Kai miestai pavirsta Kalėdų miestais. Sausainiai – meduoliais. Šypsenos – Kalėdų ir gerumo šypsenomis, o svajonės ir lūkesčiai – Kalėdų stebuklais. Kai dienos skaičiuojamos iki Kalėdų ryto, kai vakarai ima skęsti cinamono ir imbiero kvapuose. Kai pasaulį apšviečia mažos lemputės, o mūsų pačių kasdienybę – tikėjimas ir truputį naivi viltis, kad žiemos šventės atneš magiją ten, kur labiausiai jos ilgimės. Kai puodeliuose vėsta karštas šokoladas, o rutiną išsklaido dovanų sąrašai, receptų knygų sklaidymas ir pakavimo popieriaus šiugždėjimas.
Kai ateina Kalėdos. Įsisuka į širdis, į namus. Į virtuves – taip pat. Ir vietoje „išsivirkime šįvakar sriubos“, išgirsti save sakant: „pastatykime šįvakar meduolinių eglučių mišką!”.
Tai galėtų būti daili namų dekoracija, galėtų būti ir jauki rankų darbo dovana. Bet užvis smagiausias turbūt bus tas laikas, kai namuose skambės kalėdinės dainos, virtuvėje bus sijojami miltai, sklandys cukraus pudros debesys ir iš orkaitės bus traukiami fantastiškai aromatingi meduoliai. Netrukus – žvaigždutė ant žvaigždutė – stalas pavirs ošiančiu eglynu. Ant šakų nutūpę „Dr. Oetker“ pabarstukai suteiks spalvų ir šventinės nuotaikos – Kalėdoms žiupsnelis žėrinčio blizgesio net labai tinka.
Nežinau, kaip jūs, bet aš skaičiuoju kasdien – iki Kalėdų liko vos 26 dienos, ir aš jau laukiu, laukiu, labai laukiu!
Imbierinės eglutės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Meduoliams:
200 g medaus
150 g sviesto
¾ stiklinės (150 g) rudojo cukraus
3 ½ stiklinės (490 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 valg. š. malto cinamono
1 arb. š. malto imbiero
1 arb. š. malto muskato
½ arb. š. maltų gvazdikėlių
½ arb. š. druskos
1 didelio kiaušinio
Cukraus glajui:
1 didelio kiaušinio baltymo (apie 45 g)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 stiklinių (250 g) miltelinio cukraus
Dekoravimui:
„Dr. Oetker“ spalvotų pabarstukų
„Dr. Oetker“ spalvotų desertinio glajaus pieštukų
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite meduolius. Į nedidelį puodą sudėkite medų, sviestą ir rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kol masė užvirs ir visi cukraus kristalai ištirps. Nukelkite prikaistuvį nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol masė atvės ir taps tąsios lyg karamelė konsistencijos.
2. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir druską. Išmaišykite. Miltų viduryje suformuokite duobutę. Įmuškite į ją didelį kiaušinį, supilkite atvėsusį sirupą. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Jeigu matote, kad tešla pernelyg lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Išminkyta tešla turi būti minkšta, glotni. Suformuokite rutulį, susukite jį į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve bent porą valandų ar per naktį.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardas.
4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, padalinkite į kelias mažesnes dalis. Miltais pabarstykite lygų ir švarų paviršių – ant jo iškočiokite tešlos gabalėlius. Tešlą kočiokite plonai: kuo ploniau iškočiosite tešlą, tuo traškesni bus meduoliai.
5. Skirtingo dydžio žvaigždės formos formelėmis išspauskite meduolius. Jei tokių formelių neturite, iš tvirtesnio popieriaus išsikirpkite trafaretus ir apipjaukite juos aštriu peiliu.
6. Paruoštus meduolius perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol gražiai parus. Stebėkite kepančius meduolius, nes kepa jie labai greitai –kepimo temperatūra priklauso ir nuo pačios orkaitės, todėl būkite atidūs, kad neperkeptumėte.
7. Iškepusius meduolius atvėsinkite.
8. Kol meduoliai vėsta, paruoškite cukraus glajų. Į didelį dubenį supilkite kiaušinio baltymą ir vanilės ekstraktą. Plakite elektriniu plaktuvu, kol masė pabals. Palaipsniui, nuolat plakdami, suberkite miltelinį cukrų. Plakite kelias minutes, kol gausite tvirtą standžią masę.
9. Jei norite, į glajų galite įmaišyti maistinių dažų.
10. Sukonstruokite meduolines eglutes. Ant lygaus pagrindo pasidėkite didžiausią žvaigždės formos sausainį.
11. Meduolio centrą aptepkite pasiruoštu cukraus glajumi. Ant šio meduolio dėkite antrą meduolį, pasukdami jį taip, kad žvaigždės kampai prasikeistų su pirmojo meduolio kampais. Lengvai paspauskite.
12. Lygiai taip pat sutepkite ir suklijuokite visus meduolius: nuo didžiausio skersmens žvaigždės iki mažiausio skersmens. Jei norite aukštesnės eglutės, galite naudoti po 2-3 vienodo skersmens žvaigždes, dėliodami juos lygiai tuo pačiu mažėjimo principu.
13. Eglutės viršuje esantį patį mažiausią meduolį cukraus glajumi priklijuokite šonu, kad būtų lyg eglės viršūnė.
14. Paruoštą eglutę dekoruokite baltu ar spalvotu cukraus glajumi, puoškite pabarstukais. Galiausiai – apiberkite milteliniu cukrumi, lyg sniegu.
15. Palikite eglutę išdžiūti ir sutvirtėti. Naudokite kaip šventinę namų dekoraciją ar įteikite kaip gardžią ir gražią rankų darbo dovaną.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
6 komentarai
Sveiki, o jeigu naudoti tiesiog prieskonius meduoliams, kiek šaukšteliu reikėtų dėti? Ačiū. 🙂
Egle, tikrai galima naudoti ir prieskonius meduoliams, o jų kiekis turėtų priklausyti nuo to, kiek intensyvaus aromato ir skonio meduolius mėgstate 🙂 Aš mėgstu prieskonių berti daugiau, todėl tikrai berčiau bent tris šaukštelius.
Kaži, ką daryti, jeigu žalias kiaušinio baltymas man atrodo kaip siaubingas pavojus?;-) Gal kartais laikytų ir su šiek tiek vandens?;-) Dėkui!
Jei kiaušinio baltymas neramina, rinkčiausi eglutę lipdyti su tirpintu baltu šokoladu 😉 Gal nebus tokia tvirta, o ir jautresnė temperatūros pokyčiams, bet gal nieko tokio, jei nesiruošiate toli/sudėtingai transportuoti? 🙂
O kiek reikia skirtingu dydziu zvaigzduciu?
Audrone, viskas priklauso nuo to, kokio dydžio ir aukščio eglutę norite pastatyti 🙂 Aš naudojau štai šį formelių rinkinį iš 10 skirtingo dydžio žvaigždučių, didžiausiai eglutei kiekvieno dydžio naudojau po 2-4 vnt.: https://www.kepimoformos.lt/produktas/rinkinys-sausainiu-eglutei-gaminti-10-vnt/