Suvalgyti pusryčiams kažką naujo – atrodytų, nieko čia labai ypatingo. Bet man tai visada suveikia kaip gera – džiugesnė, smagesnė, skanesnė, įspūdžių gausesnė! – dienos pradžia. Įsisukus į paprastos avižinės košės rutiną pusryčiai labai ilgą laiką atrodė savaime suprantamas dalykas. Jokių klausimų, jokių svarstymų. Svarbiausia, kad avižinių dribsnių stiklainiui ištuštėjus, jis nedelsiant būtų pripildomas vėl.
Dabar gi pusryčiai ir vėl tapo šiuo tuo ypatingu – ritualu, kurio laukiu ir apie kurį pradedu galvoti kartais jau iš vakaro. Ko aš norėčiau? Saldžiai ar sūriai? Ką dar neragauto galėčiau pasiruošti? Gal pusryčiams galiu skirti kaip niekad daug laiko ir išsikepti naminių bandelių? Gal tai bus gardus sumuštinis, kurį susitepsiu per vieną minutę? O gal pats laikas išsiruošti į saulės nutviekstą miestą ir papusryčiauti vienoje iš lauko terasų? Arba – gal basomis ištipenti į mūsų pačių kiemo terasą, su puodeliu kavos, su gardžiais pusryčiais…
Tiesa ta, kad pusryčiai gali būti nuobodūs (manieji pastaraisiais metais tikrai buvo tokiais tapę), bet gali būti ir priešingai – pusryčiai gali būti… laimingi!
Todėl šiandien tinklaraštyje ne kas kitas, o laimingų pusryčių idėja. Labiausiai subalansuota truputį tingiam savaitgaliui, kai skubėti nereikia. Sumaišysite viską per kelias minutes, o tuomet tereiks kantriai palaukti, kol košė iškeps.
Lyg ir košė, lyg ir pusiau pyragas (bet sveikuoliškesnis už beveik visus, kuriuos galėčiau sugalvoti). Nesuvalgytą galėsite įsidėti į dėžutę rytojui – pirmadieniais miego juk visada truputį pritrūksta, taip?
Kepta avižinė košė su morkomis ir riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 stiklinių (280 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto imbiero
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
200 g smulkiai tarkuotų morkų
2 didelių kiaušinių
½ skardinės (200 ml) kokosų pieno
1 ¼ stiklinės (310 ml) pieno*
Viršui:
4 valg. š. medaus
2 valg. š. kambario temperatūros kokosų aliejaus
1 stiklinės (180 g) smulkintų migdolų ir graikinių riešutų**
100 g saulėgrąžų branduolių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Trupučiu kokosų aliejaus ištepkite 28 cm skersmens kepimo indą.
2. Dideliame dubenyje avižinius dribsnius sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru, muskatu, vaniliniu cukrumi ir druska. Suberkite smulkiai sutarkuotas morkas ir dar kartą permaišykite. Tolygiai paskirstykite mišinį kepimo inde.
3. Kitame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius. Į juos supilkite kokosų pieną, pieną ir išplakite iki vientisos masės. Plakinį tolygiai supilkite į kepimo indą ant dribsnių su morkomis.
4. Traškiam viršui į atskirą dubenį sudėkite medų, kokosų aliejų, pasmulkintus migdolus ir graikinius riešutus, suberkite saulėgrąžų branduolius. Gerai išmaišykite, kad riešutai ir saulėgrąžos tolygiai pasidengtų medumi ir kokosų aliejumi. Mišinį paskirstykite ant košės viršaus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes. Leiskite šiek tiek atvėsti, tuomet patiekite.
* Galite naudoti bet kokį pasirinktą pieną, taip pat ir augalinį.
** Galite naudoti bet kokius mėgstamus riešutus.
Recepto šaltinis: Green Kitchen Stories