Kaip gera yra švęsti! Jausti tylią vienybę, džiaugtis laisve, atviromis širdimis švęsti laimę, meilę ir gyvenimą! Apkabinti artimiausius, šypsotis praeiviams gatvėje, nevalingai niūniuoti po nosimi iki skausmo pažįstamas melodijas, juoktis – iš tikro juoktis, kol paskaus ir žandus, ir pilvą.
Žinote, labai nuoširdžiai nesuprantu žmonių nenoro švęsti ir minėti šventinių dienų. Šią savaitę lyg tyčia supuolė trys šventės iš eilės – Užgavėnes keitė Valentino diena, o šią – atkurtos Lietuvos Šimtmetis. Jokiu būdu nelyginsiu, kuri šventė yra ar galėtų būti svarbesnė, bet jos visos trys – skirtingos progos, nešančios skirtingas žinutes. Apie tradicijas, apie meilę, apie laisvę ir vienybę. Trys dienos, kurių kiekviena suteikia progą ištrūkti iš kasdienės rutinos ir įnešti į kasdienybę šiek tiek daugiau spalvų, jausmų, įspūdžių.
Kodėl gi ne?
Sako, jog matai tai, ką nori matyti; girdi tai, ką girdėti nori. Bet man truputį liūdna dėl to, kaip tyliai praėjo Užgavėnės, kaip pasipiktinę ir vėl keiksnojo komercinę, kičinę ir visiškai neprasmingą Valentino dieną. Džiugu, kad bent jau vasario 16-oji šiemet sulaukė pelnytai daug dėmesio; juk vis tik – mūsų valstybės gimtadienis, šimtasis atkurtos Lietuvos gimtadienis!
Tik štai galvoju, kaip būtų nuostabu ir kaip norėtųsi, kad ne tik triženkliai jubiliejai būtų verti dėmesio ir pakilių nuotaikų. Kad nereikėtų laukti šimto metų, jog tikrai didžiuotumėmės švęsdami; kad kiekvienais metais iškelti vėliavą ar iškepti trispalvių blynų būtų džiaugsmas ir garbė, kad kiekvieną vasario 16-ąją, išėję į gatves ir kiemus, jaustume tą pakilią nuotaiką ir šventę. Man norėtųsi, kad viduje netektų jausti mažo kvailos gėdos jausmo ir per Valentino dieną, kai suprantu, kad mielai ant žando ir būdama beveik trisdešimties užsiklijuočiau tą raudoną lipnią širdelę. Man patiktų, jei blynus Užgavėnių dieną keptume ne tik sau, bet ir artimiesiems, draugams, kaimynams ir po kiemus lakstantiems veidus išsipaišiusiems vaikams. Man labai norėtųsi, kad šventes mes švęstume; ir ne dėl to, kad taip reikia, o dėl to, kad švęsti yra labai gera. Pabėgti iš rutinos yra labai sveika. O dalijimasis laime ir meile sukuria tik dar didesnę laimę ir meilę aplink mus.
Savo namuose mes paminėjome visas tris šventes. Per Užgavėnes kepėme blynus ir virėme spurgas (spintelėje buvau paslėpusi nuo savęs kelis saldainius, jei užklystų kaukėmis pasidabinę vaikai, bet jie, deja, neužklydo). Valentino dieną nustebinau savo žmogų svajonių pietumis tiesiai į darbą, o vakare į vazą merkiau tulpes ir, užsiplikę pilną arbatinuką arbatos, pilnais žandais valgėme jo parvežtus plikytus pyragaičius. Lietuvos Šimtmečio dieną pradėjome trispalviais blynais, krizenančiam mažyliui giedojome Lietuvos himną, paįvairindami smagiausiomis intonacijomis ir taip nusipelnydami plačiausių šypsenų, o vakare, prieš užgesindama šviesas ir krisdama į lovą, darkart sau priminiau, kad visur gerai, bet namie – geriausia. Nesvarbu, kad kartais kažkur toli toli žolė gali atrodyti žalesnė; čia yra mūsų namai.
Tiesa ta, kad šventes kuriame mes patys. Savo namuose jas galime paversti kuo tik norime – pompastiškais vakarėliais, komerciniais triukais, ciniškais juokeliais arba nuoširdžiomis ir prasmingomis akimirkomis, kurias prisiminsime dar ilgai ir su šypsena.
Mes renkamės švęsti. Žiemos pabaigą, pavasarį, laisvę, vienybę, tikėjimą, meilę!
O šiandien švenčiame savaitgalį ir nepamirštame saldžios, skanios, mažos mūsų šeimos tradicijos – tadam, savaitgalio desertas!
Skonis: 10/10. Minkštas, purus, drėgnas, kokosinis. Saikingai saldus (cukraus kiekį mažinau perpus, lyginant su originaliu receptu) ir aplietas saldžiarūgščiu glajumi. Jis čia, beje, labai tinka!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Two sisters kitchens
Kokosinis keksas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
180 g minkšto sviesto
1 stiklinės (100 g) cukraus
3 didelių kiaušinių
1 skardinės (400 g) kokosų pieno
2 stiklinių (280 g) miltų
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. vanilinio cukraus
½ arb. š. druskos
1 ½ stiklinės (100 g) kokosų drožlių
Glaistui:
1 žaliosios citrinos sulčių
120 g miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Kepimo indą (25×12 cm) išklokite kepimo popieriumi.
2. Minkštą sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su cukrumi iki purios masės.
3. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno išplakite plaktuvu. Supilkite kokosų pieną ir dar kartą išplakite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius vanilinį cukrų ir druską. Suberkite miltų mišinį į plakinį ir lengvai išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų miltų.
5. Suberkite kokosų drožles ir dar kartą išmaišykite.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 15 min. – 1 val. 25 min. Ar keksas jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
7. Glaistui šakute išplakite žaliosios citrinos sultis su milteliniu cukrumi iki vientisos tirštos masės. Norimą glaisto tirštumą reguliuokite, įpildami daugiau citrinos sulčių arba įberdami daugiau miltelinio cukraus.
8. Glaistu aptepkite atvėsusio kekso viršų. Apibarstykite saujele kokosų drožlių. Pjaustykite riekelėmis ir patiekite.
24 komentarai
Išmeginau, skanus tikrai, bet labai jau riebus, paspaudus riebalai bega…
Judita, net neįsivaizduoju, kaip taip galėjo būti – šis keksas tikrai nėra labai riebus (na, sakyčiau, įprasto riebumo), o ką jau kalbėti apie bėgančius riebalus. Taip galėtų būti tik tuo atveju, jei vietoje kokosų pieno kokosų aliejų būtumėte naudojusi, bet juk taip tikrai, esu tikra, nebuvo 🙂 Todėl man, žinoma, labai gaila, kad nepavyko, bet nenutuokiu, kodėl taip nutiko 🙁
Pyragas nuostabus!!! Ir glaistas išties čia labai tinka! Ačiū už recepta ☺️
Ačiū, Loreta, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Atrodo tobulai😊🙂o vietoje kokosų pieno gal galima kažką kitą dėti?
Vaida, ačiū 🙂 Drąsiai keisčiau natūraliu ar graikišku jogurtu, maišytu perpus su pienu (augaliniu ar nebūtinai).
Pyragaa tikrai labai skanus, pertekliu riebalu nupyliau, gal sviestas netinkamas buvo, bandysiu dar karta 😉 bet seip pyragas tikrai skanus, siemet bus mano velykinis, todel darysiu kol iseis, jei neiseis, kreipsiuos pagalbos, aciu 😉
Judita, tikiuosi, kad pirmojo karto nesėkmė buvo grynas nesusipratimas ir antrąkart viskas pavyks tiesiog puikiai! Jei ne, būtinai rašykite – ieškosime priežasčių 🙂
Deja nesigavo.. Pirmą kartą pirkau kokosų pieną (santa maria firmos), jis buvo tirštas, o ne skystas, bet rašė kokosų pienas tai naudojau tokį kokį nusipirkau. Matyt jis ir pavedė. Galbūt bandysiu dar kartą.
Giedre, aš dažnai naudoju Santa Maria kokosų pieną iš skardinės, ir tikra tiesa, jis paprastai būna išsisluoksniavęs. Tokiu atveju reikėtų vis tiek suversti visą skardinės turinį (ir tirštą dalį, ir skystį), ir plakant viskas susiplaka tuomet. O dar geriau prieš atidarant skardinę, ją labai gerai ir energingai suplakti 🙂
O, sakykite, kas būtent nepavyko kepant keksą?
Aplodismentai už sumažintą cukraus kiekį ?. Net mano vyras saldumynų mėgėjas sakė, kad daugiau cukraus jau būtų per saldu…
Oi, ačiū! 😀 Nors išlikau saldžių saldumynų mėgėja, dabar, priešingai nei prieš kokius penkerius metus, net ir man būna per saldžių desertų, todėl puikaii suprantu, ką turit omeny 😀
Sveika, Sauleta Virtuve 🙂 didziausios pagyros uz puikius receptus, grazias nuotraukas bei pateikima. Isbandyti receptai nenuvilia, labai gaila, bet sitam puikiam keksui – isimtis :(. Nors recepta sekiau zodis i zodi, bet pyragas, kaip ir kitoms gaminusioms bei pasisakiusioms plaukte plauke riebalais. Nesuprantu kodel taip nutiko. Nors galiu pridurti, nepaisant nesekmes skonis tikrai geras 🙂
Indre, kaip liūdna 🙁 Vienaip žiūriu į receptą, kitaip; perskaičiau kelis kartus ir dar kartą visus ingredientus sutikrinau. Na tikrai viskas lygiai taip, kaip ir aš kepiau – o kepiau ne vieną, bet tris kartus. Kodėl gi ir iš kur tie riebalai 🙁 Ar galit man tiksliau nupasakoti, kaip tai atrodo? Ar keksas iškepa, o nuo jo tiesiog… bėga riebalai? Lieka kepimo formoje ištirpusių riebalų (taip kaip lieka kepant vištą)? 🙂 Labai norėčiau suprasti, kur gi čia bėda, nes ji tikrai kažkur yra, nes ne Jums pirmajai nepavyko. O man, žinoma, labai norėtųsi, kad pavyktų visiems 🙂
Perziurejau originalu recepta, jame raso, kad reikia tik 1 puodelio kokosu pieno is skardines, kas pagal amerikietiskus matavimus – 250ml, o likusi palikti glaistui 🙂
Indre, žinau, bet aš pati, kepdamą keksą, naudoju visą skardinę, todėl taip ir parašiau recepte 🙂 Visiškai mistika!
Sveiki, antra karta kepiau ir man pavyko puikiai, ir dabar aisku, kad problema kokosu piene, vienas kokosu pienas buvo is skardines susisluoksniaves ir iš to pieno nepavyko (issiskyre labai daug riebalu ) o antra karta pienas buvo labai vientisas kaip karves ir gavosi puikiai. Kadangi tai vienintelis pakeitimas pas mane, tai kaltinu kokosu piena jog nepavyko 😉
Judita, galbūt tikrai kokosų pienas čia kaltas; aš visada dėl visa ko labai gerai supurtau skardinę. Tokiu atveju paprastai net susisluoksniavęs pienas išsiplaka ir į tešlą jį išpilu vientisos konsistencijos 🙂 Labai tikiuosi, kad kepantiems keksą viskas pavyks puikiai, o tie, kuriems pirmąkart nepavyko, suteiks dar vieną šansą, kaip kad padarėte jūs 🙂 Labai ačiū, kad pasidalinote patirtimi!
Ar labai skonį pagadinčiau vietoj Laimo paprastą citriną glaistyti išspaudus?
Karolina, tikrai nepagadintumėt, ir su paprasta citrina bus labai gardu! 😉
Miela Asta, kokį kokosų pieną dažniausiai naudojate?
Monika, neturiu vieno favorito, naudoju kelių gamintojų, renkuosi skardinėse, tirštą 😉
Miela Asta, o ar galėčiau miltus pakeisti kokosu ir avizu miltu misiniu? 🙂
Džamilia, man labiausiai patinka šio kekso drėgnumas. Tiek kokosų, tiek avižų miltai suteikia kepiniams sausumo, sprangumo; juos naudojant tikriausiai ir pačią receptūrą reiktų perdaryti, kad išsaugoti pačią kekso tekstūrą. Negaliu tiksliai atsakyti, nes labai nedaug eksperimentuoju su beglitimiais miltas – aš, kaip tradicinių burnoje tirpstančių keksų gerbėja, rinkčiausi kvietinius miltus, jei tik įmanoma 🙂