Kad ir kokie lėti bei tingūs bebūtų sekmadieniai, po jų ateina pirmadieniai, tada antradieniai ir visos kitos savaitės dienos – dienos, kai miegas kartais tampa brangesnis už pusryčius. Tris kartus valio, nes būtent tiems greitiems rytams ir skirti šie stiklainėliai, pilni gardžios pernakt brinkintos avižinės košės. Magija! Per dvi minutes suberiat ir supilat viską į dubenį bei gerai išmaišot, tuomet palaikot šaldytuve per naktį, o rytą pradedat sočiais, maistingais, gardžiais pusryčiais, kuriems reikia laiko tik tiek, kiek jo reikia košei suvalgyti.
Jei stiklainėliai sandariai uždaromi, dar geriau, – galite juos įsimesti į rankinę, valgyti darbe ar pakeliui tarp taškų A ir B. Tokių stiklainėlių šaldytuve galite pririkiuoti ne vieną ir ne du, kad bent kelias dienas dėl pusryčių galėtumėt visai nesukt galvos. Juk visiems būna dienų, savaičių ar net mėnesių lyg tyčia – kai gyvenimo tempas tampa sunkiai suvokiamas, rutina virsta į chaosą, o galvoje devynaukščiais rikiuojasi tiek minčių, kad bent vieną jų skirti pusryčiams tampa daugiau prabanga nei ritualas.
Norėčiau palinkėti, kad toks etapas, jei jis ištiks, nesitęstų amžinai. Bet visko būna, todėl visokių reikia ir sprendimų; net ir pusryčiams. Kai į vieną apibūdinimą telpa ir skanu, ir greita, ir paprasta, ir maistinga, ir dar daug teigiamų epitetų, tikiuosi, kad šį paprastą kaip dukart du receptą įtrauksite į savo planus.
Kaip ir šilta košė man gardžiausia su bananais ir riešutų sviestu, taip ir pernakt brinkinta – ne išimtis. Ne, tai nėra nuobodybė (šypt), tai – klasika!
Šįkart dribsniams brinkinti naudojau ryžių gėrimą, bet jį galite keisti bet kokiu kitu mėgstamu augaliniu pienu ar neaugaliniu pienu. Svarbu: jei naudosite augalinius gėrimus, rinkitės kokybiškus ir atkreipkite dėmesį, kad jų sudėtyje nebūtų pridėtinio cukraus.
Riešutų sviestą taip pat galite naudoti mėgstamiausią, tuo tarpu man pačiai labiau patinka traškus, su mažais riešutų gabalėliais.
Pernakt brinkinta avižinė košė su bananais ir riešutų sviestu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 stiklinių (200 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
2 valg. š. ispaninio šalavijo (chia) sėklų
2 ½ stiklinės (625 ml) ryžių gėrimo
2 valg. š. klevų sirupo
3 valg. š. žemės riešutų sviesto
1 didelio banano
Viršui:
banano griežinėlių
riešutų sviesto
juodojo šokolado gabalėlių
ispaninio šalavijo sėklų (chia)
GAMINIMO EIGA
1. Dideliame inde šluotele išmaišykite avižinius dribsnius, ispaninio šalavijo sėklas, pieną, klevų sirupą, žiemės riešutų sviestą ir iki vientisos masės sutrintą bananą.
2. Uždenkite indą dangčiu ir palaikykite šaldytuve pernakt (ar mažiausiai 3-4 valandas), kol avižiniai dribsniai sugers pieną, išbrinks ir gausite tirštą masę.
3. Išbrinkintą košę paskirstykite į stiklainėlius. Patiekite pagardinę keliomis banano riekelėmis, šaukšteliu riešutų sviesto, apibarstę šokolado gabalėliais ir chia sėklomis.