Pusryčiams – košė! Nieko naujo, tiesa? O jeigu šitaip: pusryčiams – KEPTA avižinė košė! Ar dabar jau šiek tiek įdomiau? Tikiuosi!
Tikiu, kad daugeliui kepta košė nėra didelė naujiena, bet lygiai taip pat nujaučiu, kad verdame ją visi kur kas dažniau nei kepame. Aš pati labai mėgstu abu variantus, tačiau kepta košė tikrai turi savų privalumų. Pirmasis, ji šiek tiek primena pyragą, o kam gi nepatiktų dieną pradėti gabalėliu pyrago? Antrasis, išsikepę košės vieną rytą, pasišildyti ją dar galėsite ir rytoj, ir poryt, – pašildyta ji ne mažiau gardi.
Keptą košę gardinti galite praktiškai bet kuo; mano kepimo inde – pilno grūdo avižinių dribsnių košė su obuoliais ir graikiniais riešutais, kvepianti cinamonu ir pagardinta medumi. Ne per saldi ir tinkamai drėgnos tekstūros (ne per šlapia ir ne per sausa), o paviršius – maloniai traškus!
Darbo dienomis gal ir šiek tiek sudėtinga išlaukti 45 minutes stoviniuojant prie orkaitės, bet vėlyviems savaitgalio pusryčiams, tikiu, tiks puikiai. Paruošite ją labai greitai ir paprastai, o kol lėtai išgersite pirmąjį puodelį kavos, orkaitė atliks savo darbą – beliks pakviesti namiškius prie stalo.
Kepta avižinė košė su obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 ¾ stiklinės (440 ml) pieno
2 didelių kiaušinių
¼ stiklinės (85 g) medaus
2 stiklinių (200 g) stambių pilno grūdo avižinių dribsnių
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. druskos
2 vidutinio dydžio obuolių
½ stiklinės (65 g) graikinių riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite 28 cm skersmens kepimo indą.
2. Didesniame dubenyje šluotele išplakite pieną, kiaušinius ir medų.
3. Suberkite avižinius dribsnius, kepimo mitelius, maltą cinamoną, druską, nedideliais kubeliais supjaustytus obuolius ir pasmulkintus graikinius riešutus. Viską išmaišykite.
4. Supilkite į kepimo formą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes.
5. Patiekite šiltą. Likučius laikykite šaldytuve, sandariai uždarytame inde, ir prieš patiekiant pašildykite.