Mažais žingsneliais pildau sau duotus vasaros pažadus. Kepsninę šią vasarą kaičiame kaip niekad dažnai. Jei seniau joje paprastai kepdavom tik šašlykus ar mėsainius, šiemet labai norėjau atrasti kažką naujo – paįvairinti kepsninės sezoną naujais skoniais, deriniais, spalvomis. Taip ant grotelių virš ugnies atsirado cukinijos, raudonieji svogūnai, kukurūzų burbuolės ir pievagrybiai, mažos šviežios bulvytės, saldžiosios bulvės ir žiediniai kopūstai.
Kai jau prisijaukinom keptas daržoves, atėjo metas tolimesniems eksperimentams – pavyzdžiui, pusryčiams ant grotelių! Perpus perpjautas duoneles paskrudinau iki traškumo, aptepiau varškės užtepėle ir su žaliosios citrinos sultimis sutrintu avokadu, pagardinau lukštentomis kanapių sėkloms ir šviežiais ridikėlių daigais. Šalia skrebučių – mocarelos ir pomidorų riekelės, apšlakstytos lašeliu alyvuogių aliejaus. Ir lėkštės žvaigždė – tadam! – ant grotelių kepti česnakiniai pievagrybiai.
Gausios ir sočios pusryčių lėkštės prisipildė skonių ir spalvų. Ir nežinau, ar dėl to, kad maistas gamtoje visada yra dešimt kartų skanesnis, o gal dėl to, kad tai išties puikūs produktai bei derantys skoniai, bet – tokių skanių pusryčių sodyboj vidury miškų patys sau truputį pavydėjom.
Česnakinių pievagrybių iešmelių idėją įkvėpė „AUGA“ – jų asortimentą papildė ekologiški baltieji pievagrybiai „Grill Organic“, skirti būtent kepsninės sezonui. Jie išties išskirtiniai, nes didesni, tvirtesni, „mėsingesni“. Nelūžta ir netrupa, maišomi su marinatu; neskyla perpus veriami ant medinių iešmelių; kepami suminkštėja, tačiau išlaiko tūrį ir pilnumą, kramtyti malonią tekstūrą. Grill pievagrybiai yra auginami didesni tam, kad kepdami labai nesumažėtų ir, jei norėtumėte juos kepti kuo nors įdarytus, tam įdarui grybų kepurėlėse pakaktų vietos.
„AUGA“ išskiria ir daugiau pievagrybių privalumų, kuriais mielai dalinuosi ir aš:
• pievagrybiuose yra mažai kalorijų (22 kcal/100 g);
• pievagrybiai yra vienas iš puikių natūralių vitaminų ir mineralų šaltinių. Pagal mūsų 2020 metais atliktą tyrimą, būtent „AUGA“ pievagrybiuose gausu: kalio (17 proc.), vario (31-33 proc.), fosforo (15 proc.), vitamino B2 (29 proc.).
• „AUGA“ pievagrybiai auginami ekologiškai, naudojamos tik natūralios trąšos ir jokios dirbtinės chemijos;
• Pievagrybiai yra tvarus produktas – auginimo metu išskiriama mažai CO2, sunaudojama mažai vandens, nenaudojami pesticidai ar herbicidai, o grybų substratas po grybų užauginimo yra sunaudojamas kitose ūkio šakose kaip trąša, po savęs nepalikdamas atliekų.
Asmeniškai šį sąrašą papildyčiau dar ir tuo, kad pievagrybiai yra itin universalus produktas: jie puikiai papildys ir suteiks sotumo vegetariškiems grill iešmeliams, o tuo pačiu – bus puikus pagardas mėsos ar vištienos kepsniams, ar net štai tokiai spalvingai pusryčių lėkštei, kokią paruošiau aš.
Dalinuosi receptu, kviečiu išbandyti!
Skrebučiai su avokadais ir česnakinių pievagrybių iešmeliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pievagrybių iešmeliams:
300 g „AUGA“ baltųjų pievagrybių „Grill Organic“
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. balzaminio acto
1 valg. š. sojų padažo
2-3 skiltelių česnako
½ arb. š. smulkiai kapoto čiobrelio
½ arb. š. smulkiai kapoto rozmarino
žiupsnio rūkytos paprikos
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Sumuštiniams:
2 dvipusių pilno grūdo duonelių
4 valg. š. tepamojo sūrio
2 avokadų
1 žaliosios citrinos sulčių
druskos
šviežiai grūstų juodųjų pipirų
lukštentų kanapių sėklų
ridikėlių (ar kitokių) daigų
2 pomidorų
2 mocarelos rutuliukų
1 arb. š. alyvuogių aliejaus
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite pievagrybių iešmelius. Pievagrybius nuplaukite ir gerai nuvalykite. Perpjaukite per pusę ar į keturias dalis.
2. Visus pievagrybių marinatui skirtus ingredientus – alyvuogių aliejų, balzaminį actą, sojų padažą, smulkiai kapotą česnaką, prieskonines žoleles, rūkytą papriką, druską ir pipirus – sumaišykite. Suberkite pievagrybius ir išmaišykite, kad marinatu tolygiai pasidengtų iš visų pusių. Uždenkite indą ir leiskite pasimarinuoti 20-30 minučių.
3. Kol pievagrybiai marinuojasi, paruoškite sumuštinius. Pilno grūdo duoneles paskrudinkite ant grotelių virš ugnies, kol gražiai apkrus ir taps traškios. Aptepkite tepamuoju sūriu.
4. Avokadą sutrinkite su žaliosios citrinos sultimis, pagardinkite žiupsniu druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Tolygiai paskirstykite ant tepamojo sūrelio. Apiberkite lukštentomis kanapių sėklomis ir uždėkite ant viršaus po saujelę šviežių ridikėlių (ar kitokių) daigų.
5. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, mocarelą – taip pat. Išdėliokite lėkštėje šalia skrebučio, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir apiberkite grūstais pipirais.
6. Iškepkite pievagrybius. Suverkite juos ant iešmelių ir kepkite ant grotelių virš ugnies apie 3-4 minutes, apverskite, ir kepkite dar 3-4 minutes, kol suminkštės ir šiek tiek apskrus.
7. Iškepusius dėkite į lėkštę šalia skrebučio. Patiekite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
„AUGA“ pievagrybių galite įsigyti „IKI“ parduotuvėse.
#reklama #auga