Pirmoji žiemos diena. Ar jaučiat, kaip bėga laikas? Laikas pradėti braukyti dienas kalendoriuje, skaičiuojant iki dvidešimt keturių. O kai suskaičiuosite, bus pats metas sėsti prie Kūčių stalo ir apmąstyti akimirksniu prabėgančius metus.
Nors dar, atrodo, ne taip seniai dalinausi pabumbėjimais, kad Kalėdų šiais laikais pradedama laukti gerokai per anksti, šiandien jau laukiu pati. Darbe išdalinome kvietimus į Naujametinę šventę. Ir ištraukėme po vardą žmogaus, kuriam slapta iki švenčių turėsime būti geri, nemačiom palikti saldainį ant stalo ar gal net visą pyragą – ak, kaip man tai patinka! Primena mokyklą, ar ne? Bet juk taip miela… Ir savo kabinetą vis puošiame snaigėmis, per pietų pertraukos likučius vis pribėgdamos, iškarpydamos ir pakabindamos dar po vieną.
O namuose, saugiai paslėpti, Kalėdų laukia meduoliai. Kalnas meduolių, skanių ir kvapnių. Ant padėklo išsirikiavę stovi dvidešimt miniatiūrinių meduolinių namelių – jau poryt jie lauks savo šeimininkų „Kalėdų mugėje„. Na, o giliame spintos kampelyje slepiasi pradėtos kaupti Kalėdinės dovanėlės. Jei man pavyks (o juk pavyks!) – šiais metais jos bus truputėlį kitokios nei visad, su dar daugiau širdies ir rankų šilumos. Juk tai šimtąkart geriau už kokį suvenyrą iš parduotuvės, ar ne?
Taip, aš tikrai jaučiu artėjančias šventes. Ir, tyliai prisipažinsiu, man net baisu, jog joms pasiruošti liko per mažai laiko… Dar tiek smulkmenų, tiek mažų mielų darbelių liko, dar tiek atvirukų reikės užrašyti, tiek dovanėlių paruošti, supakuoti… Visa laimė, jog tai teikia didžiulį džiaugsmą. Džiaugsmą, kurio žmonės laukia visus metus.
Skonis: 10/10. Ar dėl aguonų, ar dėl apelsinų, ar tiesiog dėl to, kad jau širdy Kalėdos, bet man šis pyragas kvepėjo artėjančiomis žiemos šventėmis. Skaniausia jį iškepti, atvėsinti ir per naktį palaikyti uždarame inde – jis suminkštėja, tampa drėgnesnis ir atsiskleidžia sodrūs kvapai bei gardūs skoniai… Jei niekaip neapsispręstumėte, kokiu skanumynu mylimus žmones pavaišinti per šventes, šis keksas tikrai tiks ir, labai tikiu, patiks.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo
Kur radau? Jungle Frog Cooking
Apelsininis aguonų keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
120 g aguonų
250 g pieno
200 g sviesto, minkšto
220 g cukraus
3 kiaušiniai
300 g miltų
2 arb.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
1 valg.š. vanilės ekstrakto
1 valg.š. apelsino žievelės
4 valg.š. apelsinų sulčių
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitė iki 180 ºC temperatūros.
2. Kekso kepimo formą (24 cm. skersmens su skyle centre) ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais.
3. Nedideliame puode pieną ir aguonas ant vidutinės ugnies kaitinkite tol, kol pienas beveik užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol atvės.
4. Išplakite sviestą su cukrumi, kol gausite purią masę. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite.
5. Į kitą dubenį išsijokite miltus ir kepimo miltelius, sumaišykite su žiupsneliu druskos.
6. Miltų mišinį ir aguonų masę dalimis įmaišykite į sviesto plakinį. Atsargiai išmaišykite – tešla turi likti puri.
7. Įmaišykite vanilę, apelsino žieveles ir apelsinų sultis.
8. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo indą, išlyginkite paviršių.
9. Dėkite į centrinę orkaitės lentyną ir kepkite apie 55 – 65 minutes, kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, bus švarus.
10. Iškepusį keksą palikite atvėsti 5 minutes, tuomet atsargiai išimkite iš kepimo indo ir palikite visiškai atvėsti.
11. Skaniausias keksas bus, jei atvėsusį įdėsite į sandarų indą ir palaikysite per naktį.
12. Skanaus!
40 komentarai
Asta – liuks keksas; tikiu, kad labai skanus; nuotraukos irgi labai „skanios”; su ziemos pradzia!
Aušra, ačiū 🙂 Ir Tave su žiemos pradžia!
Ir taip, jis tikrai labai skanus. Puikiai tinka žiemai, prie puodelio arbatos…
o pieną kur dėt??? ar čia prie pyrago jis turėtų būti, o ne pyrage??? 🙂
Oi, labai atsiprašau, negaliu pakęsti savo amžino išsiblaškymo 🙁
Jau pataisiau recepte – piene reikia pakaitinti aguonas, kol pienas beveik užvirs 🙂
ačiū, Asta:) jau dabar galėsiu eiti kepti, nes atrodo tikrai skaniai:)
Nėra už ką 🙂 Taip taip, keksas tikrai puikus ir skanus, ir visoks koks šaunus, todėl belieka palinkėti skanaus! 🙂
Šitas keksas man primena kažkada keptą labai panašų apelsinų ir aguonų pyragą…tavo variantas atrodo labai labai gardžiai 🙂
Sandra, jis tikrai gardus 🙂 Nebaisu ir rekomenduoti 😉
bandysiu!
Skanaus, Neringa! 😉
Kalėdiniai kepiniai – ir aš jaučiu, kad jau laikas miklintis prieš šventes 🙂
Indre, laikas laikas… tikrai laikas 🙂
Dabar, kai esam suaugę ir laisvą laiką savaitgaliais skaičiuojam, liko ne tiek ir daug… 2 savaitgaliai, 4 dienos. O Die, baisu ir pagalvot, kaip viską spėt!!
Asta, labai norėčiau išsikepti keksą, bet neturiu specialios kepimo formos. O jei keksą kepčiau paprastoje plonoje apvalioje formoje, skirtoje varškės apkepui?
Žinoma, kad galima kepti bet kokioje formoje, skoniui tai įtakos neturės – tik formai 😉
Norejau jusu paklausti ar i tesla pilti pakaitintas aguonas kartu su pienu ar nuo aguonu nupilti piena ir i tesla sudeti vien tik aguonas. Labai noriu issikepti si keksa.
Į tešlą supilamos aguonos su visu pienu, kuriame buvo kaitintos 😉
Aciu uz greita atsakyma. Keksa jau iskepiau. Skonis puikus. Nusprendziau, kad si keksa kepsiu kiekvienoms Kaledoms, tai bus mano seimos tradicija, juk aguonos taip Kalediska, o dar tas apelsino skonis ir aromatas… niam niam
Pritariu, jog tai tikrai labai žiemos šventėmis kvepiantis keksas 🙂 Aš kepu dar aguoniškesnį – japonišką aguonų ir obuolių pyragą – per kiekvienas Kalėdas 🙂
Labai patiko man sis receptas. Orkaiteje duotuoju momentu kepa tavasis keksas su razinom, sostines keksas. Labai nemazai receptu esu radusi tavo svetaineje, pamilusi ir kepu reguliariai.
Norejau dar prideti, kad man labai patinka ivesta naujove tavo svetaineje del galimybes kiekviena recepta issispausdinti, tad nereikia visko perrasineti. Puiki ir patogi mintis. Aciu, Asta, tau uz receptus davusius musu namams silumos ir nuostabios aromos. Su Naujaisiais metais!
Rima, „Sostinės” keksas tikrai ne manasis, tikrai žinau, nes su razinom nedraugauju absoliučiai 🙂
O dėl spausdinimo naujovės – man irgi patinka ji, tikrai praktiškas dalykas, todėl smagu sužinoti, kad ir skaitytojai ir pastebėjo, ir naudojasi 🙂
kepa šis skanėstas mano orkaitėj, tikiuosi, kad tikrai bus skanėstas, nes mano akim tešla sunkoka gavosi, bet nesukritus…ar ji ir turi gautis tiršta, na tokia kad šaukštu krėsti reikia, o ne pilti iš dubens? Vėliau pranešiu kas gavosi…
giliai širdyje tikėjau, kad viskas bus gerai- ir VALIO- keksas iškepė puikiai. Bijojau, kad bus pirmas nepavykęs receptas iš Jūsų blog’o…ačiū Dievui, orkaitei ir Jums, Asta, už puikų receptą. Aš jau nebespėju su Jumis kartu visko gaminti, nes yra tokių receptų, kuriuos šeimos pageidavimu tenka gaminti kelis kartus iš eilės. Dabar savo laiko laukia plikyti sausainėliai, trijų šokoladų tortas ir …visi kiti receptai 🙂 🙂 🙂
Ilona, nespėjau Jūsų nuraminti, kad tešla ir turi gautis tiršta, bet, matau, kad jūs jau tikrai rami ir džiugiai nusiteikusi – džiaugiuosi, kad keksas puikiai pavyko 🙂 Ir labai gera girdėti, kad dar tiek receptų iš Saulėtos virtuvės laukia eilėje 🙂 Man tai diiidelis įvertinimas, ačiūū! 🙂
o jus ar bandete ta apelsinine glazura( pagal originalo recepta), noriu kepti si keksa ir suabejojau daryti ta gintarini sirupeli ar neverta? aciu
Vilma, ne, nebandžiau – tiesiog neturėjau tąkart galimybės… Tačiau esu įsitikinusi, kad ji čia puikiai tiktų 🙂
Praeitą savaitgalį kepiau. Labai patiko.
Živile, labai džiugu! 🙂
Nuostabus! Padvelkė tikru Kalėdų džiaugsmu:) Tik man jis gardžiausias dar šiltas 😉
Lina, labai džiaugiuosi, kad keksas patiko 🙂 Man jis skanus tiek šiltas, tiek atvėsęs. Tobula, jei prie jo dar yra puodelis pieno ar kvapnios arbatos… 🙂
O galima panaudoti kepinių margariną? Ir kokio dydžio formą jus naudojote? 🙂
Apie formą busiu praleidus, bet dėja tokios neturiu, teks suktis kažkaip kitaip 🙂 Arba vėl kepti obuolių aguonų pyragą 🙂
Tikrai galite kepti ir kitokioje formoje 😉
O dėl sviesto keitimo margarinu, atsakysiu tą patį kaip visada – aš nekeisčiau. Bet iš principo keisti galima 🙂
Sveiki, kiek laiko tinkamas vartoti šis keksas? Ar galima išsikepti prieš Kalėdas (o valgyti per šventes 🙂 )?
Kuo šviežesnis keksas, tuo skanesnis 🙂 Aš pati kepčiau Kūčių dieną, o ragauti tuomet puikiai tiks pirmą-antrą Kalėdų dienomis 🙂
Kažkur girdėjau, jog apelsinų suktis galima keisti obuolių, kadangi artimas žmogus alergiškas citrusiniams vaisiams? Ar tai tiesa ar geriau nedėti jokių sulčių?
Tikrai galite keisti ir obuolių sultimis; nors skonis nebus toks pats, obuolių sultys, ypač jei jos rūgštesnės, taip pat čia tiks 🙂
Labai skanus keksas ir nesunkiai pagaminamas. Kepu jau antra karta! Tik man vidurys kekso kazkoks dregnas ir ne purus gaunasi.. lyg darau viska pagal recepta, kur galetu buti problema?
Sveiki, Ugne, džiaugiuosi, kad keksas pavyksta gardus! 🙂 Gal netyčia naudojate aukštesnę kepimo formą, kurioje keksui reikėtų kepti šiek tiek ilgiau? Jei viršus skrunda per greitai, reikėtų jį uždengti folija.
Sveiki,
ar tiktų citrininis glajus šiam keksui? Ar geriau jokio? 🙂
Manau, kad puikiai tiktų 🙂