Labai dažnai maistas nėra tik maistas. Dažnai jis neša žinutę, kuria istorijas. Maistas suartina susėdusius prie bendro stalo. Kuria prisiminimus, perpintus skoniais ir aromatais. Kartais, pasidalinus šokolado gabalėliu, gimsta visą gyvenimą trunkančios draugystės.
Būna, kad į dubenį, kuriame maišoma tešla pyragui, beriami ne tik miltai, cukrus ir kiaušiniai. Būna, kad į tą tešlą kruopščiai įmaišomi jausmai: meilė, džiaugsmas, viltis, rūpestis, gal ir žiupsnis liūdesio ar skausmo. Kaip ir gyvenimas pilnas visko, taip ir tie pyragai – visko pilni. Ir jų nešamos žinutės kaskart skirtingos, kartais – labai jautrios.
Lietuva šiandien, lapkričio 6-ąją, mini Pyragų dieną. Labai tikiu, kad pyragais šiandien vaišinasi kaip niekad daug žmonių, kad miestai ir miesteliai kvepia kava ir cinamonu. Palaikydama gražią ir prasmingą iniciatyvą, ateinu ir aš „į eterį“ su vienu labai gardžiu. Kvepiančiu rudeniu ir tikėjimu, kad laimė slepiasi mažose smulkmenose, kad dideli darbai prasideda nuo vieno mažo pirmojo žingsnio, ir kad gerumas visada grįžta tik gerumu.
Skanių pyragų. Prasmingų ir džiugių kasdienybės istorijų!
Apverstas kriaušių pyragas su medumi ir graikiniais riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kriaušėms:
¼ stiklinės (60 g) tirpinto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
3-4 vidutinio dydžio kriaušių
Pyragui:
½ stiklinės (120 g) minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
3 didelių kiaušinių
1 stiklinės (250 g) graikiško jogurto
½ stiklinės (180 g) medaus
1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų
1/3 stiklinės (40 g) smulkintų graikinių riešutų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. sodos
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
½ arb. š. druskos
Patiekti:
vanilinių ledų
šviežio medaus
smulkintų graikinių riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo formą (22 cm skersmens) ištepkite sviestu.
2. Tirpintą sviestą išmaišykite su ruduoju cukrumi. Supilkite į sviestu išteptą kepimo formą ir tolygiai paskirstykite ant dugno.
3. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius, perpjaukite į keturias dalis (skilteles) ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Šiuos supjaustytus kriaušių ketvirčius sudėkite vieną prie kito ant cukraus ir sviesto mišinio į kepimo formą taip, kad kriaušės užpildytų visą kepimo formos dugną. Atidėkite į šalį.
4. Paruoškite pyrago tešlą. Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite su ruduoju cukrumi, kol cukrus ištirps ir masė taps puri. Po vieną įmuškite kambario temperatūros kiaušinius, po kiekvieno išplakdami. Įmaišykite graikišką jogurtą ir skystą medų. Gerai išmaišykite iki vientisos masės.
5. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, smulkintus graikinius riešutus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskatą ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų miltų.
6. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą ant kriaušių. Paskirstykite, kad tešla tolygiai pasiskirstytų kepimo formoje.
7. Kepimo formą (dugną ir sieneles) įsukite į foliją, kad kepant iš jos nepradėtų bėgti išsiskyrusios kriaušių sultys. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol pyragas bus iškepęs – ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, jis turi būti švarus.
8. Pyragą 10-15 minučių atvėsinkite kepimo formoje, tuomet apverskite jį ant lėkštės ar padėklo taip, kad pyragas „iškristų“ kriaušėmis į viršų.
9. Supjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą, pagardinę kaušeliu vanilinių ledų, šlakeliu šviežio medaus ir apibarstę trupučiu smulkintų graikinių riešutų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.
2 komentarai
Labai gardus, sodraus skonio pyragas!!!
Labai nenusisekęs receptas.. pyragui trūksta purumo, rudumo kaip nuotraukoje nepavyko išgauti, kepti prireikė beveik 2valandas, jautėsi ir riebumas.
Mėgstu jūsų receptus ir apskritai eksperementuoti virtuvėje, tačiau šį kartą nusvilau, deja. Vertinu 3/10.