Jau ne kartą kalbėjau apie pusryčius ir apie tai, kokia didelė ir svarbi tai puikios dienos dalis (turbūt todėl ir sulaukiau kažkada seniai seniai pasiūlymo sudėti savo receptus į pusryčių knygą, šypt). Ir apie tai, kad pusryčiai turėtų būti ne tik skanūs, bet ir laimingi, – apie tai aš irgi rašiau visai neseniai kartą, o gal ir du.
Laimingi pusryčiai – tai tie pusryčiai, kurių tikrai norisi; tie, kurie pripildo ne tik skrandį, bet ir sielą, mintis, širdį. Ne tai, ką reikia suvalgyti, ir ne tai, kas arčiausiai ištiestos rankos. Tai įkvepiantys pusryčiai, laimės trupiniais nubarstyti pusryčiai. Argi ne tiek kartais tereikia, kad diena prasidėtų platesne šypsena, šviesesnėmis mintimis, uolesniu ryžtu ir pozityvia energija? Apie tai ir yra jie – laimingi pusryčiai.
Kas šiomis vasaros dienomis yra jūsų laimingi pusryčiai? Mano – granola. Traškūs dribsniai, jei jau teisingai ir taisyklingai, bet juk visi suprantame, apie ką kalbu, tiesa? Kaip suprantame ir tai, kad iš tiesų granolai nė receptas nėra būtinas. Į didelę orkaitės skardą šįkart be įprastų pilno grūdo avižinių dribsnių bėriau lazdynų riešutus, ispaninio šalavijo sėklas (jų mėgstu įberti praktiškai visur), saldinau šviežiu mūsų bityno medumi, gardinau kvapniu cinamonu. Išbandžiau ir vieną mažą gudrybę – tam, kad nereiktų naudoti daug riebalų, kurie suteikia granolai lipnumo ir kibumo, sumaišiau viską su išplaktu kiaušinio baltymu. Jis visai sėkmingai atlieka tą patį vaidmenį – granola pavyko puiki, kvapni ir traški!
Ir tai šiandien yra mano laimingieji pusryčiai. Galbūt galėtų būti ir Jūsų?
Traškūs dribsniai (granola) su medumi ir lazdynų riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 stiklinių (280 g) pilno grūdo avižinių dribsnių
1 stiklinės (150 g) lazdynų riešutų
3 valg. š. (30 g) ispaninio šalavijo sėklų
2 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. druskos
2 valg. š. kokosų aliejaus
½ stiklinės (170 g) medaus
1 kiaušinio baltymo
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 150 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, grubiai peiliu pasmulkintus lazdynų riešutus, ispaninio šalavijo sėklas, maltą cinamoną ir druską.
3. Kitame dubenyje sumaišykite tirpintą kokosų aliejų ir medų. Užpilkite ant sausų produktų ir gerai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų ir gautumėte lipnią masę.
4. Įmaišykite iki minkštų putų išplaktą kiaušinio baltymą.
5. Paruoštus traškius dribsnius tolygiai paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20 minučių, tuomet išimkite iš orkaitės, išmaišykite, ir kepkite dar 10-15 minučių.
6. Iškepusius traškius dribsnius šiek tiek atvėsinkite, tuomet permaišykite, o visiškai atvėsusius suberkite į sandarų indą.
Recepto šaltinis: TUTTI Dolci
4 komentarai
Skaitau jūsų puslapį ne tiek dėl receptų, kiek dėl to pozityvaus įkvėpimo per jusu mintis, kuriose tas žemiškas paprastumas kaip kokios vilties kibirkštėlė, beveik kaip kokia savotiška psichologinė paskaitele pasiskaityti prieš miegą, kuri veikia, tai kažkaip veikia statydinanciai, kur ne tiek suzinai naujo ar kokia sensacija, bet atrandi save, tuos pačius rūpesčius ir džiaugsmus.
Ačiū, Jūrate! Netikėtas, mielas, jautrus ir labai svarbus man šis jūsų atsiliepimas, ačiū!
Man asmeniškai nereik čia to kokoso aliejaus, gadina skonį. Pilnai užtenka medaus.
Margarita, smagu, kad atradote kaip pakoreguoti receptą, kad labiau patiktų asmeniškai jums 🙂