Ne veltui šiuo receptu nusprendžiau pasidalinti šiandien – šiandien oro temperatūra yra lygiai dešimt laipsnių vėsesnė nei vakar. Todėl visai nesvarbu, kad +22; lyginant su vakarykščiais +32 vis tiek kažkaip… vėsoka. O kai galima atsikvėpti nuo vasaros karščių, atbunda noras daugiau laiko praleisti virtuvėje, pasigaminti šį tą sotesnio, gal net įjungti orkaitę (nes pagaliau nebaisu, kad per tą trumpą valandą namai patys įkais iki orkaitės temperatūros, šypt).
Tikrai nesiskundžiu – vasara man patinka. Be to, aš pati net per pačias karščiausias dienas orkaitę jungiau (darbas yra darbas, o ir valgyti įvairų maistą man vis tiek norisi!), bet iki šiol, tomis kepinančiomis dienomis, turėjau pakankamai proto nesidalinti receptu, kuriam paruošti prireiks poros valandų, pastoviniavimo prie keptuvės su dubeniu lietinių blynų tešlos, o galiausiai – tos pačios orkaitės, kurią miniu šiame trumpame tekste jau tikrai per daug kartų, įkaitinimo.
Bet šiandien tik +22! Ir receptas pagaliau tinklaraštyje! Nes, be viso kito, jis yra labai geras, skanus, puikus, sotus. Lyg lazanija, bet ne visai lazanija, nes vietoje makaronų – lietiniai blynai. Bet su pomidorų padažu, su daug sūrio, su puikiuoju bešamelio padažu!
Ką aš noriu pasakyti, visas tas laikas, kurį praleisite virtuvėje, atsipirks. Atsipirks šeimos narių ausiai maloniu čepsėjimu, gal net drąsesniais komplimentais, atsipirks tuo, kad šita lazanija bus visai nemaža, todėl tikėtina, kad nereiks sukti galvos, ką rytojaus dieną įdėti į pietų dėžutes. Galiausiai, juk visada gardus naminis maistas atsiperka – nes maistas yra meilė, maistu gera dalintis, maistu gera mėgautis, gera kurti skanius ritualus. Net jei tai pati karščiausia vasara, kurią pamenate, net jei pavyksta sugaudyti vos kelias vėsesnes dienas per ištisą mėnesį – gal, kaip ir aš, mielai praleisite truputį daugiau laiko virtuvėje, ir vietoje ledų ir salotų norėsite suvalgyti šį tą rimtesnio.
Receptas – čia pat! Labai rekomenduoju.
Lietinių blynų lazanija su trijų rūšių sūriais ir vištiena
AtsispausdintiINGREDIENTAI
lietinių blynų (apie 22 cm skersmens)
Trijų sūrių ir vištienos įdarui:
2 valg. š. aliejaus
1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 vištos krūtinėlės (apie 400 g)
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
2 kiaušinių
50 g kietojo sūrio
100 g mocarelos sūrio
500 g rikotos sūrio
100 g šviežių špinatų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Bešamelio padažui:
50 g sviesto
½ stiklinės (70 g) „Kauno grūdų“ kvietinių miltų „Ekstra“
600 ml pieno
130 g fermentinio sūrio
½ arb. š. malto muskato
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Pomidorų padažui:
400 g trintų pomidorų
1 arb. š. džiovintų raudonėlių
1 arb. š. česnako miltelių
žiupsnio kajeno paprikos
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Viršui:
125 g mocarelos sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite trijų sūrių ir vištienos įdarą. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus ir maišydami pakepinkite, kol suminkštės. Sudėkite smulkintą (maltą) vištienos krūtinėlę ir maišydami kepkite, kol mėsa pabals ir bus iškepusi. Pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Atidėkite į šalį, kol šiek tiek atvės.
2. Kitame dubenyje šluotele išplakite kiaušinius, kol šie suputos. Suberkite į dubenį tarkuotą kietąjį sūrį, mocarelą, rikotos sūrį, pasmulkintus špinatus. Pagardinkite druska ir pipirais, ir gerai išmaišykite. Suberkite atvėsusią keptą vištieną su svogūnais ir česnakais. Išmaišykite. Atidėkite į šalį.
3. Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir išmaišykite mentele, kol neliks sausų baltų miltų. Sumažinkite ugnį iki mažiausios ir pamažu pilkite pieną, nuolat maišydami miltų, sviesto ir pieno mišinį šluotele, kad nesusidarytų gumuliukai. Palaipsniui supylę pieną, toliau kaitinkite nuolat maišydami, kol padažas ims tirštėti. Sutirštėjus suberkite tarkuotą fermentinį sūrį, pagardinkite druska, pipirais, muskatu ir gerai išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies.
4. Paruoškite pomidorų padažą. Trintus pomidorus sumaišykite su džiovintais raudonėliais, česnakais, kajeno paprika, druska ir pipirais.
5. Susluoksniuokite lazaniją. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite 22 cm skersmens kepimo indą nusiimančiais kraštais, išklokite kepimo popieriumi.
6. Ant kepimo indo dugno paskleiskite pusę pomidorų padažo, ant jo dėkite lietinį blyną. Ant lietinio blyno tolygiai paskleiskite trečdalį bešamelio padažo, ant šio – trečdalį trijų sūrių ir vištienos įdaro. Dėkite antrą lietinį blyną, ant jo ir vėl paskleiskite antrą trečdalį bešamelio padažo, trijų sūrių ir vištienos įdaro. Tą patį pakartokite dar kartą. Paskutinį lietinį blyną aptepkite likusiu pomidorų padažu ir apibarstykite tarkuotu mocarelos sūriu.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Išjungę orkaitę palikite lazaniją dar 20 minučių pastovėti ir sutvirtėti. Tuomet pjaustykite ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.