Ne tik animacinių filmukų herojai yra lengvai pametę galvas dėl lazanijos – jai neabejinga ir aš, ir tikriausiai daugelis Jūsų. O kaip gi galėtų būti kitaip? Tai nuostabiai jaukus, šiltas ir šildantis, skonių pilnas naminis maistas. Dar nė karto, paskelbusi apie pietums ar vakarienei kepamą lazaniją, nesulaukiau gilaus liūdesio kupino atodūsio – priešingai! Paprastai tokį mano pareiškimą seka šypsenos ir džiaugsmas; tik štai šįkart, pasidalinusi planais vietoje makaronų naudoti saldžiąsias bulves, išvydau pakilusius antakius ir šiokią tokią abejonę. Ar tikrai tai gera mintis…?
Šiandien jau galiu atsakyti, kad mintis net labai gera! Galbūt jau matėte internete sklandančius alternatyvius lazanijų receptus, kuriuose makaronai keičiami cukinijomis, saldžiosiomis bulvėmis ar kitomis daržovėmis. Tokie sprendimai palankūs ne tik kviečių (ar apskritai makaronų) vengiantiems, bet ir naujų skonių ieškantiems, o taip pat – visiems, kurie stengiasi kiekvieną dieną valgyti daugiau daržovių. O tai juk visada sveikintina, tiesa?
Nujaučiau, kad bus skanu nuo pat pradžių, bet kad bus taip skanu – gal net nesitikėjau. Paslaptis čia, matyt, yra išties tobulame saldžiųjų bulvių ir kalakutienos derinyje. Man tai vieni tų produktų, kurie drauge visada yra skanesni nei atskirai ar kokiame kitame derinyje.
Žinoma, kalakutieną galite keisti ir vištiena – geriau tuomet naudoti maltą vištienos kumpelių mėsą, kuri yra daug sultingesnė už gana sausą krūtinėlę. Rikotą taip pat galite keisti tiesiog labai gerai iki vientisos tekstūros pertrinta varške (jei naudojate liesą, įpilkite šiek tiek grietinėlės), nors jei turite galimybę naudoti rikotą – rekomenduoju likti prie šio pasirinkimo. Ji yra drėgnesnės, kremiškesnės ir gaivesnės tekstūros, ir šiai lazanijai tinka išties puikiai.
Kaip ir bet kurią lazaniją, taip ir šią – galite papildyti mėgstamomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis. Yra patiekalų, ypač dėkingų improvizacijoms virtuvėje; lazanija tikrai vienas iš jų!
PATARIMAI, KAIP IŠKEPTI PUIKIĄ LAZANIJĄ
• Saldžiąsias bulves pjaustykite kiek įmanoma plonesnėmis vienodo storio riekelėmis. Taip jos iškeps tolygiai ir pakankamai greitai. Jei naudosite didesnio skersmens bulves, bus lengviau jomis tolygiai padengti visą kepimo indo plotą.
• Rinkitės sultingesnę maltą mėsą: maltą kalakutų petukų mėsą ar, jei kalakutieną norėtumėte keisti vištiena, maltą vištos šlaunelių mėsą.
• Jikotą galite keisti labai gerai iki vientisos tekstūros pertrinta varške (jei naudojate liesą, įpilkite šiek tiek grietinėlės), nors jei turite galimybę naudoti rikotą – rekomenduoju likti prie šio pasirinkimo. Ji yra drėgnesnės, kremiškesnės ir gaivesnės tekstūros, ir šiai lazanijai tinka išties puikiai.
• Prieskonius naudokite pagal skonį. Aš į maltos mėsos patiekalus mėgstu įberti šiek tiek daugiau druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Rikotos sluoksnį siūlau pagardinti mažu žiupsneliu kajeno paprikos – bet ši yra tikrai aštri, todėl žiupsnelis turėtų būti tikrai nedidelis, ypač, jei lazanija bus šeimos patiekalas, kurį valgys ir mažieji valgytojai.
• Jei kepimo metu lazanijos viršus pradės skrusti per greitai, tiesiog uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau. Svarbiausia, – kad iškeptų saldžiųjų bulvių sluoksniai. Ar jie jau tinkamai iškepę, lengvai patikrinsite įsmeigę į lazaniją peilį; jei įsmeigsite jį lengvai, jei peilis „neužklius“ už dar kietos bulvės, tuomet puiku – lazanija iškepusi!
• Vos iškepusi, lazanija bus labai sultinga. Leiskite jai pailsėti, sugerti skysčius ir subręsti apie 20-30 minučių. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Saldžiųjų bulvių lazanija su kalakutiena ir rikotos sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Saldžiųjų bulvių „lakštams“:
2 didesnių saldžiųjų bulvių
Kalakutienos sluoksniui:
2 valg. š. kokosų aliejaus
1 didesnės morkos
1 didelio svogūno
500 g maltos kalakutienos
3 skiltelių česnako
100 g pievagrybių
2 skardinių (800 g) smulkintų pomidorų
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Rikotos sluoksniui:
500 g rikotos sūrio (arba labai gerai pertrintos varškės)
50 g kietojo sūrio
2 kiaušinių
1 ½ arb. š. džiovintų itališkų žolelių (čiobrelių, bazilikų, šalavijų)
žiupsnelio kajeno paprikos
žiupsnio druskos
Viršui:
240 g mocarelos sūrio
50 g kietojo sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite kepimo formą (maždaug 20×30 cm dydžio).
2. Paruoškite saldžiąsias bulves. Jas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite labai plonomis riekelėmis (kuo plonesnėmis supjaustysite – tuo geriau jos iškeps).
3. Paruoškite kalakutienos sluoksnį. Keptuvėje virš vidutinės ugnies ištirpinkite kokosų aliejų. Suberkite tarkuotą morką ir kubeliais supjaustytą svogūną. Pakepinkite apie 5 minutes, kartais pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
4. Sudėkite matą kalakutieną, suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir maišydami pakepinkite 4-5 minutes, kol mėsa iškeps.
5. Suberkite riekelėmis pjaustytus pievagrybius, išmaišykite ir pakaitinkite dar kelias minutes, kol pievagrybiai suminkštės.
6. Supilkite trintus pomidorus, pagardinkite druska ir juodasiais pipirais. Leiskite užvirti, tuomet nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
7. Paruoškite rikotos sluoksnį. Pasiruoškite ingredientus.
8. Į dubenį sudėkite rikotą, kietąjį sūrį, kiaušinius, džiovintas žoleles, mažą žiupsnelį kajeno paprikos ir žiupsnį druskos. Gerai išmaišykite. Atidėkite į šalį.
9. Susluoksniuokite lazaniją. Gilesniame kepimo inde ant dugno paskleiskite porą samčių kalakutienos įdaro. Ant viršaus išdėliokite saldžiųjų bulvių riekelių sluoksnį taip, kad jos šiek tiek dengtų viena kitą – saldžiosiomis bulvėmis turite tolygiai padengti visą kepimo indo dugną.
10. Ant saldžiųjų bulvių riekelių tolygiai paskleiskite pusę kalakutienos įdaro. Ant šio – pusę rikotos įdaro.
11. Ant rikotos įdaro lygiai taip pat išdėliokite dar vieną saldžiųjų bulvių sluoksnį. Lengvai paspauskite delnais. Ant saldžiųjų bulvių tolygiai paskleiskite likusį kalakutienos įdarą ir likusį rikotos įdarą.
12. Lazanijos viršų apiberkite tarkuotu mocarelos sūriu, tuomet – saujele tarkuoto kietojo sūrio.
13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35-45 minutes, arba tol, kol saldžiųjų bulvių „lakštai“ bus iškepę ir minkšti (patikrinkite įsmeigdami peilį). Jei kepant lazanijos viršus ims pernelyg skrusti, uždenkite kepimo folija ir kepkite toliau.
14. Prieš patiekdami leiskite lazanijai apie 20-30 minučių pastovėti ir sutvirtėti. Tuomet pjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Receptas publikuotas portale LaMaistas.lt.
4 komentarai
O tiktų su jautienos faršu?
Aiste, žinoma, drąsiai! 🙂
Tai ar ant dugno deti bulves ar mesa? Lieka taip ir neaiaku,nes primakaluota recepte🤔
Alina, nelabai suprantu, kuri vieta pasirodė neaiški, bet tiek devintame recepto punkte, tiek nuotraukose žingsnis po žingsnio yra parašyta/parodyta, kad pradedame nuo kalakutienos 🙂