When life gives you lemons, make lemonade.
Kai gyvenimas tau duoda citrinų, pasigamink limonado.
Ką gi. Aš labai mėgstu citrinas. O kadangi žiemą limonadui per šalta, mieliau kepu sausainius.
Skonis: 10/10. Iš pirmo žvilgsnio tai – tik paprastučiai sausainiai su aguonomis ir citrinų kremu. Bet paragavus vieną, staiga supranti, jog greitai ant stalo teliks tuščia lėkštė. Trapus ir minkštas sausainis ideliai dera su gaiviu ir saldžiarūgščiu citrinų kremu. Šie sausainiai tik dar kartą patvirtina tiesą, jog aguonos ir citrinos yra tobulas duetas.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Aguoniniai sausainiai su citrinų kremo lašeliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sausainiams:
1 puodelis (140 g) miltų
žiupsnelis druskos
3 valg. š. aguonų
110 g sviesto
¼ puodelio (50 g) cukraus
1 didelio kiaušinio trynys
1 arb. š. vanilės ektrakto
1 citrinos tarkuota žievelė
Citrinų kremui:
2 citrinų sultys ir nutarkuotos žievelės
100 g miltelinio cukraus
50 g tirpinto sviesto
2 kiaušiniai
GAMINIMO EIGA
PASIRUOŠKITE CITRINŲ KREMĄ
Į prikaistuvį supilkite citrinos sultis, suberkite tarkuotas citrinų žieveles, miltelinį cukrų, supilkite tirpintą ir atvėsintą sviestą, įmuškite du kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite viską iki vientisos masės.
Dėkite prikaistuvį ant silpnos ugnies ir nuolat maišydami, kaitinkite, kol masė ims tirštėti. Neužvirkite.
Masei sutirštėjus, išjunkite ugnį. Paruoštą citrinų kremą supilkite į stiklainėlį ir atvėsinkite. Uždenkite sandariu dangteliu ir laikykite šaldytuve.
IŠSIKEPKITE SAUSAINIUS
Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir aguonas. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įmaišykite kiaušinio trynį, vanilės ektraktą ir nutarkuotas citrinos žieveles.
Į plakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
Imkite po šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų suformuokite gražius apvalius kamuolėlius. Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami apie 5 cm tarpus. Šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu kiekvieno rutuliuko viduje įspauskite po gilią duobutę.
Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai taps gražiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės, dar kartą iškepusias duobutes paspauskite su šaukšto galu ar kitu apvaliu įrankiu, Perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.
Imkito po šaukštelį šalto citrinų kremo ir užpildykite juo sausainių duobutes. Patiekite. Skanaus!
2 komentarai
Turėjau šiek tiek citrinų kremo, likusio nuo kitų kepinių, tad nusprendžiau jį išnaudoti ir išsikepti šiuos sausainėlius. Labai patiko! Skanūs, lengvai pagaminami sausainiai 🙂 ačiū už receptą
Indre, labai džiaugiuosi, kad pavyko ir patiko! 🙂