Kai namuose nuo ryto lig vakaro žybsi šventinės lemputės. Kai viena po kitos skamba užliūliuojančios Kalėdų melodijos. Kai mintyse nepaliaujamai sukasi mintys apie artėjančias šventes, dovanas ir jų pakavimo popierių, traškius kūčiukus ir rozmarinais įdarytas vištas, šokoladinius tortus ir imbierinius namelius…
Paprastas maistas leidžia kojomis siekti žemę, kai taip lengva tampa pakilti į orą kartu su jame sklandančia Kalėdų nuotaika.
Visą laiką buvau įvairiausių nesaldžių pyragų ir nesaldžių blynelių gerbėja. Su mama savo išeksperimentuotus receptus vadindavome „šakar makar“. Dažniausiai nesitikėjome, kad juos valgytų tėtis (nes jam visad reikėdavo mėsos, bulvių ir duonos), bet vildavomės, kad galbūt valgys mano brolis. Tuo tarpu mudvi ragaudavome pasigardžiuodamos!
Tuos mažus eksperimentus, padiktuotus šaldytuvo turinio, aš tęsiu ir dabar. Jau kituos namuos, kitoje virtuvėje, bet kai kurie dalykai nesikeičia. Dažniausiai nesitikiu, kad juos valgys mano vyras, bet visada be galo džiaugiuosi, kai pasičepsėdamas valgo sūnus.
Iš šio produktų kiekio pavyksta iškepti 3-4 normalaus dydžio blynelių porcijas; gali būti, kad labai alkaniems valgytojams tų porcijų bus tik dvi. Mes su Joriu abu papietavom, o rytojui dar ir į pietų dėžutes įsidėjom. Kai viskas taip pavyksta, aš sau sakau, kad recepto porcijų skaičius yra tobulas!
Blyneliai švelnaus skonio, labai minkšti (palaukite, kol kepdami jie apskrus, tuomet apversite tikrai nesudėtingai). Jei mėgstate valgyti aštriau ar ryškiau, galite pažaisti su prieskoniais ir įberti žiupsnį savo mėgstamiausių.
Cukinijų ir morkų blyneliai su varške
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 vidutinio dydžio cukinijos (apie 400 g be odelės ir sėklų)
3 vidutinio dydžio morkų
180 g varškės
2 kiaušinių
½ stiklinės (70 g) miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Cukinijos odelę nupjaukite, sėklas išimkite. Sutarkuokite burokine tarka.
2. Morkas taip pat nuskuskite. Sutarkuokite smulkia morkine tarka.
3. Daržoves sumaišykite su puse šaukštelio druskos, sudėkite į sietelį virš dubens ir palikite pastovėti 20-30 minučių, kad perteklinės sultys nuvarvėtų.
4. Gerai nuspauskite daržoves tarp delnų ir perdėkite į vidutinio dydžio dubenį. Suberkite varškę, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite.
5. Į įkaitintą keptuvę dėkite šaukštą kokosų aliejaus. Šaukštu semkite tešlą ir keptuvėje formuokite nedidelius blynelius. Kepkite virš vidutinės ugnies apie 2-3 minutes, kol apskrus, tuomet apverskite, ir kepkite dar 2-3 minutes, kol kita blynelių pusė taip pat apskrus.
6. Išimkite iš keptuvės į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę. Tuomet sudėkite į pietų dėžutę arba perdėkite į lėkšteles ir patiekite su grietine, natūraliu jogurtu ar kitu mėgstamu padažu.