau ketvirtus metus kepam su dukryte r labai labai visiems patinka! Man trupučiuka norėtųsi daugiau imbiero, bet dukrai tai idealūs meduoliai, o ypač padekoruoti! 😀
Sveiki, ar įmanoma iškepti meduolius su mažiau cukraus? norim kepti, bet turim dvimete… nesinori, kad tokius saldžius valgytų. ačiū
Taip, žinoma, galite sumažinti cukraus kiekį 🙂
o galima visai nedėti? tik medų?
Negaliu tvirtai atsakyti, nes visiškai be cukraus kepusi nesu 🙂