Geriausios akimirkos neretai nutinka ant žemės (tą labai gerai supras mamos; nors aš pati visada, kiek tik save prisimenu, mielai susirangydavau ne ant sofos, o šalia jos, šypt).
Ši nuotraukoje žemiau užfiksuota akimirka, žinoma, surežisuota. Ar matėt mažą kukulį, kuris viens-du nenuverstų vazos su pavasariu pražydusiomis šakomis? Aš, ne, nemačiau. Bet nors ir surežisuota, ši akimirka – tai lyg mano palinkėjimas sau: atrasti dienose minučių pabūti tiesiog su savimi. Taip, minučių. Nes net ir jos, dažnai pralekiančios pro akis vienu spragtelėjimu, esu tikra, yra labai svarbios. Tik jas pastebėdama vieną dieną galbūt išmoksiu sustabdyti; ar bent sulėtinti.
Greta visų gyvenimo vaidmenų, linkiu sau prisiminti, kad juos renkuosi aš pati. Kad savo kasdienybės scenarijų – pilną nuotykių, o gal jaukiai nuobodų – kuriu taip pat aš pati. Ir nieko tokio, jei kartais nesinori specialiųjų efektų ir save dar kartą nugalėti skatinančių iššūkių. Nieko tokio, jei norisi patogiai įsitaisyti savo komforto zonoje: su pasišiaušusiais plaukais, dar kiek užmiegotomis akimis, suglamžyta pižama ir puodeliu kavos. Ir nieko tokio, jei kartais visai nevilioja progos įveikti dar vieną „kalną“. Nes juk tikrai būna, kad geriausios akimirkos nutinka ant žemės.
Ypač, kai rytas prasideda štai tokiais pusryčiais – sočiais, gardžiais ir saulėtais!
Vanilinis ryžių pudingas su citrinų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pudingui:
1 stiklinės (200 g) apvaliagrūdžių ryžių
1/4 stiklinės (50 g) rudojo cukraus
5-7 stiklinių (1,25 – 1,75 l) pieno
1 vanilės ankšties
žiupsnelio druskos
Citrinų kremui (apie 500 ml):
4 citrinų, sulčių ir žievelių
200 g miltelinio cukraus
100 g tirpinto sviesto
4 kiaušinių
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ
1. Elektriniu plaktuvu citrinos sultis, žieveles, miltelinį cukrų, tirpintą atvėsintą sviestą ir kiaušinius išplakite iki visiškai vientisos masės. Supilkite į vidutinio dydžio puodą.
2. Virkite kremą ant silpnos ugnies nuolat maišydami (kitaip masė prikibs prie puodo dugno ir sienelių), kol sutirštės. Neleiskite užvirti.
3. Kremui sutirštėjus, nuimkite nuo ugnies ir šiek tiek atvėsinkite. Supilkite į stiklainėlį, sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve.
PARUOŠKITE PUDINGĄ
1. Į vidutinio dydžio puodą suberkite ryžius ir cukrų, supilkite 5 stiklines pieno, įdėkite vanilės ankštį (prieš tai perpjaukite ją išilgai ir išimkite sėklytes) ir įberkite žiupsnelį druskos. Kaitinkite virš kaitrios ugnies, kol masė užvirs. Sumažinkite ugnį iki vidutinės, uždenkite puodą dangčiu ir virkite, vis atidengdami ir pamaišydami, apie 30 – 45 minutes, kol ryžiai taps minkšti. Jei matote, kad pienas jau išgaravęs, bet ryžiai dar kietoki, įpilkite daugiau pieno ir virkite toliau.
2. Paruoštą pudingą nukelkite nuo ugnies, išimkite vanilės ankštį ir atvėsinkite.
3. Atvėsusį ryžių pudingą paskirstykite į septynias stiklines. Ant viršaus dėkite po porą šaukštų citrinų kremo. Papuoškite citrinos skiltelėmis, šilauogėmis, šviežio čiobrelio šakelėmis ir patiekite.