Kartais man nesiseka savęs apgaudinėti. Kartais man nepavyksta surasti trinkuko ir ištrinti juodų eilučių iš languoto popieriaus lapo. Būna akimirkų, kai šypsausi ir jaučiu, kaip viduje, kažkur giliai giliai, atitrūksta vieniša ašara ir krenta bedugnėn. Niekas nemato, niekas negirdi. Gyvenimas yra gražus.
O iš tiesų juk viskas yra labai gerai. Aš turiu pilną glėbį įvairiausio gėrio. Laikau jį tvirtai apkabinusi, bandau įkvėpti jo, bandau paliesti. Bet kažkas vis tiek ne taip. Mano glėbyje nebėra svajonių… Aš nežinau, kas sudaužė jas į šipulėlius, tikriausiai aš pati. Per neapsižiūrėjimą, per klaidą. Jos dužo taip tyliai, kad pastebėjau tik tada, kai į šukę įsipjoviau pėdą. Ir pajutau tokį buką skausmą, kuriam pamažu ir vardą sukūriau – nežinomybė. Ateities baimė. Neapsisprendimai.
Aš galiu visą kaltę suversti rudeninei depresijai arba dar kažkam. O gal… ketvirtakursinei panikai. Kai artėja diena, tokia didelė mažam kalendoriuje, o po jos… o kas po jos? Žinau, jei aš rasčiau atsakymą, svajonės grįžtų. Gal net su kaupu. Tik pasakykit, kur slepiasi tie atsakymai? Aš dar nežinau… Ieškau, pasiduodu, ir vėl ieškau. Nerandu.
O kol nerandu, nusiraminimui kepu sausainius. Paprastus, apelsininius, trapius.
Skonis: 8,5/10. Paprastučiai naminiai sausainėliai. Jaukūs, kvapnūs ir gardūs su puodeliu arbatos. O bene didžiausias šių sausainių pliusas iš praktiškosios pusės – galite drąsiai neskubėti jų suvalgyti pirmą dieną, nes net trečią jų skonis būna toks pats šviežias kaip pirmąją 🙂
Kur radau? Sonatinos receptuose
Apelsininiai sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g sviesto
100 g cukraus pudros
1 arb.š. apelsinų esencijos
1 arb.š. vanilės esencijos
1 apelsino nutarkuota žievelė
1 kiaušinis
400 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
3 – 4 valg. š. grietinės
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinti orkaitę iki 200 ºС temperatūros.
2. Mikseriu išplakti minkštą sviestą, palaipsniui beriant cukraus pudrą, vanilės ir apelsinų esensijas.
3. Nuolant plakant sudėti kiaušinį, grietinę, apelsino žievelę.
4. Į tešlą persijoti miltus su kepimo milteliais.
5. Užminkyti vientisą tešlą. Palaikyti ją šaldytuve 30 minučių, jei sausainėlius formuosite konditeriniu maišeliu; jei sausainėlius formuosite iš karto – į šaldytuvą nedėti, o formuoti iš karto.
6. Suformuotus sausainius išdėlioti ant kepimo popieriumi išklotos skardos, aptepti vandeniu ir pabarstyti cukrumi.
7. Kepti 12- 15 minučių arba kol pagels.
20 komentarai
Asta, labai gerai tave suprantu. Bent jau dėl ateities baimės. Prieš metus jutau tą patį ketvirtakursės jauduliuką 🙂 Linkiu, kad viskas susidėliotų į vietas 😉
O dėl sausainėlių turiu klausimą 🙂 galima apelsino esenciją ir žievelę pakeisti į citrinos? nebus per rūgštu? nelabai aš mėgstu apelsiną 🙂 žinoma valgau jį, bet retokai 🙂
Dovilyte, aš tikiuos, kad susidėlios. Pageidauju, kad tai įvyktų greitai, nes kartais mane žlugdo tas nežinomybės jausmas, nemielas labai.
O juk sausainėliai tada būtų citrininiai! Aš tai drąsiai daryčiau šitaip, manau, kad bus šaunūs 🙂 Ir nuo tokio kiekio tikrai nemanau, kad galėtų būti rūgštūs 😉
Ačiū už atsakymą 😉
Puikūs sausainiukai!:) O dėl nežnomybės, tai turbūt ji visus čia kankina:D Nors ir norisi kuo ankščiau viską sužinot, bet toks jau tas gyvenimas, viskas ateina su savu laiku:)
Na, taip… bet kartais nuo tokių akimirkų bejėgiškumo tas žinojimas neapsaugo, deja 🙂
Tau juk nereikia suplanuoti viso gyvenimo į priekį ( tikiuosi ) ).
Kaip su mašina važiuojant naktį: matai pirmuosius 10 m, pravažiavus, matai sekančius 10 m. taip ir važiuoji, taip ir stumiesi.
Pati dažnai panašiais dalykais sergu.
Nuo vieno kraštutinumo prie kito. Nuo paniškos baimės kaip viskas klostysis iki vaikiškos euforijos ir laukimo ‘na gi, nustebinkit mane’.
Juk būtent taip viskas ir vyksta.
Ane, Asta? )
Diana, ačiū už tokį pozityvų palaikomąjį komentarą, tikrai reikės karts nuo karto grįžti ir jį persiskaityti :)) Ir ane, tu esi visiškai teisi, viso gyvenimo suplanuoti nereikia, bet žinai. Būna taip, kad nuo vieno artimiausio žingsnio tiesiogiai priklauso kiti penki bent, ir tada labai skauda galvą nuo galvojimo, kaip priimti patį teisingiausią. Bet aš atrasiu tuos atsakymus, žinau – tikiu, tik reikia sulaukti… O tada jau pulsiu ir aš į euforiją :))
Kaip man artima.. ta baimė. Tuo labiau, kai studijuoju anaiptol ne tą ką tikrai norėčiau ir tas laikas taip greit bėga..
Ką mokaisi jei ne paslaptis? 🙂
Taip, Karolina, taip! Aš irgi studijuoju tikrai ne savo svajonių dalyką, ir kartais tai truputį „žudo”. Studijuoju ekonomiką. Ačiū Die, specializacija marketingo, o tai jau kur kas geriau nei finansai kokie, nes tada tikrai vilku kaukčiau 😀
Atrodo sausianiai labai gerai, kaip tik pirkome apelsinu, nes jau prasideda ju sezonas…bet neparasei ar gamintum dar karta, kazkaip man patinka kai tu parasai savo nuomone gaminiu klausimu…cia as taip, daugiau su sypsena rasau..
Pas mus siandien Padekos diena, tad dekojame tau uz kruopstu darba svetaineje ir virtuveje! Aciu uz puikias idejas bei receptus
Rima, ačiū labai už gražias ir mielas padėkas :)) Aš irgi turėčiau padėkoti visiems skaitytojams, už tai kad ateina, skaito, įvertina, gamina, dalinasi mintimis bei komentarais – ačiū! 🙂
Dėl sausainiukų, praleidau tą punktą sąmoningai, tikėdamasi jį išvis pašalinti. Kodėl? Nes iš esmės, jei aš publikuoju receptą, reiškia, manau, jog jis to vertas ir didelei daliai žmonių gali patikti. O ar gaminčiau dar kartą? atsakymas labai jau įspraudžia į rėmus, nes… nežinau. Yra tūkstantis sausainių receptų, ir vardan kitų išbandymo, šitų gal ir negaminsiu daugiau niekad. Bet džiaugiuosi, kad gaminau, nes skaniai suvalgėme – tai koks tuomet turėtų būti atsakymas? Jei atsakyčiau „ne”, skaitytojas galvotų, kad man nepatiko, o taip nėra, tiesiog per daug dar neišbandytų 🙂 Aišku, yra tokių patiekalų, kuriuos gaminu kelis ir keliolika kartų, bet jų nėra daug – aš iš tų, kurios mėgsta išvabdyti vis kažką naujo, todėl kartoju tuos pačius skanumus virtuvėje gana retai 🙂
Aišku, jei skaitytojai pageidautų, rašyčiau tą eilutę ir toliau, kaip ir anksčiau rašydavau, bet tokiu atveju visad išlieka galimos neteisingos skaitytojų interpretacijos galimybė.. 🙂
Pažįstamas jausmas. O aš jau seniai nebe ketvirtam kurse 🙂 Būna ir man tokie „panikos” priepuoliai. Bet kažkaip susiimi ir praeina. Viskas bus gerai. „Nepushink” taip savęs 🙂
Ai, jei sąžiningai, tai aš jau vien iš prigimties esu panikuotoja :)) O dabar… trūksta žodžių savo būsenai apibūdint. Bet esi teisi, viskas praeina, reik save tuo guost 🙂 Ačiū 🙂
ei, žinai, prisidėsiu prie ketvirtakursinės panikos ,) labai baisu!!
(ir labai noriu susitikti kada, gyvai pasidalinti pasidžiaugti pasibėdavoti*)
p.s. sausainiai gaminti dar labai labai labai seniai ir keliantys visokiausių atsiminimų. man irgi — skanutukai, labai teisingai trapūs 🙂
Jule, (kadangi atrašinėju šiandien – su gimtadieniu! :)*), taip taip! Aš irgi labai, oi, labai noriu susitikti :)) Pasiilgau! Reik būtiniausiai pasiderint grafikus ir sutarti laiką/vietą/t.t. 🙂
As neseniai kepiau. Man isejo skanus, nelabai trapus. Aciu uz recepta 😉
anon, džiugu, kad patiko 🙂 Nors man jie tikrai gavosi trapūs, bet vis tik svarbiausia, kad skanūs 🙂
Gera sausainių „konsistencija“: išorėje trapūs, viduje minkšti. Bet pats skonis plynokas, neišraiškingas. Nors yra ir žievelė, ir 2 rūšių esencijos, vis tiek labiausiai jaučiasi tiesiog miltai;-) Kaži, kaip iškepti apelsininį kepinį, kur tikrai jaustųsi apelsinai…?!
Pamėginkite štai šį apelsinų keksą su daug natūralių apelsinų sulčių: https://www.sauletavirtuve.lt/apelsinu-keksas/