Dabar toks keistas metas – lapkričio vidurys. Vieni dar gyvena rudens nuotaikomis, kiti jau skaičiuoja dienas iki Kalėdų. Kažkas dar laikosi įsikibęs vasaros prisiminimų, o kažkas – bando aplenkti laiką, mintimis vis nuklysdamas į naujus artėjančius metus. Ir yra dar tie stebuklingi žmonės, kurie teka kartu su laiku; netrypčioja vietoje ir neskuba priekin. Tiesiog būna. Čia, dabar. Iš kasdienybės trupinių kiekvieną rytą ir vakarą dėliodami gražų paveikslėlį. Ne tobulą – tiesiog tokį, kuriame ir mažose smulkmenose gyvena laimė.
Mokausi ir aš būti tokiu žmogumi. Tik ar nebus tai tas mokslas, kuriam reikia viso gyvenimo?
Paskutinėmis dienomis vis susiduriu su tais, kurie mane bando įtikinti, koks nuostabus yra ruduo, o žiema – kokia ji žavi! Kai nusipurtau, kad man per šalta, ar garsiai pasvajoju, kaip laukiu pavasario (iškart po to, kai sulauksiu Kalėdų), pastebiu jų žvilgsnį. Gal truputį kaltinantį, gal tiesiog nesuprantantį. Jie kalba apie po kojomis traškantį sniegą, apie ant blakstienų pakibusias snaiges, apie baltais patalais pasidengusias aukštų medžių šakas. Ir aš negaliu nesutikti – kiekvienas metų laikas turi žavesio ir nuostabių akimirkų, puikių patirčių! Tie maži dalykai man ir padeda išgyventi rudenį ar žiemą, belaukiant pavasario. Ne, dar nėra manyje meilės tiek besąlygiškai daug, kad visiems metų laikams jos galėčiau padalyti po lygiai. Bet gal nieko tokio? Visi mes skirtingi, ir tai – kaip ir tos ant blakstienų pakibusios snaigės – yra labai žavu!
Žinau, yra žmonių, kurie pilkšvumu nusidažiusias dienas išgyvena klausydami muzikos. Šokdami. Pakeldami sparnus į tolimus šiltus kraštus. Lepindami save karštu šokoladu. Skaitydami knygas. Vakarais uždegdami žvakes. Kojas sukišę į minkščiausias kojines. Žiūrėdami serialus. Arba…
Lėtais vakarais gamindami jaukų namų maistą.
Berdama į keptuvę karį, ant pakuotės paskaičiau, kad jis maistui suteikia auksinį atspalvį ir rytietišką skonį. Saulė keptuvėje? Gerai, tai kaip tik tai, ko man reikia – saulės labai pasiilgau. Nebūtina, kad ji būtų pakibus danguje; aš galiu ją susikurti kitais būdais.
Receptą paruošiau su „GLOBUS“ avinžirniais . Jie – kad ir koks metų laikas būtų už lango – visada randa vietą mano virtuvėje. Kartais pavirsta humusu, kartais traškiais užkandžiais, vasarą subyra į salotas, o štai artėjant žiemai – į kvapnų šildantį karį.
Buvo labai gardu!
Avinžirnių ir moliūgų karis su špinatais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
500 g moliūgų tyrės (apie ½ sviestinio moliūgo)
2 valg. š. kokosų aliejaus
1 svogūno
1 vidutinio dydžio morkos
3 skiltelių česnako
1 nedidelio gabalėlio šviežio imbiero (apie 1 valg. š. smulkiai tarkuoto imbiero)
2 arb. š. geltonojo kario miltelių
½ arb. š. kajeno pipirų
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
2 skardinių (530 g) avinžirnių
1 skardinės (400 ml) kokosų pieno
2 valg. š. pomidorų pastos
2 valg. š. sviesto
100 g špinatų
Patiekti:
virtų ryžių
tortilijų
ryšelio šviežių kalendrų
saujelės kepintų sezamo sėklų
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ant jos išdėliokite gabalais supjaustytą moliūgą (odele į viršų). Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol moliūgas suminkštės (kepimo laikas labai priklausys nuo gabalų dydžio). Kepto moliūgų odeles nulupkite, o minkštąją dalį sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos masės.
2. Įkaitinkite keptuvę virš vidutinio dydžio ugnies. Sudėkite kokosų aliejų, suberkite smulkiai kapotą svogūną ir plonomis riekelėmis supjaustą morką. Pakepinkite kelias minutes, kartais pamaišydami, kol svogūnai taps skaidrūs ir daržovės suminkštės.
3. Suberkite smulkiai kapotą česnaką ir tarkuotą imbierą. Maišydami pakepinkite minutę.
4. Suberkite geltonojo kario miltelius, kajeno pipirus, pagardinkite žiupsniu druskos ir žiupsniu juodųjų pipirų. Suberkite avinžirnius. Maišydami pakepinkite 1-2 minutes, kad prieskonių mišiniu pasidengtų visos daržovės ir prieskoniai išskirtų savo aromatą.
5. Supilkite į keptuvę kokosų pieną ir moliūgų tyrę, sudėkite pomidorų pastą ir sviestą. Išmaišykite ir leiskite užvirti. Virkite apie 5 minutes, kol karis ims tirštėti. Porą minučių prieš virimo pabaigą įmaišykite šiek tiek pasmulkintus špinatus. Nuimkite nuo ugnies ir pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
6. Paruoštą karį patiekite su virtais ryžiais ir tortilijomis, apibėrę dosnia sauja kapotų kalendrų ir saujele kepintų sezamo sėklų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „GLOBUS“ .
Recepto įkvėpimas: Halfed Baked Harvest
6 komentarai
Šiandien išbandžiau vakarienei.. Mažai laiko užima, bet kas svarbiausia – super skanu! 🙂 Ačiū už tokį puikų pasidalinta receptą! 🙂
Ačiū, Gabriele, kad pasidalinote įspūdžiais! Labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Gaminau ir as! Labai patiko – dekoju uz recepta! 🙂
Gabriele, smagu girdėti, ačiū, kad išbandėte! 🙂
Kažkoks metų atradimas!!! Taip paprasta pagaminti, o skonis toks naujas, švelnus, labai dera imbieras, o dar ir taip sveika, nuostabu 🙂 visai šeimai patiko!
Gintare, LABAI džiaugiuosi! Ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais 🙂