Ketvirtadienis – mažasis savaitgalis, sako žmonės. Nežinau, kiek labai skirtingi nuo kitų savaitės dienų dabar beliko savaitgaliai; galiu tik pasakyti – mes patys labai stengiamės, kad laukti jų norėtųsi. Dėl mažų džiugių dalykų: dėl ilgesnių savaitgalio rytų be žadintuvo, dėl lepūniškų pusryčių rytais ir filmų vakarais, dėl ilgesnės valandėlės knygai, dėl popietės su kava ir pyragu. Desertus valgom tikrai ne tik savaitgaliais, bet jei šiokią dieną su šypsena kertam banano griežinėlius, užteptus riešutų sviestu ir pabarstytus druska bei juodo šokolado drožlėm, tai savaitgaliais iš tų pačių bananų skubu sugalvot ką nors… jaukesnio.
Ilgai sukau galvą, kaip pavadinti šią bananų duoną: puria, minkšta, o gal drėgna? Ji būtent tokia – VISI geriausi epitetai jai tinka tiesiog puikiai. Dar ji kvapni (ak, tas į tešlą įmaišytas šaukštelis malto cinamono!) ir saldi. Paskutiniu metu vis ieškau sveikesnių desertų alternatyvų: paprastą baltą cukrų neretai keičiu kokosų žiedų cukrumi, vietoj tradicinių kvietinių miltų bandau įvairias jų alternatyvas. Šią bananų duoną sumaišiau vardan senų laikų ir prisiminusi posakį „gyvenam vieną kartą“: ir balto cukraus įbėriau, ir miltų kvietinių.
Buvo… LABAI SKANU!
Labai gera pamažu išsižadėti kraštutinumų ir vis labiau – ne tik žodžiais, bet iš tikrųjų! – prisijaukinti balansą. Nebenoriu skirstyti maisto į gerą, blogą, sveiką ar nesveiką. Juk viskas priklauso nuo mūsų požiūrio. Renkuosi savo dienas pripildyti įvairaus gardaus maisto; renkuosi maistą priimti kaip džiaugsmą, dovaną ir meilę. Mažiau kraštutinumų, daugiau laisvės ir įsiklausymo į save.
Norėjau, kad šįkart desertas būtų būtent toks. Trys super prinokę bananai nulėmė, kad tai bus bananų duona, mėgstami, kokybiški ir lūkesčius visada pateisinantys „DVARO“ produktai padiktavo kitką: riebi grietinė suteikė duonai nuostabaus minkštumo ir drėgnumo, pakelis varškės, pertrintos su grietinėle, nukeliavo į švelnų varškės kremo įdarą. Varškę tokiems ir panašiems pyragams visada stengiuosi rinktis riebesnę, 9 proc. riebumo, – ji drėgnesnė, todėl susitrina iki tolygios tekstūros dar lengviau, o kremas būna švelnesnis, glotnesnis.
Tobula, gardi, aromatinga, nuostabi bananų duona! Jau norėjau rašyti, kad nuodėminga, bet nerašysiu – viskas labai gerai, jei „nuodėmės“ gyvenime tik tokios, šypt.
Minkšta grietininė bananų duona su varškės kremo įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bananų duonai:
100 g minkšto „DVARO“ sviesto, 82 proc. riebumo
¾ stiklinės (150 g) cukraus
2 didelių kiaušinių
3 vidutinio dydžio bananų (300 g, be odelės)
½ stiklinės (125 ml) „DVARO“ grietinės, 30 proc. riebumo
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
1 valg. š. ispaninio šalavijo sėklų (chia)
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1 arb. š. vanilinio cukraus
½ arb. š. malto cinamono
Varškės kremui:
250 g „DVARO“ varškės, 9 proc. riebumo
¼ stiklinės (60 ml) „DVARO“ grietinėlės, 35 proc. riebumo
2 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
3 valg. š. kukurūzų krakmolo
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo formą (25×11 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
2. Paruoškite tešlą. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno išplakite. Sudėkite iki vientisos masės sutrintus bananus, grietinę, ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, ispaninio šalavijo sėklas (chia), kepimo miltelius, druską, vanilinį cukrų ir maltą cinamoną. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Turėtumėte gauti grietinės tirštumo tešlą.
4. Paruoškite varškės kremą. Visus varškės kremui skirtus ingredientus sudėkite į dubenį ir labai gerai pertrinkite rankiniu smulkintuvu iki visiškai vientisos masės, kol neliks nė menkiausių varškės gumuliukų – kremas turi būti visiškai lygios, kreminės tekstūros.
5. Iškepkite. Į paruoštą kepimo indą tolygiai paskleiskite maždaug pusę paruoštos tešlos, ant viršaus – supilkite paruoštą varškės kremą. Ant varškės kremo sudėkite likusią tešlą; ji bus tirštesnė už varškės kremą, tačiau pasistenkite ją paskirstyti kuo tolygiau, kad uždengtų visą įdarą.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. Ar duona jau iškepusi, patikrinkite mediniu smeigtuku; įkištas ir ištrauktas iš duonos centro, jis turi būti švarus. Jei kepdamas paviršius ima ruduoti per greitai, uždenkite gabalėliu folijos ir kepkite toliau.
7. Iškepusią palikite 10-15 min. atvėsti kepimo inde, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
8. Raikykite riekelėmis ir patiekite. Galite patiekti su rutuliuku vanilinių ledų, galite apšlakstyti medumi ar klevų sirupu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.
#reklama #DVARO
12 komentarai
Soda?🤔 bet recepte tarp ingredientu jos nera🤷♀️ Tai kiek dbr deti?😅 tesla jau procese,o as abejoju reikia sodos tikrai ar ne🙈
Atsiprašau, mano neatidumo klaida. Sodos nereikia, ten turėjo būti druska – pataisiau 🙂
Dekui,bet as jau biski idejau🙈 gal nepagadins baisiai😅 jau baigia iskept…😊
Laaabai skani!Geresnes bananu duonos dar nesu valgiusi!Tos kur anksciau kepdavau turbut nebeprireiks😅😂 Aciu uz recepta!Soda irgi nepakenke😂
Kaip džiaugiuosi skaitydama tokius įspūdžius! AČIŪ! 🙂
Sveiki,
visko įdėjau pagal pateiktą produktų sąrašą, bet varškės įdaras gavosi labai skystas ir jo daug, o tešlos palyginus mažai. Net viskas netilpo į kepimo indą. Pas jus nuotraukoj atrodo varškės kremo mažiau ir jis taip gerai per vidurį pasiskirstęs 🙂 Nesuprantu kodėl pas mus visko tiek daug 😀 ar gali būti dėl to, kad grietinėlės truputį per daug įpyliau?
P.S Jūsų tinklalapis nuostabus, beveik viską gaminam iš čia, daugybė receptų išbandyti 😉
Pavyko puikiai, labai skani. Ir įdaro nebuvo per daug, gerai pasiskirstė. Viskas gerai 🙂
Inga, labai ačiū už gražius žodžius mano tinklaraščiui! 🙂 Džiaugiuosi, kad nepaisant visų tų abejonių, kilusių gamybos metu, pyragas iškepė puikiai ir pavyko skaniai 🙂
Sveiki. Ar galima kukurūzų krakmolą keisti bulvių krakmolu? Ir ar tokiu pačiu kiekiu?
Edita, rekomenduočiau keisti šviesiais kvietiniais miltais 🙂
Deja, nepavyko… Kepiau tiksliai pagal receptą, bet po valandos kepimo pagaliukas buvo visas šlapias, tad kepiau valandą 40 minučių ir vis tiek biskvitinis sluoksnis menkai išsikėlė, liko guminis vietomis, o krašteliai jau perdaug apskrudo… Kokiu režimu kepėte? Nes skonis vis tiek mmmmmm, ypač varškės kremo, tikrai dar norėčiau pabandyti.
Pavyko labai skani bananų duona, neturėjau reikiamo kiekio varškės, tai dariau iš 180 g pakelio, pamažinau truputį likusius kiekius kremui, mano atveju apatinė dalis vis kibo ant pagaliuko, tai ilgiau kepti reikėjo, bet principe labai gardu 😊