Aš esu labai pastovus žmogus. Tikrai.
Pakalbėkim, pavyzdžiui, apie pusryčius. Kokį vaidmenį jie vaidina jūsų gyvenimuose, kasdienybėje, rytinėje rutinoje? O galbūt išvis jų nevalgote, o gal tiesiog nesirenkate ką valgyti ir dažniausiai jie tampa tuo, kas po ranka pasitaiko, lakstant tarp dušo ir drabužinės? Gal kažkam puikiausi pusryčiai – pakeliui į darbą/mokslus nugvelbta dar šilta bandelė iš netoliese esančios kepyklėlės (svajonė…) ir puodelis pirštus plikančios kavos išsinešimui? Na, o gal – aš žinau, tokių žmonių taip pat tikrai tikrai yra – jūs nepagailite ir paaukojate valandžiukę savo rytinio miego, pradedate dieną anksčiau vien todėl, kad galėtumėte neskubėdami pasiruošti mėgstamus, laukiamus, o gal kasryt kitokius, bet tokius pat skanius, pusryčius, atsisėsti su puodeliu kavos/arbatos/sulčių prie stalo ir ramiai.. lėtai… pasimėgaujančiai… papusryčiauti?
Ir galiausiai – kokie jūsų mėgstamiausi pusryčiai?
Aš, nepaisant to, kad su pusryčiais apskritai ilgą laiko tarpą buvau susipykus, po to bent šimtmetį jiems rinkdavausi tik jogurtus ir tik mažais indeliais. Ir dažniausiai – tik nepalaikykit visiška reklamos auka, nes man jie tikrai buvo labai skanūs – „Activia“. Braškinius. Po šimtą dvidešimt penkis gramus kiekvieną mielą rytą bent porą metų, o gal net šiek tiek ilgiau. Tada jogurtukų „sezonas“ baigėsi ir atėjo juodos grūdinės duonos plius tepamo sūrelio epocha, kuriai aš ištikima taip pat jau… hm, tikrai daugiau nei metus, manau. Ir tas kvailas bei tuo pačiu metu juokingas jausmas – lyg jei nesuvalgysiu būtent to, ką valgiau jau šimtus rytų prieš šį, diena bus… ne tokia. Sugadinta? Nesėkminga? Tiesiog kažkas ne taip.
O bet tačiau – kadangi man tai nepatinka, o su tuo, kas nepatinka, lyg ir reiktų kovoti, leidau pavasariui į mano namus atnešti naują tradiciją. Pusryčių tradiciją, vardu… smoothie. Arba – lietuviai esam, kalbėkim lietuviškai, ar ne? – glotnutis. Arba vaisių koktelis, jei visiškai neįmantriai.
O, beje, šitas pavadinimas pasako tikrai daug ir tikrai taikliai – šaltas gėrimas aprasojusioje stiklinėje tikrai glotnus, purus ir… labai skanus. Gaivus, bet sotus. Saldus, bet teisingai saldus. Skanus, bet nenuodėmingas. Skanumynas, bet sveikas. Paprastas ir su tūkstančiais milijonais begalėm galimų improvizacijų, lengvai pritaikomas kiekvieno – net pačio išrankiausio skoniui, ir puikiai tinkamas pavaišinti netikėtai užsukusiems draugams. Vos pora minučių – ir mėgaukis. Mmmm…
Ačiū E. už priminimą, kaip labai aš mėgstu tokius kokteilius :)*
Skonis: 9,5/10. Neįsivaizduoju, kaip galima vertinti balais tokius dalykus, kaip kad šis. Vienas mėgsta mėlynes, kitas – vyšnias, vieni bananus vadina muilu, o kiti juos dievina, bet apskritai tokie gaivūs, lengvi, pavasariški kokteiliai… tiesiog atgaiva sielai ir kūnui 🙂 Vis dėlto, jei netyčia ragaučiau dar skanesnį, pusės balo rezervą pasilieku, dėl visa ko… 🙂
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Uogų ir bananų glotnutis (smoothie)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ puodelio (85 g) šaldytų mėlynių
125 g šaldytų braškių
1 šaldytas bananas
140 g pieno
(arba visko iš akies)
GAMINIMO EIGA
1. Mėlynes, bananą ir braškes sudėti į plaktuvo (blenderio) indą. Galima naudoti ir nešaldytus vaisius, bet tuomet su jais į indą reiktų įmesti keletą kubelių šaldytų ledukų.
2. Įpilti šlakelį pieno. Smulkinti/suplakti/sublenderiuoti visus produktus tol, kol gausime vientisą, lygią ir kreminę masė – glotnutį.
3. Supilstyti gėrimą į stiklines, įdėti po šiaudelį, galbūt – jei galite ištverti dar kelias sekundes, nepradėję siurbčioti, papuošti stiklines vaisiais, ir patiekti. Skanaus!
16 komentarai
neapsakomas gėris, šis tavo glotnutis :)) reik eit pačiai kažką panašaus susiplakt:))
Būtinai, būtinai! Sotu, skanu, sveika… nėra priežasčių neplakti, nebent šalta – tada jau susilaikyti rekomenduočiau 😀
Čia geras receptas karštoms vasaros dienoms. Bet tokiais šaltais rytais kaip mūsų kol kas labai patarčiau pratęsti ruginės duonos su sūreliu ir karštu gėrimu sezoną!
ps. Geras pavadinimas – glotnutis:)
Na, aš pastaruoju metu turėjau (ir, tikiuos, turėsiu) dėkingą galimybę pakankamai vėlai iš lovos ristis, kai jau saulė pakilus ir pro langą spinduliukai šildo, taigi… ir, šiaip, pavasarį noris lengviau gyventi, sveikiau, teisingiau ir visaip kaip 🙂
Beveik analogišką rytojui į CityOut’ą įdėjau, tik be mėlynių ir su jogurtu 🙂 Man braškęs ir bananai – tobulas derinys.
Egle, ooo, taip. Derinys labai puikus, bet ir mėlynės čia labai susiderina 🙂 Nors darau aš visokius, būna jogurto – šliūkšteliu, randu vanilinių ledų – įplaku. Tūkstantis ir vienas variantas, tas tikriausiai ir yra didžiausias privalumas 🙂
mhm. Absoliučiai pritariu 🙂
Aš pusryčiams turbūt ištikimiausia – mokykloje kokius 5 metus kasryt valgydavau „Ventos” duoną su „Panemunės pievų” tepamu sūreliu (su grybais skaniausias). Universitete pusryčiams tinka, kas papuola, bet va ir vėl grįžau prie tų Panemunės pievų… Nerandu kitko, kas būtų skanu, greita ir pagaminama nebarškinant indų (ir panosy burbant ne pačius gražiausius žodžius, jei kambariokė pradeda vartytis, nes aš triukšmauju…) 🙂
Indre, o, draugė 😀 Man tik ne „Panemunių pievų”, o „Mildutės” skaniausias, ir negaliu pakęst su priedais (kumpiu, grybais…), o natūralus ir tik natūralus geriausias 🙂 Bandžiau naminį darytis tokį sūrelį, pagal Forelle berods, bet va, nenutaikiau proporcijų, nesigavo, ir nuleidau rankas… Bet šiaip tikrai taip, skanus šis pusryčių variantas, labai skanus ir sotus 🙂
Beje, kas link glotnučio – na, tada tau pusryčiams tikrai netiktų jis, atsižvelgiant į tuos minėtus burbėjimus… 😀
Būtent ;D mielai tokius valgyčiau rytais, bet kažkaip nesinori žadint ūžimu…
Na jau, ūžimas dar gana silpnai skamba. Bent jau pas mane, plakant šitą smoothie, galima pagalvot, kad remontas vyksta 😀 Visi namai bilda kaip reikalas, įšąlusius ledukus tarškindami 🙂
Man pusryčiai vienas rimčiausių dienos valgių, tad valgau gana stipriai. Be to, esu vyturys, todėl atsikeliu jau alkana ir budinti skrandžio visokiais metodais tikrai nereikia. 🙂 Mokyklos laikais valgydavau skrudintą sumuštinių duoną su lydytu sūriu arba desertinės varškės indelį, bet pabodo iki negaliu, tad dabar valgau įvairiai:
1. Juoda duona su varškės sūriu ir medumi arba fermentiniu sūriu, arba avokadu ir pomidoru arba lašiša, arba dar kuom nors – žo, sumuštiniai (visi 2 jei nelabai dideli).
2. Avižinė košė su džiovintais vaisiais/bananais/be nieko (pagal nuotaiką)
3. Iš vakaro natūraliu jogurtu arba pienu užpilti dribsniai su dž. vaisiais
4. Grūdėta varškė su bananu ir kiviais
5. Virti kiaušiniai, j.duona, agurkas
6. Omletas arba kiaušinienė
7. Jei buvo keptas iš vakaro – varškės apkepas
8. Kiti reti atvejai (dažniausiai savaitgaliais): blyneliai, blynai, varškėtukai, šaltanosiai…
Niekada pusryčiams negeriu kokteilių, nevalgau jogurto ar kitų skystų maistų, pyragų ir pan. nes man tai desertai, o ne maistas. 🙂
Oi, Vilma, kiek variantų! 🙂 Keliu nykštį aukštyn už pirmą, ketvirtą, šeštą 🙂 O va jau septintas-aštuntas man per daug pietiški/vakarieniški, kvaili stereotipai, bet 😀
O kas dėl desertų, gėda, bet aš net vietoj pietų sugebu sau atleisti nuodėmę suvalgyti gabalą pyrago ir išgerti didelį ledų kokteilį. Taigi… (shame) 🙂
Gerai, kad tu vietoj pietų! Aš tai po pietų… Užtat ir traukiasi kelnės. 😀
Oi, Vilma, kad tu žinotum… 😀 Tyliai šnibždu, kad visko būna, pavyzdžiui… vietoj visos dienos 🙂
paprastai tai jei jau su pienu ar ledais tai jau butu kokteilis, smoothie daromas tik is vaisiu 😉