Iki Velykų vos pora dienų. Šventinis meniu jau suplanuotas, produktų sąrašai tvarkingai suguldyti į eilutes lipniuose lapeliuose, apsilankymai parduotuvėse numatyti, kepimo formos išrikiuotos, kiaušiniai ir mėlynasis kopūstas paruošti (pagaliau išbandysiu ir aš!), o artėjančių dienų grafikai sudiriguoti iki menkiausių smulkmenų. Toks tas švenčių laukimas. Tikrai nebūtina jų laukiant verstis kūliais per galvą, bet aš turbūt kitaip tiesiog nemoku. Per naktį ir neišmoksiu, todėl šitą lūkestį nukeliu kitiems metams, o kol kas raitojuosi rankoves ir imuosi visko, kuo išmarginau kalendoriaus lapus pastarosiomis savaitėmis.
„Pynė!”, – pirmoje sekmadienio eilutėje šitai įrašiau dar prieš kelias savaites. Tradicijas laužyti kur kas lengviau nei sukurti jas naujas, todėl to daryti nė neketinu – sekmadienio rytą ketinu ridentis iš lovos kur kas anksčiau (dar anksčiau!) nei įprastai ir pusryčiams iškepti nuostabią saldžią mielinę pynę, apie kurią rašiau visai neseniai – štai ČIA.
Šis šokoladinio lazdynų riešutų kremo receptas, tiesą sakant, yra ne kas kita, kaip priminimas – priminimas apie pynę ir tai, kokia gera mintis ją įdaryti štai tokia namine nutella. Patikėkite, mintis labai gera! Bet jei vis tik pynė į jūsų artimiausius planus niekaip neįsipaišo, žinokit, kad šis kremas gali būti patiekiamas ir valgomas dar dešimtimis kitų būdų: pradėkim nuo skrebučių, nuo blynų, gal net nuo blynų torto, nuo sviestinių ragelių, nuo keksiukų, nuo avižinės košės, nuo bananų ir obuolių skiltelių, nuo saldžių trintų kokteilių ir net nuo sodraus skonio daugiasluoksnio torto… o pabaikim nenuginčijamu faktu, kad valgyti jį vieną tiesiai nuo šaukšto taip pat yra kažkas tokio. Kažkas tokio labai, labai gardaus.
Šokoladinis lazdynų riešutų kremas (naminė Nutella)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 stiklinių (450 g) lazdynų riešutų
100 g juodojo šokolado
1 valg. š. kokosų aliejaus
2 valg. š. kakavos miltelių
½ skardinės (200 ml) kokosų pieno
1 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnio druskos
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Ant kepimo skardos paskleiskite riešutus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol riešutų odelės atšoks. Patrinkite riešutus tarp delnų ar tarp dviejų virtuvės rankšluosčių, ir taip pašalinkite odeles. Nieko tokio, jei ne visos odelės bus nuimtos labai kruopščiai. Leiskite riešutams atvėsti.
3. Kepintus lazdynų riešutus be odelių suberkite į maisto smulkintuvą ir smulkinkite iki trupinių. Permaišykite ir smulkinkite toliau, kol iš riešutų pradės išsiskirti aliejus ir konsistencija taps panaši į riešutų sviesto.
4. Supilkite tirpintą šokoladą ir kokosų aliejų, išmaišykite ir išplakite. Supilkite klevų sirupą, suberkite kakavą ir druską. Smulkinkite toliau, kol produktai susimaišys.
5. Po ketvirtį puodelio pilkite kokosų pieną, kaskart išplakdami ir stebėdami, kiek tiksliai reikia kokosų pieno, kad gautumėte norimos konsistencijos kremą. Gali prireikti maždaug stiklinės kokosų pieno, bet galite įpilti daugiau ar mažiau – pilkite pamažu, dalimis, ir stebėkite konsistenciją.
6. Paragaukite. Jei norėtųsi daugiau saldumo, įpilkite ir įmaišykite dar šaukštelį klevų sirupo.
7. Paruoštą kremą supilkite į indelį ar stiklainį, sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve.
Recepto šaltinis: Nourished Naturally
8 komentarai
Sveiki, pabandėme receptą, bet tekstūra gavosi tarsi marcipaninė, tokia labiau grūdėta ir tepti tokios masės nepavyksta. Gal per ilgai buvo trinami riešutai? Nes ir aliejaus iš jų išsiskyrė nemažai. Nors pirmo trynimo metu, buvo gražiai skysta konsistencija, bet įdėjus kokosų pieno viskas ėmė kietėti. Gal patarsit kaip kitą kartą reiktų daryti? 🙂 ačiū!
Marija, labai norėčiau ką nors patarti. Mano pačios kremo konsistencija – tai matosi ir iš nuotraukų – taip pat yra trupučiuką grūdėta. Bet taip yra todėl, kad aš riešutus sumaliau netobulai; man tie mažučiai riešutų gabaliukai čia net patiko, o ir tepti kremo netrukdė. Pas jus situacija, suprantu, yra visai kitokia – nes skystas glotnus kremas supylus kokosų pieną sušoko į gabalėlius? Negaliu garantuoti šimtu procentų, bet gal taip galėjo nutikti ir dėl temperatūrų skirtumo?
Pabandėme dar kartą. Pasirodo trynėme riešutus per trumpai, šįkart maišėme daug ilgiau ir pavyko! 🙂
Marija, tikrai galėjo būti ir taip! Džiaugiuosi, kad pavyko! 🙂
Manau šis riešutų kremas puikiai tiktų ir Kalėdinėms dovanoms.
Tik turiu tokį klausimėlį. Per kiek laiko šį kremą reikia suvartoti? Tiksliau kalbant koks maždaug jo galiojimo laikas?
Ačiū už atsakymą ir jaukaus švenčių laukimo. 🙂
Sveiki, Auguste, tikrai taip, esu naminę Nutellą ruošusi kaip kalėdines dovanas ir aš! 🙂 Galiojimo laikas – apie dvi savaitės 😉
Kiek daug maž šaldytuve gali stovėti šis gardumynas. Noriu padaryti iš anksto kalėdinėms dovanoms, bet nžn kiek jis galioja laikant šaldytuve.
Dvi savaites 🙂