Gyvename pasirinkimų amžiuje. Pienas nėra tiesiog pienas, nes galime rinktis iš dešimties jo rūšių. Ir kiaušiniai nėra tiesiog kiaušiniai, nes vienas vienintelis ant jų esantis skaičius gali papasakoti, kiek labai jie skirtingi. Mėsa, žuvis – lygiai taip pat. Kasdien galime rinktis iš glėbio variantų: paprasčiausią, lengviausią, patogiausią, kokybiškiausią, brangiausią ar pigiausią kelią, kuriuo maistas atkeliauja ligi mūsų virtuvės. Man pačiai ne visada pavyksta priimti tik geriausius pasirinkimus; visi juk mes žmonės. Tobulame pasaulyje ir sau, ir visiems linkėčiau kasdien gyventi pagal paprastą taisyklę: geriau mažiau ir rečiau, bet tikro, gero ir kokybiško maisto.
Jei mėgstate lašišą ir jums rūpi, kaip ji atkeliauja iki jūsų valgomojo stalo, noriu papasakoti apie Klaipėdoje įsikūrusią įmonę „Seafishtrade“. Internete juos galite rasti adresu: www.laukinelasisa.lt. „Seafishtrade“ tiekia sveiką ir natūralią, aukščiausios kokybės ir laukinėje gamtoje (Ramiajame vandenyje, prie Kurilų salų) augančią lašišą: be antibiotikų, be dažiklių, be augimą skatinančių priedų. Tai lašišos, kurios minta natūraliu gamtoje pačių sugautu maistu, jų spalva yra natūrali, o ne nuspalvinta dirbtiniais dažikliais.
Dviejų rūšių laukinės lašišos – Keta ir Kuprė – yra sertifikuotos Marine Stewardship Council (MSC), kuris užtikrina, kad tai yra laukinė žuvis, sužvejota atsakingai rūpinantis vandenynų ištekliais ir laukinės gamtos tvarumu.
Ką dar verta žinoti, jei svarstote užsisakyti (o tą tikrai galite padaryti jų internetiniame puslapyje)?
- „Seafishtrade“ lašiša yra užšaldyta žemoje temperatūroje, vientisuose blokuose po 14 kilogramų. Jos atlaidinimas trunka apie parą, tačiau jau po dviejų valandų atskiras žuvis galite išskaidyti po vieną – per šį laiką pati lašiša nespėja atšilti, todėl drąsiai ir patogiai atskiras lašišas galite patalpinti į šaldiklį iki kito karto, ir naudoti po vieną.
- Natūralioje gamtoje užaugusi lašiša yra liesa, kepdama neišskiria daug riebalų, todėl ir jos kepimo laikas yra trumpas – didesnius lašišos gabalėlius puikiai iškepsite per penkiolika minučių. Kepant ilgiau, lašiša gali tapti sausesnė ir sprangesnė, todėl verčiau nesitraukite labai toli nuo orkaitės ir vis patikrinkite, ar jau yra tinkamai iškepusi.
- Viena didelė lašiša – daugiau nei pakankamai šeimos pietums ar vakarienei. Laukinė lašiša Keta vidutiniškai sveria 2-2,4 kg, tuo tarpu Kuprė – 1-1,5 kg. Aš šiam receptui naudojau didelę, gražią Keta lašišą.
Tikiuosi, kad dar šį tą gali papasakoti ir receptas bei nuotraukos. Tvirta, graži ir natūraliai rausva lašiša mano virtuvėje pavirto į gardžius ir maistingus pietų dubenėlius: supjausčiusi lašišą kepsniais, kepiau ją orkaitėje su naminiu teriyaki padažu. Patiekiau su bolivinės balandos kruopomis ir prieskoniais pagardintomis keptomis daržovėmis: saldžiomis bulvėmis, morkomis, cukinijomis. Viską sudėliojusi į dubenėlius, patiekiau nedelsiant – myliu savo veiklą, nes, pažadu, kone kasdien pagalvoju apie tai, kad šitai tikrai yra skaniausia, ką pastaruoju metu gaminau ir valgiau, o tada nutinka dar kas nors ne mažiau gardaus!
Šie dubenėliai neabejotinai yra tie, kuriuos mielai gaminčiau dar kartą, labai rekomenduoju ir jums. Skanaus!
Orkaitėje kepta teriyaki lašiša su bolivinėmis balandomis ir keptomis daržovėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Teriyaki padažui:
½ stiklinės (125 ml) sojų padažo
¼ stiklinės (65 ml) vandens
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
2 skiltelių česnako
1 valg. š. tarkuoto šviežio imbiero
1 valg. š. medaus
1 valg. š. ryžių acto
1 valg. š. sezamų aliejaus
1 valg. š. kukurūzų krakmolo
2 valg. š. šalto vandens
Keptoms daržovėms:
1 didelės ar 2 mažesnių saldžiųjų bulvių
2 morkų
1 cukinijos
3-4 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. džiovintų itališkų žolelių
¼ arb. š. česnako miltelių
¼ arb. š. rūkytos paprikos
Lašišai:
1 lašišos (apie 2 kg)
druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Bolivinei balandai:
1 ½ stiklinės (250 g) bolivinės balandos sėklų
žiupsnio druskos
Patiekti:
sezamų sėklų
šviežių žalumynų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite teriyaki padažą. Nedideliame puode sumaišykite sojų padažą, rudąjį cukrų, smulkiai tarkuotus imbierą ir česnako skilteles, medų, ryžių actą ir sezamų aliejų. Kaitinkite, kartais pamaišydami, virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps. Tuomet padidinkite ugnį ir leiskite padažui užvirti.
2. Atskirame dubenėlyje šluotele išmaišykite du šaukštus vandens su kukurūzų krakmolu, kol šis ištirps. Supilkite į puodą su verdančiu padažu ir nuolat maišydami kaitinkite dar apie minutę, kol padažas sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
4. Paruoškite daržoves. Saldžiąsias bulves supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, morkas – nestoromis lazdelėmis, cukinijas – griežinėliais. Apšlakstykite aliejumi, druska, pipirais, itališkomis žolelėmis, česnakais ir rūkyta paprika. Išmaišykite, kad aliejumi ir prieskoniais tolygiai pasidengtų visos daržovės. Suberkite į kepimo skardą šalia lašišos.
5. Skardą su daržovėmis dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
6. Paruoškite lašišą. Lašišą nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, gerai nusausinkite ir supjaustykite į 8-10 filė gabalėlių.
7. Apibarstykite druska, šviežiai grūstais pipirais, iš visų pusių aptepkite šiek tiek atvėsusiu teriyaki padažu (turėtumėte sunaudoti maždaug du trečdalius padažo, likusį trečdalį atidėkite į šalį patiekimui).
8. Išimkite kepimo skardą su daržovėmis iš orkaitės, tarp daržovių sudėkite lašišos gabalėlius. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 15-20 minučių, kol lašiša bus iškepusi ir vis dar sultinga, o daržovės – minkštos.
9. Paruoškite bolivinės balandos kruopas. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Į puodą supilkite keturis su puse puodelio vandens (triskart didesnį tūrį nei kruopų), pasūdykite ir užvirkite. Suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
10. Patiekite. Į dubenėlius ar lėkštes dėkite bolovinės balandos kruopų ir keptų daržovių, ant viršaus dėkite keptos lašišos gabalėlį. Aptepkite likusiu teriyaki padažu. Apibarstykite keptomis sezamų sėklomis, kapotais žalumynais ir nedelsiant patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Seafishtrade“.
#reklama #seafishtrade #laukinelasisa
2 komentarai
Labai skanu! O likuti isidejau i darba ir turejau superinius pietus, kita karta darysiu speciliai daugiau:)
Labai skanu! O likuti isidejau i darba ir turejau superinius pietus, kita karta darysiu specialiai daugiau:)