O tada pakilo vėjas… Šiurkštesnis už tuos vasarinius gūsius, piktesnis ir kur kas žvarbesnis. Sėdėjau terasoje, lėtai vakarėjant, susisupus į pledą iki nosies galiuko. Galvojau apie tai, kad vakarai jau kitokie. Apie tai, kad mielai išgerčiau puodelį mėtų arbatos – jų, džiovintų, visą stiklainėlį anąkart įdavė mama. Ir obuolių pyragą, matyt, mielai išsikepčiau. Vėl ir vėl, kol namų sienos įsigers to cinamonu kvepiančio jaukumo.
Kada prasideda Jūsų ruduo? Sulig pirmaisiais nuo medžių nukritusiais lapais? Trumpesniais vakarais? Kartu su daržų derliumi, nesibaigiančiais sultingais pomidorais ir gražuolėmis cukinijomis beigi moliūgais? Akimirką, kai iš spintos gilumos išsitraukiate šiltesnį megztinį? Kai vakarais, įsisupę į jį, iš naujo atrandate jaukų arbatos gėrimo ritualą?
O gal sulig pirmuoju iškeptu obuolių pyragu? Ar net… tortu?
Obuoliai yra rudens karaliai, kas gi tuo galėtų suabejoti? Kai jų prikrenta pilnos sodybų pievos, pyragų receptų kartais net pritrūksta. Neskubėkite iš paskutinės pintinės virti obuolienės – iš pradžių išsikepkite sūrio tortą su obuoliais. Jį paruošti labai paprasta, o skonis, pažadu, – nuostabus!
Minkštas ir aromatingas torto pagrindas, tobulai švelnus ir glotnus sūrio kremas, o ant viršaus – saldžia karamele aplieti kepti obuoliai ir saujelė kepintų lazdynų riešutų. Puodelis kavos, minkštas pledas, šiltas vakaras… Nežinau, kaip Jūs, bet aš – aš dėl tokių pasilepinimų rudenį į namus galiausiai įsileidžiu su šypsena.
Vasara buvo nuostabi ir ji pasibaigė. Jau ruduo.
MAŽI PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI
Prieskoniai. Torto pagrindą (tešlą) būtinai pagardinkite kvepiančiais prieskoniais: cinamonu, imbieru, muskatais. Jie suteiks ne tik šilto skonio bei malonaus aromato, bet ir tobulai derės su obuoliais.
Kremas. Kremui naudokite maskarponės sūrį perpus su varške. Toks riebios maskarponės ir ženkliai liesesnės varškės derinys bus lengvesnės tekstūros, gaivesnis, ne toks riebus. Tam, kad neprarastumėte tobulai glotnios sūrio torto konsistencijos, varškę būtinai kruopščiai pertrinkite, kol neliks nė menkiausių gumuliukų!
Obuoliai. Rinkitės tvirtus, kepimui tinkamus, formos neprarandančius obuolius. Obuolių kepimo laikas gali priklausyti nuo jų veislės – nepabėkite toli nuo orkaitės, stebėkite kepančius obuolius ir neleiskite jiems sutižti! Obuoliai turi būti iškepę, minkšti, tačiau vis dar laikyti savo formą. Tam, kad obuolių skiltelės savo formą laikytų geriau ir ant torto atrodytų dailiau, nenulupkite obuolių odelės, tik gerai nuplaukite prieš pjaustydami.
Karamelė. Naminė sūdyta karamelė puikiai papildo torto skonį ir nuostabiai dera su ne per saldžiu torto kremu bei obuoliais. Sūdyta karamelė nereiškia, kad ji yra sūri – tasai žiupsnis jūros druskos greičiau jau tiesiog subalansuoja karamelės saldumą, taip jis tampa dar malonesnis. Tačiau lygiai taip pat galite ruošti ir klasikinę nesūdytą karamelę – viską darykite lygiai taip pat, tik karamelės gaminimo pabaigoje neberkite į ją druskos. Jei vis tik naminei karamelei gaminti pritrūksite laiko, nieko tokio, – puikiai tiks ir parduotuvėje įsigytas karamelinis padažas. Galų gale, net ir be karamelės ar riešutų sūrio tortas bet kuriuo atveju bus gardus!
Improvizuokite! Obuolių sezonas Jūsų namus šiemet pralenkė? Gaminkite šį tortą su slyvomis, persikais, nektarinais. Eksperimentuokite, atraskite, mėgaukitės!
Gaminimo laikas. Pasigaminti šį tortą yra visai paprasta, tačiau tam prireiks šiek tiek laiko. Rekomendacija iš asmeninės patirties: vieną dieną iškepkite tortą ir palikite vėsti per naktį. Rytojaus dieną papuoškite ir patiekite. Be to, visiškai atšalusį tortą bus lengviau išimti iš kepimo formos ir perkelti į lėkštę.
Torto laikymas. Tortą laikykite šaldytuve. Gardus jis bus 4-5 dienas.
Sūrio tortas su keptais obuoliais ir karamele
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
1 kiaušinio trynio
1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
½ arb. š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. malto imbiero
Kremui:
500 g maskarponės sūrio
500 g varškės
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
5 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (60 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
3 valg. š. medaus (arba klevų sirupo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ arb. š. druskos
Sūdytai karamelei:
300 g cukraus
120 g sviesto
¾ puodelio (190 ml) riebios grietinėlės (35% riebumo)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
žiupsnio jūros druskos (pagal skonį)
Viršui:
4-5 obuolių
poros saujų lazdynų riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite torto pagrindą. Pasiruoškite tešlai skirtus ingredientus.
2. Vidutinio dydžio dubenyje kambario temperatūros sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Sudėkite kiaušinio trynį ir dar kartą išplakite.
3. Į kitą dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, maltus prieskonius: cinamoną, muskatą ir imbierą. Išmaišykite.
4. Suberkite miltų mišinį į sviesto, cukraus ir trynio plakinį. Išmaišykite ir paminkykite, kol produktai sukibs į tešlą.
5. Sudėkite tešlą į folija išklotą 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais. Tolygiai paskleiskite ir delnais ar šaukštu prispauskite prie kepimo indo dugno ir sienelių. Padėkite į šaldytuvą ir palaikykite, kol paruošite įdarą.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi).
7. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite įdarui skirtus ingredientus.
8. Maskarponės sūrį, gerai iki glotnios masės pertrintą varškę, rudąjį cukrų ir kukurūzų krakmolą elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite. Supilkite grietinėlę, medų (ar klevų sirupą), vanilės ekstraktą, suberkite druską. Lengvai išmaišykite šaukštu iki vientisos masės.
9. Paruoštą kremą supilkite į kepimo indą ant iš šaldytuvo išimto tešlos pagrindo.
10. Kepkite iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje (kepimo režimas – su ventiliatoriumi) 15 minučių. Tuomet temperatūrą sumažinkite iki 120 ºC ir kepkite dar 90 minučių, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, dar šiek tiek virpės.
11. Praverkite orkaitės dureles ir tortą palikite orkaitėje, kol atvės iki kambario temperatūros. Tuomet perkelkite į šaldytuvą ir palaikykite bent 4 valandas ar, geriausiai – per naktį.
12. Paruoškite sūdytos karamelės padažą. Pasiruoškite karamelei skirtus ingredientus.
13. Cukrų suberkite į didelį storadugnį puodą ar keptuvę. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies nemaišydami, kol cukrus kraštuose pradės tirpti. Tuomet mediniu šaukštu ar mentele lėtai ir lengvais judesiais pradėkite maišyti nuo puodo ar keptuvės kraštų link centro. Kai visas cukrus ištirps, toliau kaitinkite lėtai maišydami, kol sirupo spalva taps tamsiai gintarinė. Vos pajautę lengvą dūmų kvapą, suskaičiuokite iki trijų ir iš karto nuimkite puodą ar keptuvę nuo ugnies.
14. Sudėkite gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite, kol sviestas ištirps. Sudėjus sviestą, karamelė ims burbuliuoti, todėl būkite atsargūs, kad neapsidegintumėte.
15. Sviestui ištirpus, nuolat maišydami masę, lėtai plona srovele supilkite grietinėlę. Elkitės labai atsargiai, kadangi karamelė vėl pradės stipriai burbuliuoti. Jeigu, supylus grietinėlę, karamelė staiga sukietėtų, dėkite puodą ar keptuvę ant labai silpnos ugnies ir maišydami trumpai pakaitinkite, kol gausite vientisą masę. Įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnį jūros druskos pagal skonį.
16. Šiek tiek atvėsinkite karamelę ir po 10-15 minučių supilkite į stiklainėlį (apie 300 ml talpos). Sandariai uždarę, šaldytuve stiklainėlį su atvėsinta karamele galite laikyti iki 2 savaičių. Šaldytuve karamelė sutirštės, todėl, prieš patiekdami, valandą palaikykite kambario temperatūroje arba pašildykite ant silpnos ugnies, perdėję į nedidelį puodą.
17. Paruoškite obuolius. Rinkitės tvirtus, kepimui tinkamus, formos neprarandančius obuolius. Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite nestoromis skiltelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi.
18. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros.
19. Kepkite obuolius įkaitintoje orkaitėje apie 12-15 minučių, kol šiek tiek suminkštės (stebėkite, kad obuoliai neprarastų savo formos ir neištižtų!).
20. Iškeptus obuolius atvėsinkite.
21. Paruoškite riešutus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC temperatūros.
22. Riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol riešutų odelės atšoks.
23. Riešutus šiek tiek atvėsinkite, tuomet trindami tarp delnų pašalinkite odeles (jos labai lengvai atšoks nuo pakepintų riešutų).
24. Patiekite tortą. Šaldytuve gerai atvėsintą tortą perkelkite ant lėkštės ar padėklo. Ant viršaus išdėliokite keptus obuolius. Apšlakstykite sūdytos karamelės padažu ir apibarstykite kepintais lazdynų riešutais. Patiekite. Skanaus!
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
8 komentarai
Tai ko man reikejo siam laikotarpiui!!! Rytoj Ukininku turgelyje nuspirksiu obuoliuku, viso kito, ko reikia ir gaminsiu 🙂 🙂 🙂 Tik va klausimukas, kdangi nelabai galiu gauti lietuviskos varskes, tai norejau paklausti, ar pavyktu man panasu geri pagaminti, jeigu vietoje marskapones+varskes dueto naudociau Phidelphia kreminio surio ir rikotos derini? 🙂
Malvina, kaip smagu girdėti, neabejoju, kad Jūsų savaitgalis bus labai skanus! 🙂 O Philadelphia kreminio sūrio ir rikotos duetas taip pat bus puikus, tik Philadelphia rinkitės tą tikrąją (riebesnę), o ne light versiją 🙂 Būtinai sugrįžkit papasakoti, kaip pavyko ir patiko!
Nu jau kažkas wow!!!!! Visiškas hitas… paragavome, tai jau pešasi kam atiteks antra porcija; dėl torto nežinau, bet kaip pyragas , tai kažkas nerealaus!
Labai džiaugiuosi, kad patiko! Beje, aš irgi vis stabteliu sekundei ir susimąstau: sūrio tortas ar vis tik sūrio pyragas… 🙂 Bet dėl šio, tikiu, abu vaidmenis drąsiai galėtų atlikti 🙂
Sveiki! Tortas jau kepa ir susimasciau – kiek apytiksliai karameles panaudoti apslakstymui?
Radvile, čia jau visiškai pagal jūsų skonį ir norus! Tikiuosi, kad tortas pavyko puikiai 🙂
Sveiki. Sakykit prašau o persikus ar nektarinus šviežius ar konservuotus galiu dėti? Ir juos sudėt tuomet jau nuo pat pradžių?
Ieva, tikrai galit 🙂 Jei naudosite šviežius, siūlyčiau juos, supjaustytus skiltelėmis, apkepti (karamelizuoti) keptuvėje su gabalėliu sviesto, ruduoju cukrumi ir citrinų sultimis – ir dėti ant torto prieš pat patiekiant. Jei naudosite konservuotus, siūlyčiau šiek tiek nusausinti, supjaustyti skiltelėmis ir dėti ant torto prieš patiekiant. Aš pati asmeniškai konservuotų nesirinkčiau, kepti mano skoniui čia tiktų labiau 🙂