Ledai pusryčiams, pietums, o gal vakarienėms. Kada, jei ne karštą vasarą, galima šitaip kvailioti?
O iš tiesų tai – net šiek tiek daugiau nei tiesiog ledai. Kai prieš kelerius metus pirmąkart paruošiau šį receptą savo saldumynų knygai, ilgai negalvodama daviau jiems ledų sumuštinių pavadinimą. Juk niekas niekada nesakė, kad sumuštiniai negali būti saldūs. Ar šalti. Ar iš… ledų! Šiaip ar taip, dažnai ne pavadinimas yra svarbiausias – nes svarbiausia yra tai, kas po tuo pavadinimu slepiasi. Skonis. O jis, patikėkite, puikus!
Šeimos vakaronėms, draugų susibūrimams, vaikų gimtadieniams: turiu gerą nuojautą, kad iš šaldiklio ištrauktas padėklas gražių ir skanių ledų sumuštinių nudžiugins visomis progomis. Ar visai be progos – šitaip gal net dar geriau! Mažomis smulkmenomis susikurti šventę tada, kai kalendoriuje paprasčiausios dienos, o širdy – dainuojanti vasara.
Ledų sumuštiniai su avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 stiklinės (140 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
120 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
1 kiaušinio
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Aviečių sluoksniui:
2 stiklinių (250 g) šviežių (arba šaldytų) aviečių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
1 citrinos sulčių
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
Ledams:
2 stiklinių (500 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 skardinės (397 g) saldinto sutirštinto pieno
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 valg. š. citrinos sulčių
1 arb. š. vanilinės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180ºC temperatūros. Kepimo skardą (maždaug 40×34 cm dydžio) su neaukštomis sienelėmis išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite tešlą sausainiui. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Atidėkite į šalį. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir rudąjį cukrų iki purios masės. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Paruoštą tešlą kuo tolygiau paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Visiškai atvėsinkite.
3. Paruoškite aviečių sluoksnį. Į vidutinio dydžio puodą sudėkite avietes, suberkite cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps. Atskirame dubenėlyje sumaišykite citrinos sultis su kukurūzų krakmolu, tuomet šį mišinį supilkite į puodą su uogomis. Kai uogų masė pradės tirštėti, išjunkite ugnį, perpilkite masę į dubenį ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Tuomet perdėkite dubenį į šaldytuvą ir atšaldykite.
4. Paruoškite ledus. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite šaltą grietinėlę iki standžių putų. Neperplakite. Supilkite saldintą kondensuotą pieną, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinos sultis ir vanilės ekstraktą. Lengvais judesiais išmaišykite iki vientisos masės. Nepermaišykite.
5. Surinkite ledų sumuštinius. Šaldymui tinkamą indą (20×30 cm dydžio) aukštomis sienelėmis išklokite maistine plėvele. Atidėkite į šalį. Atvėsusį sausainį perpjaukite per pusę ir apipjaukite kraštus taip, kad turėtumėte du 20×30 cm dydžio stačiakampius. Vieną iš jų dėkite į maistine plėvele išklotą indą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite ledų sluoksnį, o ant šio – aviečių sluoksnį. Pamaišykite šaukštu ar šakute, kad aviečių masė šiek tiek susimaišytų su ledų mase. Ant viršaus dėkite antrą sausainio pusę ir paviršių lengvai paspauskite delnais. Uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldymo kamerą ir palaikykite per naktį.
6. Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir labai aštriu peiliu supjaustykite stačiakampiais, t.y. „sumuštiniais“. Patiekite iš karto.
Jei norite ledų sumuštinius pagaminti paprasčiau, vietoje naminio sausainio galite naudoti paprastus kvadratinius sausainius (išklokite juos inde vienu sluoksniu, glausdami vienas prie kito), o vietoje naminių ledų – šiek tiek atšildytus mėgstamus pirktinius ledus.
Ledus galite gaminti su ledų gaminimo aparatu, jei tokį turite. Tokiu atveju paruoštą ledų masę šaldykite pagal aparato gamintojo instrukcijas. Lygiai taip pat galite naudoti ir pirktinius vanilinius ledus, tik juos prieš sluoksniuodami sumuštinius turėsite šiek tiek atšildyti.
2 komentarai
Sveiki, Asta! Pabandžiau šį vasarišką receptą ir pirmas blynas šiek tiek „prisvilo” 🙂 Keletoje vietų nukrypau nuo recepto, tad žinau, kur priėmiau neteisingus sprendimus… Tačiau norėjau Jūsų paklausti – man uogų sluoksnis „paskendo” ledų sluoksnyje, nugrimzdo gilyn. Gal turite minčių, kur čia galėjo būti klaida? Nepaisant visko, skonis buvo labai puikus!! 🙂
Džamilia, nežinau, kokie buvo jūsų nukrypimai nuo recepto, tačiau paprastai žemyn grimzta tankesnis, sunkesnis sluoksnis – gal tie nukrypimai galėjo turėti įtakos, jei šiek tiek keitėte ledų ar uogų sudedamąsias dalis? 🙂 Tikiuosi, kad skoniui tai didelės įtakos neturėjo – džiaugiuosi, kad ledai patiko! 🙂