Prieš kiek daugiau nei savaitę maisto tinklaraštininkai turėjo puikią pramogą – apsilankymą „Stumbro“ muziejuje ir pažintį su šio prekės ženklo užkulisiais iš arčiau. Ką jau besakyti, pats kvietimas iš karto suintrigavo – buvo žadamas gurmaniškas renginys su paslaptingu archainių ritualų prieskoniu. Reikia pasakyti, kad toks jis ir buvo – ir gurmaniškas, ir atskleidžiantis paslaptis, glaudžiai susijusias su trejetais bei devynetais, ir įdomus. Nors aš esu tik vyno ir saldžių likeriukų ragautoja (todėl truputį gaila, kad kliuvo degustuoti degtinę, o ne likerus), esmės tai nekeičia – renginys buvo smagus, puikiai organizuotas ir visiškai neprailgęs.
Sužinojome ir pamatėme tikrai nemažai. Iš pradžių turėjome trumpą pažintinę ekskursiją su „Stumbro“ muziejų, kurios metu sužinojome, kokios buvo lietuviškos degtinės atsiradimo ištakos. Nors daugelis garsiai ar tyliai murmėjo „Rusija“, pasirodo, kad yra manoma, jog degtinė kilo iš Lietuvos! Taip pat susipažinome su ilga bei sėkminga pačio „Stumbro“ gyvavimo istorija, turėjome progą iš arti žvilgtelėti į labai senus laikus menančius autentiškus degtinės butelius, pastoviniuoti prie „Stumbro“ gamyklos kamino – to pačio ir tokio pačio, prie kurio ankstesniais laikais vykdavo fotografuotis ir patys kauniečiai, ir miesto svečiai, mat tai buvo aukščiausias pastatas Kaune.
Netrukus, pasipuošę baltais chalatais, keliavome į „Stumbro“ gamyklą, kur mus pasitiko keturis dešimtmečius „Stumbre“ dirbanti tarptautinių konkursų degustatorė ir vyriausioji „Stumbro“ gėrimų ekspertė Aldona Volkienė.
Sužinojome, kaip ir kur gaminama degtinė, kokią kelią ji nueina, kol tampa tokia, kokią matome parduotuvių lentynose, galėjome iš labai arti pažvelgti į visus sudėtingus įrengimus, o galiausiai – netgi paragauti garsiojo „Trejų devynerių“ antpilo, turinčio 47 % alkoholio (kad būtų lengviaus įsivaizduoti: į „Trejų devynerių“ trauktinę įeina tik 2% antpilo). Tikslus žolelių antpilo receptas nėra atskleidžiamas, tačiau yra žinoma, kad į jo sudėtį įeina 27 augaliniai ingredientai: šventagaršvių, rabarbarų, gencijonų, vaisinių alpinijų šaknys, pipirai, imbieras, muskatų riešutai ir žiedai, apelsinų, citrinų žievelės, šaltekšnių, cinamonų žievė, žvaigždinių anyžių vaisiai, juodgrūdžių sėklos, stumbražolė, kardamonų vaisiai ir kt. Koks šio antpilo skonis? Stiprus, labai stiprus! Tačiau, mums sakė, nėra geresnio vaisto nuo bacilų, peršalimų, varvančių nosių ar virškinimo sutrikimų.
Vėliau, vėl grįžę į muziejų ir nusivilkę baltus chalatus, išklausėme prof. L. Klimkos paskaitą apie mįslingą trijų devynetų reikšmę. Ar žinojote, kad pagal archajiškojo mėnulio kalendorių savaitė turi devynias dienas, o mėnesis – tris savaites? Ar žinojote, kad mėnulis turi labai stiprią įtaką žmonėms; pavyzdžiui, gimę per delčią, būna dažniau pikti ir rūstūs, o per jaunatį – linksmi ir pozityvūs? (Pasirodo, aš vieną iš piktųjų, et..) Visa tai ir daug daugiau mes sužinojome tą vakarą, klausydami profesoriaus pasakojimų.
O tuomet mūsų visų laukė dviejų „Stumbro“ gėrimų degustacija: trauktinės „Trejos devynerios“ ir degtinės „Devynerios“.
Jeigu norėtumėte kada nors surengti improvizuotą alkoholinių gėrimų degustaciją, turėtumėte žinoti pagrindines taisykles, su kuriomis mus supažindino A. Volkienė. Štai ir jos:
• Gėrimas vertinimas pagal tris kriterijus: skaidrumą, aromatą ir skonį;
• Degtinė degustuojama iš bespalvės, lygaus stiklo šiek tiek siaurėjančios brendžio taurės, kad išsilaikytų degtinės kvapas ir skonis;
• Degustuojant degtinę, ją reikia gerti mažais gurkšneliais, leidžiant tekėti liežuviu – lyg piltuvėliu, į gerklę;
• Degustuojant, gėrimo pilama po 50 gramų. Jis užgeriamas 5-7 gurkšniais vandens;
• Patalpa, kurioje degustuojama degtinė, turi būti išvėdinta, oro temperatūra turi siekti 18 – 25 laipsnių pagal Celcijų, o degtinės – 20 – 22 laipsnių pagal Celcijų;
• Kai degustuojama degtinė, maistas dažniausiai valgomas neutralus – duonos riekelė, sviestas ir pomidoro skiltelė;
• Degustacijų metu griežtai draudžiama valgyti sunkesnį maistą, nes tuomet galima nepajusti vertinamos degtinės aromato bei skonio;
• Geriausia degtinė yra ta, kuri turi neutralų aromatą, švelnų bei minkštą skonį, aukščiausią grynumą bei krištolinį skaidrumą.
Smagi patirtis ir įdomus vakaras – toks, kokį malonu prisiminti dar ilgai. Ačiū už tai AB „Stumbras“! Už vakarą, už dovanas, už geras emocijas! 🙂
Nuotraukos: Audrius Kairys
7 komentarai
Labai gražios nuotraukos 🙂 smagu smagu
Patricija, tikrai labai smagus renginys buvo 🙂 O jei dar likerių kokių degustaciją būtų buvus… išvis tobula būtų 😀
Už nuotraukas reikia dėkoti organizatoriams 😉
Prašau pirštu bakstelti, kur nuotraukoje yra Asta.
Vyteni, ta mergina su mėlynu džinsiniu švarkeliu 😉
Kadangi nežinau kas yra negražu, nežinau kas yra gražu. Pasakysiu taip: simpatiška.
Vyteni, komentaras privertė pasimesti (juk ne apie mano grožį ar negrožį šitas tinklaraštis, o apie maistą), bet… na, ačiū 🙂
[…] pirmadienisantradienis, o Mažasis Savaitgalis – pats tas degustacijoms) pripasakojo Marta, Asta, Skirmantė, Audrius ir Julija. Kartotis nenoriu, tad MARŠ pas juos pasiskaityti, kasirkaip […]