Kas pasikeičia, kai baigi mokyklą? Kai pirmą kartą pasibučiuoji? Kai susirandi darbą, o tuomet – meti jį, nes supranti, ką iš tiesų nori veikti gyvenime? Kas pasikeičia, kai išteki? Kai susilauki vaikų? Kai tau jau seniai nebe 23-eji, ilgam užstrigę širdyje, o visi… 32-eji?
Pasikeičia viskas, o tuo pačiu – gal ne tiek ir daug. Daugiau patirties, atsakomybių, įsipareigojimų. Daugiau klaidų ir pamokų, daugiau savęs pažinimo kelionių. Ir vis tiek – kartais aš vis dar ta pati jauna mergina – pasimetusi, kvailiojanti, truputį išsigandusi ir nepasitikinti savimi, – vis dar tvirtai nežinanti, kur gi jos vieta pasaulyje?
Esu dėkinga už kiekvieną man gyvenimo dovanotą etapą. Žinau, kad sulig kiekvienu iš jų, mes pasikeičiame tiek, kiek norime pasikeisti. Išliekame jauni, laisvi ir gyvi tiek, kiek norime išlikti. O ir pasaulį kiekvienas matome per tuos akinius, kuriuos sau patys pasikabiname ant nosies. Ačiū, rožinius dar pasiliksiu, – vienaragiais gal jau nebetikiu, bet vaivorykštėmis tikiu.
Labai linkiu sau:
– mažiau rėmų, baimių ir kaltės jausmo – daugiau laisvės būti tuo, kuo esu, ir taip, kaip noriu būti;
– vidinės laisvės ir tikėjimo savimi dažniau rinktis „noriu“ vietoje „reikia“ ar „ką žmonės pasakys“;
– drąsos nežinoti, klausti, klysti ir mokytis;
– didelės laimės mažose smulkmenose (ir ją pastebėti, ir ją priimti!);
– daugiau miegoti ir į viską žvelgti paprasčiau;
– taikos, rūpesčio ir meilės sau, nors ir labai netobulai;
– ir, žinoma, vaivorykščių, net pilkiausią dangų nudažančių spalvomis.
O vis tik žinot, kas labiausiai pasikeičia, kai tau jau seniai nebe 23-eji? Paklausta, kiek man metų, pradedu skaičiuoti: jei gimiau 88-ais… Žinot tą jausmą? Šypt.
Žinoma, yra dalykų, kurie niekad nesikeičia – tortas gimtadieniui! Nors pačiu tortu, deja, pasidalinti negaliu, dalinuosi šiandien vienu nuostabiu receptu. Ačiū, kad esat!
Baltojo šokolado, pistacijų ir braškių tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pistacijų biskvitui:
1 stiklinės (100 g) smulkintų pistacijų riešutų branduolių
1 stiklinės (140 g) kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
60 g minkšto sviesto, kambario temperatūros
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 kiaušinių
2 valg. š. grietinės
1/3 stiklinės (80 ml) migdolų pieno
Braškių kremui:
400 g šviežių ar šaldytų braškių
¼ stiklinės (50 g) cukraus
½ citrinos sulčių
1 valg. š. (10 g) želatinos
4 valg. š. (60 ml) vandens
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
Pistacijų kremui:
1 arb. š. (5 g) želatinos
2 valg. š. (30 ml) vandens
150 g balto šokolado
50 g sviesto
50 g pistacijų kremo
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
½ stiklinės (50 g) smulkintų pistacijų riešutų branduolių
Baltojo šokolado kremui:
1 arb. š. (5 g) želatinos
2 valg. š. (30 ml) vandens
200 g balto šokolado
50 g sviesto
1 stiklinės (250 ml) riebios grietinėlės (35-36 proc.)
Papuošimui:
pistacijų riešutų
šviežių braškių
šviežio čiobrelio šakelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pistacijų biskvitą. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą (22 cm skersmens).
2. Pistacijų branduolius sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su miltais, kepimo milteliais ir druska. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įplakite kiaušinius. Galiausiai sudėkite grietinę ir plakdami supilkite pieną. Suberkite miltų ir pistacijų mišinį, ir lengvais judesiais išmaišykite, kol gausite vientisos tekstūros tešlą.
4. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo indą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. Ar biskvitas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš biskvito centro jis turi būti švarus.
5. Iškepusį biskvitą visiškai atvėsinkite. Išimkite iš kepimo formos, perkelkite ant lėkštės ar padėklo, ant kurio sluoksniuosite tortą, ir apjuoskite tortinės borteliu bei kepimo popieriaus juostele.
6. Paruoškite braškių kremą. Braškes, cukrų ir citrinos sultis sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol masė užvirs ir cukrus ištirps. Pavirkite 5 minutes, sutrinkite trintuvu. Šiek tiek atvėsinkite, kol paruošite želatiną.
7. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks. Išbrinkusią sudėkite į puodą su kiek atvėsusiomis, bet dar šiltomis braškėmis. Išmaišykite, kol želatina ištirps.
8. Grietinėlę supilkite į plakimo indą ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į kambario temperatūros braškių masę.
9. Paruoštą kremą supilkite ant pistacijų biskvito. Paviršių išlyginkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie valandą, kol pradės stingti ir tvirtėti.
10. Paruoškite pistacijų kremą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
11. Gabalėliais sulaužytą baltąjį šokoladą, sviestą ir pistacijų kremą sudėkite į dubenį, jį dėkite virš puodo su vandeniu. Kaitinkite virš garų vonelės, kol produktai ištirps ir gausite vientisos tekstūros masę. Nuimkite nuo ugnies, iš karto sudėkite išbrinkusią želatiną ir išmaišykite šluotele, kol želatina ištirps. Atidėkite į šalį, kol šiek tiek atvės.
12. Grietinėlę supilkite į plakimo indą ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į kambario temperatūros baltojo šokolado masę.
13. Įmaišykite smulkintus pistacijų riešutus.
14. Paruoštą kremą supilkite ant braškių kremo. Paviršių išlyginkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie valandą, kol pradės stingti ir tvirtėti.
15. Paruoškite baltojo šokolado kremą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 5-10 minučių, kol išbrinks.
16. Gabalėliais sulaužytą baltąjį šokoladą ir sviestą sudėkite į dubenį, jį dėkite virš puodo su vandeniu. Kaitinkite virš garų vonelės, kol produktai ištirps ir gausite vientisos tekstūros masę. Nuimkite nuo ugnies, iš karto sudėkite išbrinkusią želatiną ir išmaišykite šluotele, kol želatina ištirps. Atidėkite į šalį, kol šiek tiek atvės.
17. Grietinėlę supilkite į plakimo indą ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į kambario temperatūros baltojo šokolado masę.
18. Paruoštą kremą supilkite ant pistacijų kremo. Paviršių išlyginkite, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį, kol visas tortas visiškai sustings.
19. Papuoškite. Atsargiai nuimkite torto bortelį ir kepimo popierių. Papuoškite šviežiomis braškėmis, pistacijų riešutais ir šviežių čiobrelių šakelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.
28 komentarai
Receptas labai vilioja, tik nelabai suprantu, iš kur tas pistacijų kremas? Kur būtų galima įsigyti?
Vilte, aš pistacijų kremą pirkau RIMI (rasite prie riešutų sviestų), taip pat tikrai yra LIVINN parduotuvėse 🙂
Sveiki, pistacijų riešutai kaip suprantu turi būti nesūdyti? 🙂
Rasa, taip, geriausia, jei nesūdyti 🙂
Sveiki, Asta,
o jei želatina naudosiu lapeliais (Gold), kiek lapelių reiktų vienam sluoksniui? Galvoju apie du lapaleius, bet mastau ar nebus per daug ;/
Sveiki, Egle! Niekada nesu gaminusi su želatinos lapeliais, labai apgailestauju, negaliu pasidalint atsakymu iš patirties. Tačiau paskaičiusi internete, manau, kad du lapeliai turėtų būti puikus pasirinkimas 😉
Kai išbandysiu, būtinai pasidalinsiu patritimi, gal kažkam bus naudinga 🙂
Labas rytas, įdomu ar pavyktų šis receptas silikoninėse formelėse, jas šaldant šaldiklyje 🙂 Norėčiau pagaminti individualius pyragaičius
Sveiki.
O braškinio kremo daliai tikrai reikia 10 g želatinos? Ar ne per daug kai grietinėlės tik 250 ml (kaip ir kituose dviejuose kremuose kur želatinos tik 5 g.)? Ar čia braškės dar 250 ml skysčio papildomai sudaro?
Sveiki, Egle, želatinos kiekis tikrai teisingas 🙂 Braškes pakaitinus, o tada sutrynus trintuvu, jos būna visiškai skystos, taigi, taip, jas reikėtų priskaičiuoti prie bendro skysčių tūrio.
Supratau, ačiū, bandysiu daryti. Kažkaip pasirodė, kad daugoka želatinos, nes pvz lyginant su jūsų panakotos receptais tai ten tokiam kiekiui grietinėlės tektų apie 3 g. Bijau padauginti, norisi kad tiek kremai būtų minkšti ir nesigautų kaip želė 🙂
Egle, kaip ir rašiau anksčiau, braškių tyrė gaunasi visiškai skysta, todėl ją reikėtų priskaičiuoti prie skysčių tūrio (prie grietinėlės tūrio). Sakykit, ar išbandėte receptą? Būtų smagu išgirsti, kaip pavyko 🙂
Ar galima naudoti šaldytas braškes?
Taip, Janina, tikrai galima 🙂
Sveika, as siandien darausi si torta savo gimtadieniui ryt…Jau uzpyliau braskiu krema ant pado tik taip jaudinuosi kad jis man sustingtu, nes toks skystokas atrodo…laikau ciurikus, nes biskvito skonis tai nerealus <3
Irma, neabejoju, kad viskas bus gerai! Šis sluoksnis ir būna iš pradžių labai skystokas, bet sustingsta 🙂 Būtinai pasidalinkite, kaip pavyks tortas, ačiū! 🙂
Gal zinote, kodel darant Pistaciju sluoksni, idejus isvrinkinta zelatina i sokolado ir sviesto mase, sviestas „atsiskyre” (ispaluke riebalu i virsu)?
Brigita, jei taip nutinka, tiesiog grąžinkite puodą su šokoladu, sviestu ir želatina atgal ant silpnos ugnies ir maišydami šluotele pakaitinkite, kol visi produktai susijungs į vientisos tekstūros masę. Svarbiausia – neužvirkite.
O galima į šį tortą, pvz., baltąjį sluoksnį, dėti maskarponės, ar tuomet reikėtų dėti daugiau žalatinos?
Erika, žinoma, galima! Paprastai želatinos kiekis matuojamas proporcingai kiekiui, kurį ji turi sustingdinti. Tačiau maskarponės sūris yra riebus ir tvirtas, todėl turėtų pakakti ir tokio kiekio želatinos, koks nurodytas dabar.
Labas, ketinu gaminti rytoi si torta savo gimtadieniui 🤗
Tai bus tik antras tortas, kuri darysiu, tai patirties daug neturiu. Pirmąjį karta kai dariau, buvo sausi paploteliai, nes nebuvo pamineta recepte ju sudrekiti🙈
Jūsų recepte, taip pat nerasoma apie sudrekinima paplocio.. Tai nereikia drekinti? Ar nebus sausas valgyti?
Sandra, visada ir visus biskvitus, jei mėgstate juos drėgnesnius, drąsiai galite sudrėkinti 🙂 Tam galite naudoti paprasčiausią pasaldintą vandenį, galite įspausti į jį šiek tiek citrinų sulčių. Svarbiausia, nesudrėkinti per daug, kad nesutižtų. Aš pati šiam tortui biskvito nedrėkinau; kadangi jis čia tik vienas ir yra kaip torto pagrindas, man patinka, kad jis tvirtesnis (bet tikrai nėra sausas ar sprangus). Sėkmės ruošiant tortą! 🙂
Ar galima naudoti paprastą pieną vietoj migdolų ir riešutų sviestą vietoj pistacijų pastos? Niekur nerandu pirkti šios pastos..
Aiste, paprastą pieną vietoj migdolų tikrai galite naudoti; o pistacijų pasta čia prideda tikrai daug skonio ir yra vienas pagrindinių akcentų. Aš pati užvakar pirkau LIVINN parduotuvėje 🙂
Ačiū! Gyvenu Uk,šiandien bandysiu gaminti tortuką,ilgai kaupiausi,atrodo nerealiai skanus🤤
Puikus tortas! Nors ir patižo braškių sluoksnis, bet buvo labai skanus! Neturėjau pistacijų kremo, tiesiog smulkiai sumaliau riešutus, dėjau daugiau sviesto… Viskas gerai gavos 🙂
Nerealus, nerealus. ir dar kartą nerealus! Skonis tobulas…
Pabandžiau, viskas pavyko. Dar dadėjau vieną ploną paprasto biskvito sluoksnį ant viršaus. Kaip ir skanus tortas, bet gal man per intensyvūs skoniai, rieboka. Aš tas saldumynų žmogus, kuris be trijų gabaliukų iš eilės neišbūna ramiai (jei skanu), o va šito užteko tik vieno.. :/