Sakysit, reklama. Bet, patikėkite, šitą reklamą jūs norite išklausyti, šypt.
Prieš savaitę ar kiek daugiau atsidūriau tokių aplinkybių sūkuryje, kai turėjau nuspręsti, ką ir kiek nuveiksiu prieš Kalėdas. Na, žinote, nėra tas laikas guminis, nėra jo be proto ir daug, vos kuklios dvidešimt keturios valandos per parą, dienų – ir tų tik gera sauja. Prie imbierinio namelio tuomkart padėjau minusą. Paguodžiau save tuo, kad daug, labai daug tų imbierinių namelių per savo gyvenimą iškepiau; nieko tokio, jei šiemet bus tik meduoliai. Tokį mano sprendimą sekė ilgas atodūsis, bet…
Bet! Po tos savaitės tiesiai man į rankas nukrito tokia be proto spalvota, ryški popierinė dėžutė. Neatkreipti į ją dėmesio tikrai neįmanoma, šviečia iš tolo! Joje – viskas, ko gali prireikti imbierinio namelio statytojams, neturintiems laiko. Arba, hm, tingiems statytojams. Bet būti tingiems nėra nieko blogo! Kartais ir aš pati norėčiau būti tingesnė, patikėkite manimi.
Tai štai, atidarius tą dėžutę, supratau, kad ne tik pastatysiu šiemet imbierinį namelį, bet padarysiu tą vos per pusę valandos! Tiesą sakant, užtrukau dar trumpiau. Daug žingsnių, reikalaujančių laiko, čia jau prašokta – architektūros darbai ir sienų bei stogo matavimas jau atliktas, meduolinė tešla užminkyta, formos centimetru kruopščiai atmatuotos ir supjaustytos, viskas iškepta ir supakuota.
Mažiesiems ir didesniems statybininkams belieka suplakti cukraus glajų (dvi minutės), suklijuoti sienas (trys-keturios minutės) ir truputį palaukti, kol jos sustings. Per tą laiką galima išgerti puodelį šiltos kakavos (septynios minutės). O tada prasideda pati linksmiausia dalis – puošimas! Pabarstukų į tą ryškią Dr. Oetker dėželę nepagailėta visokiausių – reikia tik imti ir klijuoti. Ant stogo, ant sienų, durų, visur. Tik galiu įsivaizduoti, koks smagumas tą daryti su didesniais vaikais, kai darbams ima vadovauti jie! Mano Joris dar truputį per mažas, kad jo energiją atlaikytų nedidelis imbierinis namelis, todėl jo užduotis buvo kiek paprastesnė – jis tik ėmė mažais pirščiukais pabarstukus ir po vieną davė man, o aš jau tvirtinau su tuo pačiu cukraus glajumi prie namelio (turiu prisipažinti: taip, jis suvalgė keletą pabarstukų, bet – ei, juk Kalėdos!).
Žinot, kodėl man atrodo, kad apie šią dėželę jūs turėtumėt norėti išgirsti? Nes labai dažnai mes praleidžiame begalę smagių progų bei užsiėmimų tik dėl to, kad pritrūkstame laiko, išsigąstame nespėti ar nesugebėti. Daug kartų esu girdėjus, kad imbierinio namelio statymas yra „kažkas tokio“, o iš tiesų tai – didžiulis malonumas! Statyti jį galima nuo pačio pirmojo žingsnio, nuo meduolinės tešlos užminkymo. Bet, puikiai žinau, ne visada tam pavyksta rasti laiko ar jėgų. Jei nerimaujate, kad jų tikrai pritrūksite, galite pasidaryti mažą šventę per kelias minutes, vos atidarius šią spalvotą dėžutę.
Šiais metais aš pasirinkau nesiversti per galvą ir laukti Kalėdų ne mažiau, bet truputį ramiau, lėčiau, tyliau. Žinoma, buvo dienų, kai man tai nepavyko, toli gražu nepavyko. Bet viena kita netikus diena – tai ne nuosprendis. Susirinkus save iš naujo, pasikalbėjus su savimi iš širdies, dar kartą susidėliojus prioritetus akyse dažnai pasidaro bent truputį šviesiau. Ir imame jausti, ką norime daryti, kam norime skirti savo laiką. Man pasirodė, kad šėlionės virtuvėje statant šį truputį juokingai spalvotą imbierinį namelį buvo geriausias būdas praleisti trisdešimt minučių.
Ir štai, taip jau nutiko, kad imbierinį namelį šiemet aš vėl pastačiau! Ir argi jis nėra mielas?
Jeigu šiemet norite namelį pastatyti nuo pirmo iki paskutinio žingsnio patys, net du anksčiau surašytus receptus galite rasti ŠTAI ČIA arba ČIA. O jei norite to paprasto, greito ir gudraus varianto, žemiau paskaitykite, kaip tai paprasta su šia mano aprašyta stebuklinga dėžele.
Kalėdinis imbierinis namelis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 „Dr. Oetker“ meduolių ir dekoravimo rinkinio „Traškusis namelis“
150-200 g miltelinio cukraus
1 kiaušinio baltymo
GAMINIMO EIGA
1. Kiaušinio baltymą vidutinio dydžio dubenėlyje šakute išplakite iki minkštų putų. Dalimis berkite miltelinį cukrų ir vis išplakite iki vientisos masės. Miltelinio cukraus gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, priklausomai nuo kiaušinio baltymo dydžio, tiesiog stebėkite konsistenciją. Turite paruošti labai standų glajų. Norėdami patikrinti, ar jis paruoštas tinkamai, peiliu perbraukite per išplaktą masę – perbraukimo vieta turi būti aiškiai matoma.
2. Supilkite paruoštą glajų į konditerinį maišelį su mažu apvaliu konditeriniu antgaliu (arba naudokite paprastą šaldymo maišelį ir, supylę į jį galjų, nukirpkite mažą maišelio kampelį).
3. Suklijuokite namelį pagal instrukcijas ant dėžutės pakuotės. Dėžutėje rasite penkias namelio dalis: pagrindą (grindis), dvi šonines sienas ir dvi stogo dalis. Aptepę cukraus glajumi jį kraštus, namelį suklijuosite labai greitai ir labai paprastai.
4. Dekoracijas, kurių daug rasite toje pačioje dėžutėje, taip pat tvirtinkite su cukraus glajumi. Puoškite pagal fantaziją, žaiskite spalvomis!
5. Perdėkite paruoštą namelį ant padėklo ar į didelę lėkštę. Aš jį pastačiau ant glamžyto balto kepimo popieriaus, aplink pridėliojau spygliuočių šakelių, kankorėžių ir apibarsčiau milteliniu cukrumi. Tegul sninga!
Jei norite imbierinį namelį nuo pirmo iki paskutinio žingsnio ruošti patys, receptą rasti ŠTAI ČIA arba ČIA.
Įrašą įkvėpė: Dr. Oetker