Ne visi geri dalykai baigiasi kartu su vasara, toli gražu! Gardžios, saldžios avietės deri dar ir rudens pradžioje. Gal ir šoku su šiuo receptu į benuvažiuojantį traukinį, bet šoku drąsiai ir užtikrintai, nes puikiai žinau – net jei tai bus paskutinis indelis aviečių, šis tortas bus jo vertas.
Kartu su šiuo tortu sugrioviau vieną mitą, kurį pati sau nuo senų laikų buvau susikūrusi. Kas ir kada pasakė, kad pilno grūdo miltai nėra geras pasirinkimas torto biskvitams kepti? Tikriausiai niekas, bet kažkodėl taip maniau. Neva biskvitai, iškepti su pilno grūdo miltais, labiau primins duoną nei saldų purų kepinį. Dabar jau tikrai žinau – klydau!
Pilno grūdo miltai, sumaišyti perpus su aukščiausios rūšies kvietiniais, idealiai tinka torto biskvitui kepti. Taip, skonis šiek tiek kitoks, pats biskvitas šiek tiek rupesnis (bet vis dar puikiai išlaiko savo formą dėl pakankamo glitimo kiekio miltų mišinyje) ir turi labai švelnų duonišką poskonį. Bet tasai poskonis čia nuostabiai tinka! Dar daugiau, man rodos, šis pilno grūdo miltų biskvitas man patiko net labiau už tradicinį.
Torto kremas čia taip pat vienas iš tų, kuriuos norisi vadinti senais gerais. Jau metų metus tokiu kremu pertepu „Medučio“ biskvitus – jis puikiai tiko ir čia. Man patinka į grietinėlės ir grietinės kremą įspausti šiek tiek daugiau citrinų sulčių – tas rūgštumas tobulai dera ir papildo torto saldumą.
Na, ir dar avietės. Žinoma. Šiek tiek spalvų, šiek tiek gaivumo, dar daugiau skonių.
Žinau, jau tuoj ruduo, bet šiandien – dar tikrai vasara. Ketvirtadienis, mažasis savaitgalis. Ir artėjančio savaitgalio desertas tokia proga ne bet koks, o pats gardžiausias. Tortas!
Sluoksniuotas pilno grūdo miltų tortas su avietėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pilno grūdo miltų biskvitams:
220 g minkšto sviesto
220 g cukraus
4 didelių kiaušinių
110 g pilno grūdo kvietinių „Kauno grūdų“ miltų
110 g „Kauno grūdų“ a.r. kvietinių miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Kremui:
500 g grietinėlės (35-36% riebumo)
300 g grietinės (30% riebumo)
100 g cukraus
½ arb. š. vanilės ekstrakto
½ citrinos sulčių
apie 200 g aviečių
Sirupui:
½ puodelio vandens
2 valg. š. cukraus
1 valg. š. citrinos sulčių
Papuošimui:
aviečių
šviežių mėtų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite tris 22 cm skersmens kepimo indus, išklokite juos kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu.
2. Į didelį dubenį sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą, suberkite cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu apie 7 minutes, kol cukrus ištirps, iki visiškai purios masės.
3. Įmuškite po vieną kiaušinį ir kiekvienam kiaušiniui įberkite po nubrauktą šaukštą miltų. Po kiekvieno kiaušinio masę gerai išplakite elektriniu plaktuvu.
4. Likusius miltus išsijokite į atskirą dubenį kartu su kepimo milteliais. Suberkite į sviesto, cukraus ir kiaušinių plakinį. Lengvai judesiais įmaišykite, kol neliks sausų miltų. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Neplakite ir nepermaišykite!
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į tris kepimo formas. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol biskvitai gražiai iškils. Ar biskvitai jau iškepę, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro jis turi būti švarus.
6. Kelias minutes atvėsinkite pravėrę orkaitės dureles, tuomet išimkite iš kepimo formų ir perkelkite ant grotelių. Visiškai atvėsinkite.
7. Paruoškite kremą. Visus kremui skirtus ingredientus, išskyrus avietes, sudėkite į didelį dubenį. Plakite elektriniu plaktuvu, kol gausite standų tirštą kremą. Laikykite šaldytuve, kol tepsite tortą.
8. Paruoškite sirupą. Visus sirupui skirtus ingredientus maišykite puodelyje, kol cukrus ištirps.
9. Surinkite tortą. Pasiruoškite lėkštę ar padėklą, ant kurio patieksite tortą. Dėkite ant jo pirmąjį biskvitą. Apjuoskite kepimo formos borteliu (tam, kad šviežiai suteptas tortas išlaikytų savo formą ir sėkmingai sustingtų). Šiek tiek kremo iš karto atsidėkite į atskirą indelį papuošimui – iki rytojaus palaikykite jį šaldytuve.
10. Kiekvieną biskvitą sulaistykite paruoštu sirupu, pertepkite kremu ir apibarstykite šviežiomis avietėmis. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo.
11. Paruoštą tortą šaldytuve palaikykite per naktį. Nuimkite bortelį. Kraštus aptepkite likusiu kremu, ant viršaus išdėliokite šviežias avietes ir papuoškite šviežių metų lapeliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdai“.
2 komentarai
Kaip padarėte tokį lygų ir tvirtą tortą? 🤪
Viktorija, tortus visada surinkinėju naudodama bortelį (atsegamą kepimo formos „žiedą”), kurį nuimu tik tada, kai tortas būna pilnai sustingęs 🙂 Tai tikrai padeda išlaikyti tobulą torto formą! Esu paminėjusi ir 9-ame recepto punkte 😉