O jeigu viskas būtų atvirkščiai? Ir jeigu pirmadienis prasidėtų pyragais? Iki Kalėdų liko vos 30 dienų. Laikas, kai viskas staiga tampa kitaip. Visai nejučiomis, lyg burtažodį kas būtų ištaręs, mes tampam truputį laimingesni ir geresni, plačiau atveriam širdis ir šypsomės plačiau. Pilnais krepšiais namo nešame mandarinus – jų aromatas mus pasiveja darbe, gatvėje, sapnuose. Kol vaikai rašo laiškus Kalėdų seneliui, tyliai ieškom geriausių slėptuvių dovanoms, kurios paslaptimi turės išlikti visas tas dienas iki Kalėdų. O namai… jie pradeda kvepėti pyragais – net pirmadieniais!
Šį receptą sukūrėme kartu su „DVARO“. Džiaugiuosi bendradarbiaudama su prekės ženklais, kuriuos parduotuvės lentynose pati renkuosi be atskiro paraginimo. Kaip ir puriems, žiema kvepiantiems pyragams, taip ir kiekvienai dienai stengiuosi rinktis tikrą maistą: tikrą sviestą, mažiausiai 82 proc. riebumo, riebią grietinę, kokybišką varškę ir pieną. Pastaruosius kepiniams taip pat renkuosi riebesnius; pusriebė varškė yra drėgnesnė, todėl ją kur kas lengviau sutrinti iki visiškai lygios tekstūros – be menkiausių gumuliukų, kaip ir norisi ruošiant kremą pyragui.
Pyragas iškepė puikus: purus biskvitas, tobulai glotnios kreminės varškės sluoksnelis ir švelniai karstelėję mandarinai saldžiame sirupe. Neišsigąskite karstelėjimo – jis nėra ryškus, malonus. Šiek tiek primena greipfrutus ir sukuria labai gerą balansą su saldžiu biskvitu.
Ar kepčiau tokį pyragą Kalėdoms? Žinoma! Šis pyragas kvepia vanile ir mandarinais, saldžiu cinamonu ir nosį kutenančiais gvazdikėliais; iš esmės – jis kvepia Kalėdomis. Be to, juk ar būna per daug gardžių varškės pyragų? Ar būna per šventes per daug… pyragų? Niekada!
Štai taip ir ateina Kalėdos. Lėtai ir greitai, lauktai, o tuo pačiu – netikėtai. Tyliai, bet garsiai. Susizgrimbi niūniuojantis dar prieš dešimtmetį mintinai išmoktą šventinę melodiją, ir abejonių nelieka. Jau. Ranka pasiekiamos, per porą akies mirksnių nutolusios, į širdis ir mintis besiveržiančios, mažus kasdienius stebuklus žadančios. Mandarinais ir pyragais kvepiančios. Kalėdos.
Varškės pyragas su mandarinais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sirupui:
1 stiklinės (250 ml) vandens
5-6 cinamono lazdelių
4-5 žvaigždinių anyžių
½ stiklinės (100 g) cukraus
8 vidutinio dydžio mandarinų
Varškės kremui:
300 g „Dvaro“ varškės (9 proc. riebumo)
100 g „Dvaro“ grietinės (40 proc. riebumo)
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
¼ stiklinės (50 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
Tešlai:
120 g minkšto „Dvaro“ sviesto (82 proc. riebumo)
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
1 arb. š. valinės ekstrakto
2 stiklinių (280 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
½ stiklinės (125 ml) „Dvaro“ pieno (3,5 proc. riebumo)
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite varškės kremą. Varškę ir grietinę sudėkite į vidutinio dydžio dubenį. Maisto smulkintuvu pertrinkite iki visiškai lygios, vientisos tekstūros masės – kol visiškai neliks varškės gumuliukų. Suberkite kukurūzų krakmolą ir gerai išmaišykite.
2. Atskirame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius su cukrumi, kol cukrus ištirps. Supilkite į varškės ir grietinės masę. Išmaišykite ir atidėkite į šalį.
3. Paruoškite mandarinų sluoksnį. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, sudėkite cinamono lazdeles ir žvaigždinius anyžius. Leiskite užvirti ir virkite apie 8 minutes, kol skysčio tūris sumažės dvigubai.
4. Į keptuvę suberkite cukrų. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais vis pavartydami keptuvę (cukraus nemaišykite!), kol cukrus ištirps. Kaitinkite dar porą minučių, kol cukrus ims karamelizuotis. Tuomet labai lėtai supilkite vandenį su visais prieskoniais. Sirupas ims kunkuliuoti – būkite atsargūs! Pakaitinkite dar porą minučių, kol karamelė ims tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies.
5. Mandarinų žieveles nutarkuokite ir atidėkite į šalį tešlai. Tuomet mandarinus labai kruopščiai nulupkite (kuo kruopščiau pašalinkite visą baltąją žievelės dalį nuo skiltelių, nes ji suteikia kartumą) ir supjaustykite maždaug 5 mm storio riekelėmis.
6. Paruoškite tešlą. Sviestą ir cukrų sudėkite į didelį dubenį. Suberkite nutarkuotas mandarinų žieveles. Plakite elektriniu plaktuvu apie 3-4 minutes, kol cukrus ištirps, masė pabars ir jos tūris padidės. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
7. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
8. Galiausiai supilkite į tešlą pieną ir gerai išmaišykite, kol gausite vientisos tekstūros tešlą. Ji bus pakankamai tiršta – tokia ir turi būti.
9. Iškepkite pyragą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kepimo režimas – su ventiliatoriumi). Kepimo formą (25-26 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
10. Ant kepimo formos dugno supilkite sirupą su prieskoniais. Ant viršaus vienas šalia kito, šiek tiek paspausdami, sudėliokite mandarinų griežinėlius.
11. Pusę paruoštos tešlos tolygiai paskleiskite ant mandarinų griežinėlių. Ant viršaus tolygiai paskleiskite varškės kremą, ant šio – šaukštais sudėkite likusią tešlą. Nieko tokio, jei tešlos nepasiseks paskirstyti itin tolygiai – pyragui kepant ji pasiskleis ir pasiskirstys pati savaime.
12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes. Ar pyragas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus. Jei viršus ima ruduoti per greitai, uždenkite formą lakštu kepimo folijos ir kepkite toliau.
13. Pyragui iškepus, išimkite jį iš orkaitės ir, kol dar karštas, aštriu peiliu apipjaukite aplink kraštus. Apie 10 minučių vėsinkite kepimo formoje, tuomet išverskite į didelę lėkštę ar ant padėklo.
14. Patiekite dar šiltą arba jau atvėsusį. Skanaus!
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“ .
4 komentarai
Kažkaip nepavyko man (vizualiai tai viskas gerai) bet skonio prasme ne kažką… viršus gavosi kartus ir taip stipriai kartus, sudėti sluoksniais taip pat sekėsi sunkokai, kadangi varškės sluoksnis skystas, o tešla tokios stipriai tvirtos konsistencijos tai gavosi ant varškės sudėti šaukštais lešla, apie išlyginimą negali būti net kalbos. Man kažkaip nepavyko
Judita, labai apgailestauju, kad nepavyko 🙁
Tešla ir turi būti tiršta – patikslinau porą punktų recepte, kad būtų aiškiau. Aš pati ją ant varškės įdaro viršaus taip pat skirstau šaukštu, ir tikrai nieko tokio, jei nepavyksta to padaryti itin tolygiai. Pyragui kepant, ji savaime pasiskirsto, pasiskleidžia.
O dėl mandarinų – kartumas gali būti dėl odelės (baltosios jos dalies). Kaip ir su visais citrusiniais vaisiais: naudojame tik spalvotąją žievelės dalį, o pačius mandarinus reikia labai kruopščiai nulupti, baltąją dalį nuo skiltelių pašalinti labai kruopščiai, nes būtent ji ir duoda kartumą.
Aš kepiau tik porą kartų kol kas, bet abu kartus tas karstelėjimas buvo tikrai malonus ir subtilus, lyg greipfrutų.
Ar galima iškepus valgyti tik po poros dienų? Ar jis bus dar skanus?
Lina, aš rinkčiausi valgyti tik iškeptą, tą pačią arba kitą dieną – tada jis neabejotinai bus pats gardžiausias 🙂