Kai anądien draugei pasakojau, kokias salotas ketinu gaminti, ji tik giliai atsiduso: „norėčiau ir aš tokias dažniau gaminti, bet kai nėra lėkštėj mėsos, šeimai atrodo, kad išvis nėra čia ką valgyti…“. Ar būna ir jums tokių situacijų?
Man rodos, puiki proga paneigti keletą mitų ir sudėti keletą taškelių ant i:
- Salotos gali būti sočios ir maistingos;
- Salotos nėra vien vasaros ir saulėtų dienų maistas;
- Salotas galima pritaikyti daugelio skoniui: galima kažką pridėti, kažką atimti, kažką sukeisti. Taip, kad (pa)tiktų visiems!
Pavyzdžiui, prie šių salotų puikiai derėtų orkaitėje kepta vištiena – sultinga viduje, apskrudusi išorėje, pagardinta mėgstamiausiais prieskoniais. Jei tik norisi, vištieną (o gal ir kitus salotų ingredientus?) galima patiekti atskirai – tegul kiekvienas susidėlioja savo mėgstamiausią variantą. Gal su vištiena, gal be svogūnų, gal su daugiau ar mažiau fetos sūrio. Salotos tiesiog sutvertos kūrybai virtuvėje. Būkite kūrybingi!
Vis tik šių salotų žvaigždė – agurkai. Turbūt nė nereikia pasakoti apie „Kietaviškių“ – jie pasirūpina, kad lietuviškomis šviežiomis daržovėmis galėtume mėgautis visus metus, net žiemai šėlstant už lango. Šįkart „Kietaviškių“ kviečia iš naujo atrasti agurkus. Ne tik kaip mums įprastą daržovę, kurios greit pasipjaustom šalia sumuštinio ar kepsnio, bet kaip pilnavertį patiekalų ingredientą, kaip maistingą garnyrą, kaip gardų užkandį.
„Ate, bulvytės, sveikos, agurkytės!”, – skelbia šmaikštus „Kietaviškių“ kampanijos šūkis. Jo įkvėpta ir sumaišiau šias salotas: ir kaip maistingą garnyrą šalia vištienos kepsnio (ate, bulvytės!), ir kaip pilnavertį pietų ar vakarienės patiekalą. Beje, jis puikiai tiks ir į pietų dėžutę, tik tuomet padažą geriau įmaišykite prieš valgydami, o ne iš vakaro.
Man labai patiko šios salotos. Jos sočios ir maistingos, bet agurkai ir prieskoninės žolelės suteikia tokio malonaus gaivumo, kad nelieka abejonių – vis dar žiema, bet žingsneliais ateina pavasaris!
Agurkų, bolivinės balandos ir avinžirnių salotos
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Bolivinei balandai:
½ stiklinės (80 g) nevirtų bolivinės balandos kruopų
žiupsnio druskos
Avinžirniams:
1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. džiovintų čiobrelių
½ arb. š. maltų džiovintų česnakų
¼ arb. š. rūkytos paprikos
Padažui:
¼ stiklinės (62 ml) alyvuogių aliejaus
3 valg. š. citrinų sulčių
1 valg. š. agavų sirupo
1 arb. š. garstyčių
2 tarkuotų česnako skiltelių
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
1 ilgavaisio agurko
100 g ridikėlių
½ avokado
¼ raudonojo svogūno
ryšelio šviežių mėtų
ryšelio šviežių krapų
100 g fetos sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Išvirkite bolivinės balandos kruopas pasūdytame vandenyje pagal instrukciją ant pakuotės.
2. Iškepkite avinžirnius. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo suberkite nusausintus konservuotus avinžirnius. Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite prieskoniais ir gerai išmaišykite. Paskleiskite vienu sluoksniu.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol avinžirniai gardžiai apskrus.
5. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį sandariai užsukite ir gerai supurtykite, kad visi produktai susimaišytų iki tolygios masės.
6. Paruoškite salotas. Agurką perpjaukite išilgai perpus ir supjaustykite riekelėmis, ridikėlius taip pat supjaustykite plonomis riekelėmis. Gabalėliais supjaustykite avokadą, raudonąjį svogūną, krapus ir mėtas smulkiai sukapokite. Fetos sūrį sutrupinkite ar supjaustykite nedideliais gabalėliais.
7. Dideliame dubenyje sumaišykite virtas bolivinės balandos kruopas, keptus avinžirnius, agurkus, ridikėlius, avokadus, svogūną, krapus, mėtas ir fetos sūrį.
8. Apšlakstykite salotas padažu, išmaišykite ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kietaviškių“ .
#reklama #kietaviskiu #atebulvytes #sveikosagurkytes