Tingėti negarbinga, tingėti negražu,
Bet ėmė ir sutingo… Astutė pamažu.
Nežinia, ar kaltas pavasaris (o gal – jo nebuvimas), ar nesibaigiantys kalnai darbų darbelių ant stalo ir mintyse. Ar kaltų išvis ieškoti nereikia ir neverta, bet faktas akivaizdus ir nenuginčijamas, kad saulėta virtuvė jaučias apleista ir pamiršta. Kaupias tik nesutvarkytos nuotraukos ir nesurūšiuoti receptai, deja deja.
Bet bet bet – nedejuosiu, nebambėsiu ir sau nepriekaištausiu – o tiesiog tęsdama toliau šitą tingią temą, pasiūlysiu gabalėlį tinginio. Vienas tradicinių lietuviškų saldumynų, neabejoju, gaminamas kiekvienuose namuose, tačiau, tikriausiai nesuklysiu, šį skanumyną kiekviena šeimininkė gamina skirtingai ir dažniausiai – iš akies. Ir vis tiek jį visi labai mėgsta, labai giria ir labai nuoširdžiai tiesia pirščiukus link viliojančių gabalėlių. Paprasta ir skanu!
Šįkart apie mano mamos tinginį, tikrai patį paprasčiausią pasaulyje. Nes, gėda pelėda, aš tinginio dar nesu gaminus (!!!). Nelabai suvokiu kodėl, tačiau pasamonėje jį, kaip ir kokius kotlečiukus ar karbonadus, priskiriu būtent mamos karalystei. Ir į juos nesikėsinu. Na, bent jau kol kas.
Taigi, kadangi tinginys tinginiui nelygus, galbūt norėsite išmėginti ir šį? Skanaus!
Tinginys
AtsispausdintiINGREDIENTAI
800 g paprastų sausainių (pavyzdžiui, „Gaidelis”)
130 g sviesto
180 g pieno
60 g cukraus
35 g kakavos
1/3 arb.š. citrinos rūgšties
keli lašai romo esencijos (nebūtinai)
GAMINIMO EIGA
Sausainius sulaužyti gabalėliais. Į puodą sudėti sviestą, statyti ant ugnies ir maišant ištirpinti. Supilti pieną, suberti cukrų ir kakavą, maišant kaitinti, kol cukrus ištirps, masė užvirs ir pradės tirštėti. Įmaišyti citrinos rūgštį, romo esenciją ir nukelti nu ugnies. Čiut čiut atvėsinti ir įmaišyti sausainius – visi sausainiai turi „apsivelti”. Paruoštą masę krėsti ant maistinės plėvelės, suformuoti norimą formą ir sandariai apvynioti plėvele. Dėti į šaldytuvą ir laukti, kol sustings. Tuomet išvynioti ir supjaustyti norimais gabalėliais, patiekti ir skanauti.
35 komentarai
Jap jap, tinginys tinginiui nelygus. Va, pavyzdžiui aš visuomet darydavau su kondensuotu pienu. Vėliau kažkas kažkada papasakojo, jog galima daryti taip, kaip tu darei – su pienu ir cukrumi – visigi pigesnis variantas (ach tas stebuklingojo kondensuoto pieno brangumas…). O neseniai girdėjau, jog tinginį kai kurie net su kiaušiniais daro 🙂
P.S. labai patarčiau išbandyti varškinį su konservuotais persikais – tiesiog nepakartojamai nuostabus 😉
Aha aha, aš irgi žinau puikiai tą su kondensuotu pienu – taip pat skanus, bet išvis aš neskanaus tinginio nesu ragavus, manau 🙂 Čia toks simply the best variantas 😀 O va su kiaušiniais niekad dar negirdėjau, įdomu įdomu.
P.S. Čia tikriausiai apie tą apkalbėtą, apdainuotą ir daugelio visaip kaip išgirdą Sonatinos varškinį tinginį kalba eina? 🙂 Jis jau šimtą metų mano planuose ir aš pažadu sau, kad greitu metu išmėginsiu, tikrai! Ačiū už priminimą 🙂
Aš tik tokį tinginį ir pripažįstu, tik nesuprantu kam čia ta citrinos rūgštis? Niekada nei mama dėdavo, nei aš dedu.
Su kondensuotu pienu man tinginiai per saldūs, su kiaušiniais – per daug pavojingi, nes bijau juos žalius vartot 🙂 taip, kad lieka šis gerasis laiko patikrintas variantas.
Citrinos rūgštelės grūdelių pora padaro tinginį ne tokį vien tik vientisai saldų, bet čiut čiut vos juntamo saldžiarūgštumo duoda, aišku, ji nebūtina, bet tikrai skanus variantas 🙂
O jeigu dėti citrinos sulčių? 🙂
Mano pats megstamiausias tinginys is seno mamos receptu sasiuvinio 🙂
Su kondensuotu pienu dariau tik karta idomumo delei, bet saldumas net gerkle grauziantis buvo, todel grizau prie tokio pat, kaip ir sitame irase 🙂 Ir nuotrauka labai skaniai atrodo 🙂
O aš kažkodėl įsivaizdavau, kad daugelis šiaip laikais su kondensuotu pienu tinginiauja, o va šai kaip pasirodo… tuoj teks nuomonę keisti 🙂
Smagu smagu, panašių skanumynų atrasti 🙂
Ačiū, labai labai stengiaus, kad ir nuotrauka skani būtų 🙂
Šiaip nežinau, ar kalbu apie Sonatinos varškinį tinginį, nes savąjį variantą kažkokiame žurnale atradau 🙂 bet vistiek primygtinai siūlau išbandyti. 😉
Perbėgau akimis visus tavo saldžius kąsnelius, bet neradau – matyt, šitas geris dar nepublikuotų sąraše, ar ne? 🙂 Šiaip ar taip, stipriai nutuokiu apie ką kalbi, reiks pagaliau prisiruošt ir išmėgint, ačiū už skatinimus 🙂
Tinginio nuotraukos nerealiai skanios!!!
Aš kažkada tinginį su Rududu dariau, nu ir gavosi tokia saldyyyybė, kad paragavau tik vieną gabalėlį, paskum galvojau, kur šitą „skanėstą” pradanginus, bet vyras smaližius per trejetą dienelių jį išgelbėjo nuo išmetimo 🙂
Ačiū, Lina 🙂 Nuotraukos iš tiesų labai jau paprastos, bet džiaugiuos, kad gražios ir skanios 🙂
O dėl Rududu… aš jį vieną šaukštas galiu kabint. Gėda gėda gėda 😀
o man pats pačiausias būdas į tinginį įdėti dar ir plytą šokolado. Apsivalgymas 😉
Su sąlyga, kad tai – šokoladas pieniškas 😛 Tada užskaitau visu šimtu procentų 😀
Aha, dar nepublikuotas…reiks būtinai pasitaisyt ir surast jam vietele „Gardžiajame Kąsnelyje”;)
Aj, beje, bandžiau pas Sonatiną surast varškinio tinginio receptą, bet jos blog’e neradau… tj va, ir negaliu palyginti
Taip taip, prašom būtiniausiai ištaisyti šią klaidą 🙂
O varškinis tinginys ne blog’e Sonatinos, o Supermamoj, kur ji seniau receptus publikuodavo, prašom nuoroda: http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=10668&view=findpost&p=5139439 😉
Man skaniausias su kondensuotu pienu būtent 🙂 Ir tikrai nėra šleikščiai saldus, mama daro tiesiog tobulą. Giminės sako, kad šventė – prasta šventė, jei nėra jos tinginio 🙂 Gal kada pasiskolinsiu receptą 🙂
Ooo, tai gal tuomet mamos tinginys dar ir daugiau slaptų ingridientų turi savyje, kad toks begaliniai mėgstamas 🙂
Ir dar pasikartosiu, kad man – šaukštai skaniai kabinančiai tiesiai iš skardinės tiek kondensuotą, tiek Rududu, tikriausiai apskritai šleikščiai saldžių dalykų pasauly neatsirastų 😀
išbandžiau, puikus receptas. tik dalį sausainių pakeičiau džiovintais vaisiais. gavosi super duper 😉
Mama atsimenu įpjaustydavo želė cukrinukų – čia tokie saldainiukai būdavo, nežinau gal ir dabar konditerijos prekėse įmanoma surast 🙂
ir dar plytą pieniško šokolado suvariau, vat :))
Egidija, valio! 🙂 Bet čia jau taviškis ryškiai pagerintas, toks prabangus variantas 🙂 Bet tas pieniškas šokoladassss… įsivaizduoju jau, kaip skanu 😀
Niu sunku akis atplėšt… :))
Gintarai, ačiū 🙂
Dėkui už nuorodą 😉
Žinok aš darau tokį patį, tik dedu ne džiovintus vaisius, o dažniausiai konservuotus persikus. Tuomet labai gerai visi skoniai ir pačio tinginio tekstūra susilieja 🙂
P.S. nieko nuostabiau negali būti už šaukštais kabinamą kondensuotą pieną ir Rududu…na, tik po to sąžinė truputį graužia už tą apsirijimą 😀
Mano planuose tie džiovinti vaisiai taip pat tikrai nefigūruoja – taviškis variantas priimtinesnis mano skoniui 🙂
Labas, Asta, dariau tiksliai pagal tavo nurodytas proporcijas, bet kai pamačiau kad masė netirštėja, pildžiau cukrumi. Ir visumoje jo įdėjau gal 5kart daugiau. p.s. juk 60 g tai tik kokie 3 šaukštai, ar ne per mažai ant tokio kiekio sausainių?
Indre, žinok, čia ta masė mūsiškė ir sutirštėja labai nedaug, o cukraus tikrai mes tik tiek dedam – na, sakau, keistuolis tas tinginys vienaip ar kitaip 😀 Bet masė, nors ir nesutirštėjus labai labai, puikiai padengia sausainius (nedaug) ir šauniai sustingsta šaldytuve 🙂
oj, kaip uzsimaniau tinginio! O pas Tave jis toks grazutis, atrodo tirpstantis burnoje… einu ko nors saldaus namie ieskoti 😀
Neringa, neabejoju, kad pas tave namučiuose irgi saldumynų niekad nestinga 😀 Todėl tikiu, kad kažką skanaus ir saldaus radai 😛 O tinginys gi paprastutėlis, šast ir pagamintas, todėl prašom ne čia žiūrinėti, o iš tikro pajusti tą skonį, tirpstančio burnoj… 😛 😉
o cia tikrai 800 g sausainiu? 4 pakeliai mazdaug tu paprastu „gaideliu” tarkim?
Taip, Vilma, tu visiškai teisi 🙂
aisku, aciu, pabandysiu si savaitgali pasigaminti pagal si recepta, nes su kondesuotu saldintu pienu man tinginys gavos labai jau saldussssss…
Vilma, nekantrauju išgirsti, kaip tau patiko šis tinginys 🙂
Labai labai skanus. Naudojau ekologiska kakava ir vietoj citrinos rugsties idėjau citrinų esencijos.
Tinginys mūsų šeimoje (giminėje) yra labai dažnas gaminys. Šiandien gaminau pagal šį, o ne pagal savo receptus. Pridėjau nuo savęs dar plytelę šokolado. Deja, gavosi labai sausas, sausainiai buvo vos vos apvelti skysčiu..