Trims dienoms pabėgti iš namų buvo geriausia mintis, kokia tik galėjo kilti. Ryga man visada skambėjo kaip tolimesnis miestas nei iš tiesų yra, – pasirodo, vos kelios valandos, ir mes jau čia. O senamiestis čia pilnas klaidžių gatvelių, kiekviena iš jų alsuoja Kalėdų laukimu. Kažkam tai buvo tiesiog eilinės dienos, o aš kiekvieną žingsnį nelygiais akmenimis, kiekvieną lėtai išgertą kavos puodelį pajaučiau lyg ženklą.
Lyg ženklą, kad dabar tai jau tikrai laikas sulėtinti tempą. Vakarus skirti jaukumui, knygoms ir kvepiančioms žvakėms, o ne kompiuterio ekranui. Lėtai virti karštą šokoladą, o ne paskubomis išgerti dar vieną puodelį kavos (kiek puodelių reikia išgerti per dieną, kad suprastum nebejaučiantis skonio?). Kartais tiesiog sėdėti ir nieko neveikti, žiūrėti per langą į žiemą, ir dėlioti dovanų pakavimo popierių pagal spalvas. Statyti medinių kaladėlių bokštus su sūnumi dešimt kartų iš eilės; nes griauti jam vis dar patinka labiau nei statyti, šypt. O tada žaisti slėpynių – ku kū! – nors ir pusę dienos.
Ar išeiti pasivaikščioti – nes grynas oras kaip niekas kitas gerai išvalo mintis ir palieka ten vietos naujoms. Tarp keturių sienų šitie maži stebuklai niekad neįvyksta; čia kaip burundukas gali suktis ir suktis savo rate, tuose pačiuose neišsipildančiuose pažaduose. O štai išeini į tą nosį kandantį šaltuką, sugniauži delnus kumštinėse pirštinėse, žandus nuo vėjo paslepi minkšto šaliko klostėse… ir kažkaip savaime daug kas išsigrynina, paaiškėja. Pavyzdžiui tai, kad tie neišsipildantys pažadai neišsipildo galbūt vien todėl, kad žadi sau tai, ko nei iš tiesų nori, nei iš tiesų reikia.
Labai daug dalykų aš darau vedina vien nesąmoningo žinojimo, kad „taip reikia“. Bandau sau kažką įrodyti? Bandau būti geresnė nei esu? Atsipeikėju tik tada, kai skauda akis, galvą ir širdį. Šimtus kartų tikėjau, kad išmokau šitą pamoką, bet ji vis grįžta pas mane bumerangu. Vis dar neišmokau, bet dabar turiu dar vieną progą.
Juk žinot. Trys žingsniai pirmyn, du atgal, – tai vis dar yra judėjimas pirmyn.
Todėl ir einu pasivaikščioti. Lėtai, nes su mažyliu kitaip ir nepavyktų. Bet taip tik dar geriau; daugiau laiko pokalbiams su savimi ir su vėju. Daugiau laiko pastebėti mintims ir jausmams, dažnai visai netyčia paskęstantiems rutinoje.
Grįžę iš pasivaikščiojimų, už lango vis labiau vakarėjant, mes žaidžiam virtuvėje. Tirpinu šokoladą, barstau ant jo džiovintas vyšnias ir karijas, migdolus ir stambius druskos kristalus, džiovintas spanguoles ir niekad abejingų nepaliekančias pistacijas. Vadinu tai skanių dovanų dirbtuvėlėmis, – tai ir meditacija, ir ramybė, ir laimė, kurią kasmet atneša Kalėdų laukimas. Net tada, kai aplink chaosas; ta laimė tikrai yra čia pat. Ar jaučiat?
Žinau, kad tai net ne receptas, o šią idėją turbūt girdėjot dešimtis kartų. Bet gali būti, kad šiemet buvot visai pamiršę, kaip greitai ir neįtikėtinai paprastai galit paruošti skanią Kalėdų dovaną brangiam žmogui – tuomet su šiuo priminimu aš būsiu pačiu laiku ir vietoje, o tai ir yra viskas, ko noriu!
Iki Kalėdų liko – negaliu tuo patikėti! – vos 11 dienų. Tegul jos būna pačios geriausios!
Šokoladas su riešutais ir džiovintomis uogomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
I derinys
100 g juodojo šokolado
džiovintų vyšnių
karijų riešutų
rupios jūros druskos kristalų
II derinys
100 g pieniško šokolado
migdolų be odelių
III derinys
100 g pieniško šokolado
džiovintų spanguolių
pistacijų riešutų
rupios jūros druskos kristalų
GAMINIMO EIGA
1. Pasirinktą šokoladą – juodąjį ar pienišką – vis pamaišydami ištirpinkite virš garų vonelės, kol gausite gražią vientisą masę.
2. Paskleiskite jį nestoru sluoksniu ant kepimo popieriaus lakšto. Apibarstykite norimais priedais. Galite barstyti pačiais įvairiausiais! Riešutais, džiovintomis uogomis, druska, pasmulkintais sausainiais, liofilozuotais vaisiais ar uogomis ir t.t. Mano išbandyti deriniai surašyti ingredientų sąrašo eilutėse – visi jie paprasti, bet puikūs!
3. Leiskite kelias minutes sutvirtėti ir šokoladui atvėsti, tuomet perkelkite į šaldytuvą (tai bus paprasčiausia, jei iš karto kepimo popieriaus lakštelį būsite pasidėję ant lentelės ar padėklo).
4. Kai šokoladas visiškai sustings, sulaužykite jį norimo dydžio gabalėliais ir supakuokite.