Vos tik prasidėjo karantinas, pasakiau sau, – būtina susikurti naują rutiną. Aiški dienotvarkė, judėjimas, maistingas kasdienis meniu, pavasariui praverti namų langai ir šviežias oras, daugiau daržovių… Yra daug dalykų, kurie svarbūs mūsų gerai savijautai.
Norėčiau pasakyti, kad šio tiesiog tobulo plano man pavyksta laikytis, bet, žinot, iš tikrųjų tai nelabai. Kai žvilgteliu į savo socialinių tinklų srautą, kartais visos naujienos sukrenta taip, kad belieka savimi truputį nusivilti. Atrodo, kad visi dabar sportuoja, visi randa laiko knygoms, visi atranda naujus pomėgius ir talentus, visos mamos turi ūpo darbeliams su vaikais, visi yra prisijaukinę naują gyvenimo ritmą. O aš? Aš stengiuosi, bet iki tobulumo dar daug kalnų ir jūrų stūkso, šypt.
Vienas mažas žingsnis juos įveikti – pasirūpinti bent jau maistingais užkandžiais. Nes nežinau, kaip jūs, bet aš kelią iki šaldytuvo minu dažniau nei norėčiau.
Humusas – gardus, maistingas, paprastai paruošiamas užkandis. Ragauti jį galima su šviežiomis lazdelėmis supjaustytomis daržovėmis, užkandžiauti su trapučiais, duoniukais, krekeriais, pita, ar tepti ant sumuštinių vietoje tepamojo sūrio, sviesto ar kt. Šis variantas man pats gardžiausias: riekė duonos, dosniai aptepta humusu, apibarstyta lukštentomis kanapių sėklomis ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, ir daug daržovių šalia – TOBULA!
Iki šiol galvojau, kad mano mylimiausias yra burokėlių humusas, bet šis, keptų saldžiųjų bulvių, – visiškai lygiavertis varžovas. Jis labai švelnaus skonio, visiškai kreminės konsistencijos, keptų batatų saldumas tobulai dera su prieskonių pikantiškumu.
Šaldytuve, sandariame indelyje humusą galite laikyti 5-7 dienas. Galite pasigaminti daugiau ir dalį užšaldyti – prieš patiekiant tereiks perkelti į šaldytuvą ir palaukti, kol atšils.
Keptų saldžiųjų bulvių humusas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
300 g saldžiųjų bulvių
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio česnako miltelių
250 g virtų avinžirnių
1-2 skiltelių česnako
3 valg. š. sezamų aliejaus (arba alyvuogių aliejaus)
2 valg. š. sezamų pastos („Tahini“)
2 valg. š. citrinos sulčių
½ arb. š. rūkytos paprikos
½ arb. š. malto kumino
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
Patiekti:
alyvuogių aliejaus
virtų avinžirnių
skrudintų sezamų sėklų
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
šviežios kalendros lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Saldžiąsias bulves nuskuskite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Suberkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir česnako milteliais. Išmaišykite. Suberkite į skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite.
3. Skystį nuo avinžirnių nupilkite į puodelį ir atidėkite į šalį.
4. Avinžirnius nusausinkite. Spausdami tarp dviejų pirštų, pašalinkite jų odeles.
5. Visus humusui skirtus ingredientus, įskaitant keptas saldžiąsias bulves, sudėkite į smulkintuvo indą ir susmulkinkite iki visiškai vientisos masės. Jei humusas per tirštas, įpilkite šlakelį nuo avinžirnių nupilto skysčio – tiek, kad gautumėte tinkamą konsistenciją.
6. Perdėkite humusą į dubenėlį, prieš patiekdami apšlakstykite alyvuogių aliejumi, papuoškite moliūgų sėklomis, skrudintomis sezamų sėklomis, grūstais juodaisiais pipirais ir šviežių kalendrų lapeliais.
7. Patiekite su pjaustytomis daržovėmis, duonos lazdelėmis ar krekeriais.