Iš pradžių svarsčiau, kad jei jau rodytis Valentino dieną eteryje, tai tik su tortais, pyragais ar bent dailiais kremo kepurėlėmis išpuoštais keksiukais, – juk ši diena taip dažnai vadinama saldžia. O tada prisiminiau, kad ne, meilė ne visad būna saldi. Kokia tik ji nebūna: net aštri nuo kunkuliuojančių aistrų, nubarstyta karčiais pipirais, paprasta kaip sumuštinis su sūriu ar dar kokia nors kitokia. Ir meilės kalbos mūsų visų skirtingos; jei į vieną širdį pateksi su tiramisu, kitai savo pusėn palenkti gali prireikti kepto viščiuko. Kitaip ir būti turbūt negali – visi mes skirtingi. Į pasaulį žvelgiam pro skirtingų spalvų akinius, svajojam skirtingas svajones, skirtingai mylim ir skirtingai savo meilę parodom.
Ar galima tą meilę parodyti dubeniu traškių šviežių salotų? Žinoma. Ar galima ją išreikšti pakeliui iš darbo prekybos centre į pirkinių krepšelį prigriebus picą? Kodėl gi ne! O kaip dėl valandą, dvi ar tris sluoksniuoto prašmatnaus torto – ar jis irgi gali kalbėti apie meilę? Gali!
Tiesą sakant, net ir tuščios lėkštės gali kalbėti apie meilę, nes ją galima „sudėti“ kitur ir kitaip: į šiltą keliomis minutėmis ilgesnį apkabinimą, netikėtą skambutį, nuoširdžią šypseną, jaukų pokalbį, ilgą pasivaikščiojimą.
Meilė gali būti visur, visaip, visada.
Pavargusius nuo stereotipų kviečiu švęsti taip, kaip norisi. Mylėti taip, kaip jaučiate. Gyventi taip, kaip patinka!
Bet aš juk maisto tinklaraštininkė – todėl spragteliu pirštais ir vėl grįžtu prie maisto. Mano meilė šiandien lengva – kaip salotos. Jauki ir savo paprastumu džiuginanti – kaip pica. O saldų desertą valgysim kitą dieną; ir nieko čia tokio – bus dar viena maža šventė, nors ir be pavadinimo, šypt.
Šios lengvos ir gaivios salotos yra tiesiog puikios – iškart širdy pavasaris, iškart svajonėse Italija! Sakysit, kas gi čia ypatingo, vos keli ingredientai? Taip, tiesa, bet paslaptis čia tikrai ne ingredientų skaičiuje, o tai, kaip puikiai jie dera tarpusavyje ir kaip puikiai jų dermę papildo padažas. Svarbiausia – rinkitės kokybiškus produktus: šviežias salotas, gerai sunokusius saldžius vyšninius pomidoriukus, traškius agurkus, puikiai prinokusį avokadą, kokybišką sūrį. Tuomet rezultatas, pažadu, bus nuostabus!
Dar vienas svarbus niuansas: tai nėra tos salotos, kurias galėtumėte susimaišyti ir pasidėti į šaldytuvą ateičiai, kad ir kokiai netolimai. Gaminkite ir iškart patiekite tiek salotų, kiek suvalgysite; jų likučiai bus nieko verti – verčiau vėliau pasigaminti dar vieną porciją. Salotoms pastovėjus ilgėliau, jos praranda traškumą, avokadai pajuoduoja, o duonos skrebučiai sumirksta nuo padažo. Taigi, ruoškite salotas tik prieš pat patiekiant ir tik tiek, kiek suvalgysite iš karto!
Lengvos ir gaivios salotos
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Padažui:
2 česnako skiltelių
ryšelio šviežių bazilikų
ryšelio šviežių raudonėlių
½ stiklinės (125 ml) alyvuogių aliejaus
3 valg. š. raudonojo vyno acto
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
1 didelės galvos (apie 500 g) romaninių salotų
1 nedidelio raudonojo svogūno
400 g vyšninių pomidorų
1 ilgavaisio agurko (apie 250 g)
1 didelio avokado
50 g tarkuoto parmezano
Patiekti:
25 g tarkuoto parmezano
duonos skrebučių (nebūtinai)
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite padažą. Česnako skilteles išspauskite ar smulkiai sutarkuokite. Bazilikus ir raudonėlius labai smulkiai sukapokite. Sandariai uždaromame stiklainėlyje sumaišykite česnakus, žoleles, alyvuogių aliejų, raudonojo vyno actą, druską ir pipirus. Gerai supurtykite. Laikykite šaldytuve, kol paruošite salotas, o prieš naudodami dar kartą gerai supurtykite.
2. Paruoškite salotas. Romanines salotas supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Raudonąjį svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus. Agurką išilgai perpjaukite į ketvirčius, tuomet supjaustykite riekelėmis. Avokadą perpjaukite perpus, išimkite kauliuką, kiekvieną puselę padalinkite į dvi dalis ir supjaustykite riekelėmis.
3. Dideliame dubenyje sumaišykite visus salotų ingredientus. Supilkite padažą ir lengvai išmaišykite. Stenkitės, kad padažu tolygiai pasidengtų visi ingredientai.
4. Ant viršaus užberkite dar saujelę tarkuoto parmezano ir duonos skrebučius (jei naudojate).
5. Patiekite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva