Vos prasidėjo žiema, pažadėjau sau – gruodis bus nuostabus. Bet ar žinot, kaip rizikinga sakyti „op!”, kol dar nesi peršokęs griovio? Ar kada jautėt, kaip slegia pečius ir širdį per dideli lūkesčiai? Juk gyvenimas, vienok, lyg amerikietiški kalneliai.
Dienos iki Kalėdų jau beveik suskaičiuotos – ir jos buvo visokios. Ar gruodis buvo nuostabus? Ne visada taip atrodė. Šalia pakilaus laukimo džiaugsmo, buvo rytai, kuriuos pradėjau pilna nevilties ir ašarų. Buvo dienų, kupinų nerimo ir streso. Buvo ir nuovargio, kaltės jausmo, ir sąžinės priekaištų, ir pykčio ant savęs. Juk išties nesvarbu, skaičiuoji dienas iki Kalėdų ar jau seniai pamiršęs Kalėdas, dienos nuolat banguoja: geros ir blogos, lengvos ir pilnos iššūkių, pakilios ir slogios. Viskas gerai, nes nepažinę vienų, nemokėtume vertinti kitų; viskas gerai, kai mokame priimti save ir savo emocijas, išgyventi jas ir paleisti. Tam, kad šiandien išauštų nauja diena – diena, kuri gali būti nuostabi.
Visai neseniai vienas žavesio ir išminties pilnas žmogus man pasakė: „nenuspėjamas visgi gyvenimas, rizikinga jį atidėlioti ateičiai“.
Įsidėjau šią mintį į širdį. Ten yra šių žodžių vieta.
Noriu gyventi šiandien. Noriu būti, jausti, priimti dienas tokias, kokios jos yra. Noriu būti pakankamai drąsi, kad svajočiau; pakankamai drąsi, kad puoselėčiau didelius planus ar sau duodamus pažadus. Noriu būti išmintinga, kad pirmus žingsnius link jų žengčiau šiandien. Juk nuo to viskas ir prasideda – nuo čia ir dabar, nuo šiandien.
Laikui iki švenčių tiesiog tirpstant, man atrodo labai geras metas to palinkėti visiems: neatidėliokime gyvenimo rytojui. Negailėkime gerų žodžių, palaikymo ir dėmesio. Neskaičiuokime išdalintų šypsenų ir apkabinimų. Pakelkime akis nuo ekranų tam, kad pažvelgtume į akis tiems, kurie yra šalia; gali būti, kad jie jau ilgokai laukia mūsų atviro žvilgsnio. Išgirskime mums kalbančius – išgirskime ne tik ausimis, bet ir širdimi. Pabūkime lėčiau, pabūkime ramiau. Jei jau teks kažkam pagailėti laiko – tai verčiau pagailėkime jo dar vienam pyragui, bet negailėkime žmonėms. Nusimeskime kaukes. Paslėpkime stalčiuje „ką žmonės pasakys“ ir „nes taip reikia“ rūbą – pagyvenkim taip, kaip norime ir jaučiame. Raskime drąsos priimti save tokius, kokie esame; ir meilės priimti kitus tokius, kokie jie yra. Ir galbūt – tik galbūt! – galėtų įvykti stebuklas. Galbūt galėtume tą magišką ir šiltą vidinės ramybės jausmą prisijaukinti taip, kad nepaleistume net tada, kai dienos iki Kalėdų jau bus suskaičiuotos.
O dienų iki Kalėdų liko visai nedaug, vos penkios. Man net truputį neramu – jos bėga per greitai. Žinau, kad Kalėdoms atėjus, šventės truks lygiai vieną akių mirksnį. Paskęs šurmulyje, šypsenose, apkabinimuose, niekad nepabostančiame lempučių spindėjime, juoko pliūpsniuose ir beveik melodiją primenančiame šakučių skimbčiojime. Taip tikrai bus, bet kol kas – kol kas gyvename šiandien. Ir skaičiuojame likusias dienas, kiek tik įmanoma lėčiau.
Mūsų namuose sklando ne tik tyliai sau puoselėjami šventiniai pažadai, bet ir nosį kutenantys cinamono kvapai. Gal ir nebus šiemet kepinių labai daug; kiekvienais metais ateina vis aiškesnis suvokimas, kad daugiau ne visada yra geriau, ir ne lėkščių skaičiumi ant stalo yra matuojama meilė, bet naminis pyragas – neatsiejama mūsų šeimos Kalėdų tradicija. Nedaugžodžiausiu, nes tikriausiai pats receptas kalba už save, tik turiu pasakyti – šis mielinis vainikas yra puikus.
Aromatingas lyg saldi žiemos pasaka, purus lyg ką tik iškritęs sniegas. Mielinė tešla, pagardinta apelsinų žievelėmis ir cinamonu, tokia minkšta, kad žodžiai „tirpsta burnoje“ įgaus visai naują prasmę. Ką jau bekalbėti apie įdarą – švelnus kreminis sūris ir šildančiais prieskoniais pagardintas naminis spanguolių džemas. Ir saldu, ir truputį rūgštu – labai gardu!
Receptą paruošiau su „Dr. Oetker Lietuva“ produkcija – jų mielės dar nėkart manęs neapvylė, o cinamoninis cukrus idealiai tinka žiemos kepiniams pasaldinti ir pagardinti. Kvepia namai, kvepia Kalėdos!
Mielinis vainikas su kreminiu sūriu, spanguolėmis, apelsinais ir kalėdiniais prieskoniais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2/3 puodelio (165 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakuotės (7 g) „Dr. Oetker“ sausų mielių
3 ½ stiklinės (490 g) miltų
2 pakuočių (40 g) „Dr. Oetker“ cinamoninio cukraus
½ arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
½ arb. š. druskos
1 apelsino nutarkuotos žievelės
2 didelių kiaušinių
115 g kambario temperatūros sviesto
1 valg. š. aliejaus (dubeniui ištepti)
Kreminio sūrio įdarui:
200 g kreminio sūrio
2 valg. š. miltelinio cukraus
Spanguolių įdarui:
1 stiklinės (130 g) šviežių (arba šaldytų) spanguolių
1 stiklinės (130 g) džiovintų spanguolių
3 valg. š. (45 g) sviesto
3 valg. š. rudojo cukraus
1 valg. š. malto cinamono
1 arb. š. malto muskato
½ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. maltų gvazdikėlių
1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos
½ stiklinės (125 ml) šviežiai spaustų apelsinų sulčių
Viršui aptepti:
1 kiaušinio
1 valg. š. pieno
žiupsnio rudojo cukraus
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE SPANGUOLIŲ ĮDARĄ
1. Visus spanguolių įdarui skirtus ingredientus sudėkite į vidutinio dydžio puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol užvirs ir pradės burbuliuoti.
2. Sumažinkite ugnį iki lėtos ir virkite, dažnai pamaišydami, apie 15 minučių, kol įdaras pradės tirštėti.
3. Spanguolėms sutirštėjus, nuimkite nuo ugnies, perdėkite į dubenį ir palikite, kol visiškai atvės. Tuomet galite perdėti į sandariai užsidarantį indelį ir laikyti šaldytuve.
PARUOŠKITE KREMINIO SŪRIO ĮDARĄ
1. Nedideliame dubenėlyje kreminį sūrį sumaišykite su milteliniu cukrumi. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE MIELINĘ TEŠLĄ
1. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cinamoninį cukrų, vanilinį cukrų, druską ir nutarkuotas apelsinų žieveles (tik oranžinę jų dalį).
3. Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite šiek tiek miltų papildomai. Minkykite apie 7-10 minučių, kol tešla bus vientisa, minkšta ir glotni. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
4. Didelį dubenį ištepkite šlakeliu aliejaus. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
5. Uždenkite dubenį švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
SUFORMUOKITE IR IŠKEPKITE VAINIKĄ
1. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite ir padalinkite į dvi lygias dalis. Kiekvieną iš šių dalių iškočiokite į maždaug 30×55 cm dydžio stačiakampius.
2. Abu tešlos stačiakampius tolygiai aptepkite kreminiu sūriu, palikdami poros centimetrų neapteptus švarios tešlos kraštelius iš visų keturių kraštinių.
3. Ant viršaus lygiai taip pat tolygia paskleiskite spanguolių įdarą.
4. Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampius į tvirtus ritinėlius. Atsargiai suvyniokite į maistinę plėvelę, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame 20-30 minučių; tešlai atvėsus ir sutvirtėjus, daug lengviau susuksite ir suformuosite gražią pynę.
5. Iš šaldytuvo išimtus ritinėlius aštriu peiliu įpjaukite išilgai per beveik visą ilgį iki maždaug ritinėlio centro. Dviejų ritinėlių galus sujunkite, paspausdami tešlą, ir ritinėlius persukite vieną su kitu, lyg pindami „kasą“. Susukus visą „kasą“ ritinėlių galus taip pat sujunkite, šiek tiek paminkydami tešlą.
6. Kepimo popieriumi išklokite ir gabalėliu sviesto ištepkite apvalią kepimo skardą (28 cm skersmens). Atsargiai į ją įkelkite tešlą, suformuodami apvalų vainiką. Tešlos galus gražiai sujunkite. Į centrą įdėkite mažytę kepimo formą ar metalinę skardinę, apsukę ją kepimo popieriumi, kad tešlai kylant ar kepant, vainikas neprarastų savo formos ir tešla neišsiplėstų per visą kepimo formą.
7. Uždenkite kepimo indą švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
8. Įkaitinkite orkaitę iki 170°C temperatūros.
9. Dubenėlyje išplakite kiaušinį su pienu. Aptepkite visą pakilusio vainiko paviršių, apibarstykite žiupsniu rudojo cukraus.
10. Kepkite vainiką įkaitintoje orkaitėje apie 45-50 minučių, kol gražiai apskrus ir bus iškepusi. Jei paviršius pradės ruduoti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti. Ar vainikas jau iškepęs, patikrinkite mediniu smeigtuku.
11. Išjunkite orkaitę ir palikite mielinį vainiką pastovėti kepimo inde apie 10 minučių. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite. Patiekite dar šviežią, ką tik atvėsusią ar dar vos šiltą.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“ .
#reklama #droetkerlietuva