Pasaulis stebisi – visi kepa mielines bandeles! Visų namai kvepia cinamonu! Tiek daug rankų minko tešlą, suka ritinėlius ir kaitina orkaites! O kol pasaulis šūkčioja iš nuostabos, aš tyliai galvoju, kad mano tokia beveik kiekviena diena. Maišant, plakant, minkant, kepant… Ką čia ir besakyti – myliu savo veiklą, net labai! Myliu net tada, kai lendant į džinsus tenka pasišokėti, pakraipyti klubus ir įtraukti pilvą labiau nei įprasta, šypt.
Bet ne apie siaurėjančius džinsus šįkart, tikrai ne apie juos!
Apie bandeles. Mielines, bet ne saldžias. Labai minkštas, purias. Kvepiančias! Spėkit, kuo? Čiobreliais, rozmarinais, česnakais. Užvis geriausia – su daug, daug, daug sūrio.
Mano pasiūlymas labai paprastas – jei cinamoninių bandelių jau atsivalgėt (rašau ir pati negaliu patikėti, kad tai galėtų būti įmanoma), išsikepkit šių! Jei cinamoninių dar neatsivalgėt… vis tiek išsikepkit, gerai?
Jos puikios! Tešla ne mažiau minkšta, o įdaras – iš rikotos, mocarelos ir kietojo sūrio, keptų svogūnų ir prieskoninių žolelių, česnakų ir pilnų saujų šviežių špinatų. Galiausiai, į įdarą įmaišiau pusę puodelio majonezo. Jis įdarui suteikia ir minkštumo, ir dar daugiau kremiškumo, ir malonaus poskonio. Naudojau „Daumantų“ švelnaus skonio „Karališką“, gaminamą iš laisvai laikomų vištų kiaušinių, gardintą natūraliomis citrinų sultimis, be jokių konservantų.
Pyragas pikantiškas, truputį kremiškas, tąsus, tirpstantis burnoje. Rašau ir pačiai burnoje kaupiasi seilės. Norisi čepsėti. Norisi DAR.
Du tokius bandelių pyragą jau suvalgėm, trečias – Velykoms!
O jūs, ar jau turit planų Velykoms? Gal šį pikantišką pyragą į tuos planus įtraukti irgi norėtumėt?
Mieliniai suktinukai su trijų rūšių sūrio ir špinatų įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2/3 stiklinės (165 ml) pieno
1 valg. š. cukraus
1 pakelio (7 g) sausų mielių
3 ½ stiklinės (490 g) kvietinių miltų
1 arb. š. druskos
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių (čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių)
2 kiaušinių
100 g minkšto sviesto
1 arb. š. aliejaus dubens ištepimui
Įdarui:
250 g rikotos sūrio
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių (čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių)
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 didelio svogūno
250 g mocarelos sūrio
100 g kietojo sūrio
½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ švelnaus majonezo „Karališkas“
1 arb. š. česnakų miltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
100 g šviežių špinatų
Viršui:
1 kiaušinio
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir džiovintas prieskonines žoleles. Supilkite mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite. Sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite vientisą ir elastingą, prie rankų nelimpančią, tačiau minkštą tešlą. Jei matote, kad tešla per skysta, įberkite dar porą šaukštų miltų.
3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, aliejumi plonai išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 60 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.
4. Paruoškite įdarą. Rikotą sumaišykite su prieskoninėmis žolelėmis. Svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite įkaitintame šaukšte aliejaus, kol taps skaidrūs ir suminkštės. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotą mocarelos sūrį, kietąjį sūrį, majonezą, česnako miltelius, druską, pipirus ir pasmulkintus špinatus.
5. Suformuokite bandeles. Tešlai pakilus, perkelkite ją ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Kelis kartus paminkykite ir iškočiokite tešlą į maždaug ½ cm storio tešlos stačiakampį. Aptepkite rikota. Ant viršaus paskleiskite kepintus svogūnus, ant šių – špinatų ir sūrių mišinį.
6. Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampį į ritinėlį. Labai aštriu peiliu ritinėlį supjaustykite maždaug 3-4 cm storio riekelėmis. Turėtumėte gauti apie 14-16 bandelių. Pavertę kiekvieną iš jų ant šono, sudėkite bandeles į kepimo indą (ar du kepimo indus, priklausomai nuo dydžio) aukštesnėmis sienelėmis taip, kad krašteliais beveik liestųsi.
7. Uždenkite indą švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešla pakils. Viršų aptepkite plaktu kiaušiniu.
8. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 190 °C temperatūros.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol paviršius gražiai apskrus ir bandelės bus iškepusios. Jei bandelės pradės skrusti per greitai, uždenkite folija ir kepkite toliau, o foliją nuimkite prieš baigiant kepti. Išjunkite orkaitę ir palikite bandeles pastovėti kepimo inde apie 5 minutes.
10. Patiekite šiltas, kol įdaras dar minkštas ir tąsus, arba atvėsusias.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Daumantų“.
#reklama #daumantu
5 komentarai
Didelis ačiū už tokį „skanų” receptą! Nuostabios bandelės su tobulu picos įdaru. Gamybą kiek palengvinau pasinaudojusi parduotuvėje pirkta picos tešla. Bet įdaras!!!!!! Jis tobulas!
Edita, labai džiaugiuosi, kad patiko! Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais 🙂
Kaip manot, ar vietoj rikotos tiktų mascarpone sūris?
Justina, maskarponės sūris yra daug riebesnis ir kitos tekstūros, todėl verčiau rinkčiausi rikotą arba, jei jos nusipirkti nepavyksta, „Philadelphia” 🙂
Gal pasakytumėt, kokią mocarelą geriau rinktis – tą rutuliuko pavidale iš skysčio, ar tą tvirtą?