Kažin, ar kada atsiras „Saulėtoje virtuvėje“ receptas, savo populiarumu nurungsiantis tobuląjį varškės apkepą. Receptas, kuriuo pasidalinau prieš daug metų, dar pačioje tinklaraščio rašymo pradžioje, tikrai puikus ir vertas visų gražiausių epitetų; tikiu, kad daug skaitančių tą žino, nes galbūt jau yra kepę jį savo virtuvėje.
Vis tik laikai keičiasi – keičiasi ir mūsų skoniai bei pasirinkimai virtuvėje. Tai visiškai normalu! Mus ir mūsų pasirinkimus veikia tai, kokioje aplinkoje gyvename, tai, ką skaitome ar girdime, kokie žmonės mus supa, kokią žinutę transliuoja pasaulis, ir, žinoma, tai, kokiame „burbule“ patys jaukiai įsikuriame. Ar tai būtų motinystė, ar susirūpinimas sveikata, – visi dalykai, vykstantys aplink mus ir mumyse, pamažu mus keičia.
Kartus su tais pokyčiais, būna, gimsta ir nauji receptai. Nebūtinai geresni ar blogesni už senuosius – tiesiog kitokie.
Kartais vartau senus „Saulėtos virtuvės“ archyvus ir nuoširdžiai stebiuosi, kaip pasikeitė mano pačios skonis. Jau seniai į varškės apkepą neberiu tiek daug cukraus, kone kaip į pyragą! O šįkart dalijuosi receptu su dar daugiau pakeitimų. Tiesą sakant, gali pasirodyti, kad tik varškė ir jungia senąjį ir šį varškės apkepo receptus, bet yra šis tas daugiau. Išduosiu – šiandien man tobulas yra ir šis, naujasis varškės apkepas. Taip, tikrai kitoks, bet lygiai taip pat nuostabiai gardus!
Vietoje manų kruopų čia naudoju bolivinės balandos sėklas, dėl kurių apkepas yra tvirtesnis nei klasikinis. Vietoje balto cukraus – kur kas mažesnį kiekį kokosų žiedų cukraus. Kadangi kokosus tiesiog dievinu, įmaišau dar ir porą šaukštų kokosų sviesto (jis, kaip ir bet kuris riešutų sviestas, yra tiesiog dievų maistas). Dėl papildomo natūralaus saldumo – įtrinu bananą. Gaivumui ir spalvoms – įberiu po keletą saujų šaltyje džiovintų „Supergarden“ uogų . Šios uogos – be jokių priedų, visiškai natūralaus skonio – visus metus, nepaisydamos kalendoriaus ar orų, primena vasarą, jos skonius ir tą saulėtą jausmą. Tikrai – jos yra lyg vasara, uždaryta indeliuose; kad bet kada, pajutę ilgesį, galėtume prisiminti.
Beje, šaltyje džiovintos (liofilizuotos) uogos varškės apkepui – kaip ir, pavyzdžiui, pyragams, keksams, biskvitams ar kitiems kepiniams – ypatingai tinka, nes liofilizacijos metu iš uogų yra išgarinama drėgmė; tai reiškia, kad kepdamos uogos neišskiria daug sulčių, stipriai neištyžta, nesubliūkšta, taigi, nekeičia kepinio tekstūros, o pjūvis atrodo itin dailiai!
Dar vienas dalykas, labai svarbus kiekvienam varškės apkepui, kad ir pagal kokį receptą jį kepate, yra šis: atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus! Trynius įmaišykite į ruošiamą masę paprastai, o baltymus kruopščiai išplakite iki standžių putų ir per kelis kartus įmaišykite į varškės apkepo kremą pačiame paskutiniame žingsnyje. Tai užtikrins, kad apkepas bus puresnis, lengvesnis, minkštesnis. O juk tokio visada ir norisi! Tiesa?
Varškės apkepas su bolivinėmis balandomis, bananais ir uogomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
100 g bolivinės balandos sėklų
žiupsnio druskos
1 kg varškės
1 gerai sunokusio banano
2 valg. š. kokosų sviesto
3-4 valg.š. kokosų žiedų cukraus
žiupsnio vanilinio cukraus
6 didelių kiaušinių
3-4 saujų „Supergarden“ šaltyje džiovintų mėlynių
3-4 saujų „Supergarden“ šaltyje džiovintų braškių gabaliukų
sviesto kepimo formai ištepti
migdolų miltų formai pabarstyti
Viršui:
migdolų plokštelių
saujelės šaltyje džiovintų uogų
Patiekti:
graikiško jogurto
mėgstamų uogų
klevų sirupo, medaus ar pan. (jei mėgstate saldžiau)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo indą (26 cm skersmens) ištepkite gabalėliu sviesto ir apibarstykite migdolų miltais (arba džiūvėsėliais).
2. Vidutinio dydžio puode užvirkite dvi stiklines vandens. Įberkite žiupsnį druskos, suberkite bolivinės balandos sėklas. Virkite virš vidutinės ugnies apie 15 minučių, kol sėklos išbrinks, suminkštės, taps beveik skaidrios. Nuimkite nuo ugnies, jei liko skysčio – nupilkite. Uždengtame puode leiskite pastovėti dar 10-15 minučių, tuomet permaišykite šakute. Sėklos turi būti minkštos, bet birios. Atvėsinkite.
3. Į didelį dubenį sudėkite varškę, gerai sunokusį bananą, kokosų sviestą, kokosų žiedų cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinių trynius. Gerai ištrinkite maisto smulkintuvu iki kuo tolygesnės masės. Įmaišykite atvėsintas bolivinės balandos sėklas.
4. Atskirame dubenyje kiaušinių baltymus elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Sudėkite ir įmaišykite juos į varškės masę per tris kartus. Nepermaišykite.
5. Suberkite šaltyje džiovintas uogas ir lengvai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų masėje.
6. Sukrėskite masę į paruoštą kepimo formą, ant viršaus užberkite šaltyje džiovintų uogų ir migdolų plokštelių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Jei viršus ims per stipriai rusti, uždenkite folijos lakštu ir kepkite toliau.
7. Apkepui iškepus, leiskite jam pailsėti kepimo formoje 10-15 minučių, tuomet pjaustykite ir patiekite su mėgstamais priedais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Supergarden“.
#reklama #supergarden
6 komentarai
Ačiū už receptą, tikrai bus išbandytas! Tik kuo būtų galima keisti kokosų sviestą?
Rūta, galite jo nenaudoti išvis, o jei norite paintensyvinti kokosų skonį, galite įberti porą šaukštų kokosų drožlių 🙂
Sveiki, Asta! Šiandien išbandžiau receptą, tačiau nerandu, kuriame žingsnyje reiktų dėti bolivines balandas?
Ačiū už pastebėjimą, klaida jau ištaisyta – jas įmaišyti reikia trečiame punkte 🙂
Labai ačiū! Apkepas gavosi puikus, bus kepamas dar ne kartą!!
Aivile, džiaugiuosi girdėdama! 🙂