Buvo laikas, kai gyventi sveikiau man reiškė kardinalius mitybos pokyčius. Iš vakaro sudorojusi visus namuose esančius saldainius ir pyragėlius, ir šiukšlių dėžėn ištrenkusi tai, ko suvalgyti nenorėjau ar nepajėgiau, kitą dieną pradėdavau lyg naują gyvenimą: be šokoladų, pyragų ir ledų, be baltų miltų ir padažų, be pieno produktų (nes šiuos, deja, sunkiai toleruoju) ir be keptuvės, nes šiai reikėtų riebalų. Įtikindavau save, kad toks sprendimas yra geriausias ir teisingas, ir kartais man pavykdavo ištempti savaitę, dvi, o gal net mėnesį. Hm, jei sąžiningai, mėnesio tikriausiai nepavyko ištempti niekada. O kodėl turėtų?
Dabar suprantu, koks blogis yra tokie kraštutinumai, o tada tai atrodė vienintelis galimas kelias „sveikesnio gyvenimo“ link.
Šiandien, kai sakau, kad stengiuosi gyventi sveikiau, tai nereiškia, kad atsisakiau kažkokių produktų. Tiesa, man daug lengviau, kai namuose nėra šokolado, nes jam tikrai turiu priklausomybę ir galiu suvalgyti neišmatuojamus kiekius. Bet štai keptuvę sėkmingai naudoju, tik įprastą aliejų dažniausiai pakeičiu kokosų aliejumi. Pieno produktus atsirenku ypač atidžiai – į šaldytuvą dedame tik tuos, po kurių netenka keikti(s). Kepu ir keksiukus, tik į dubenį, skirtą tešlai, stengiuosi atrinkti sveikesnių produktų alternatyvas. O kai į kiemą ateina šventės, numoju į viską ranka ir kepu nuodėmingiausią pasaulyje tortą, nes kartais juo pasimėgauti yra daugiau nei sveika.
Šie keksiukai – vieni iš tų, kuriais be jokių sąžinės priekaištų galėtumėte gardžiuotis net eilinį pirmadienį ar trečiadienį, be jokios progos. Be cukraus, be riebalų, be kremo kepuraičių. Su avižomis, graikišku jogurtu, medumi, pagardinti persikų gabalėliais. Ne itin saldūs, tačiau minkšti ir drėgni. Nemeluosiu – galbūt jie nesprogs tokiomis fanfaromis, kokiomis galėtų sprogti karameliniai keksiukai su šokoladiniu įdaru ir maskarponės kremo kepurėlėmis, bet jie gardūs. Paprasti gerąja to žodžio prasme. Puikūs kasdienėms arbatos pertraukėlėms ar subalansuotam savaitgalio desertui, kai pagaliau imi susidraugauti su protingu sveiku gyvenimo būdu.
Avižiniai graikiško jogurto keksiukai su persikais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 didelio arba 2 mažų kiaušinių
1 stiklinės (225 g) graikiško jogurto
¼ stiklinės (80 g) medaus
¼ stiklinės (60 ml) pasukų
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės (140 g) miltų
½ stiklinės (70 g) stambių avižinių dribsnių
1 ½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. malto cinamono
žiupsnelio druskos
1 didelio persiko (apie 150 g kubelių)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Paruoškite 12 keksiukų formelių (5 cm skersmens).
2. Vidutinio dydžio dubenyje lengvai išplakite kiaušinį. Sudėkite graikišką jogurtą, šviežią medų (sustingusį pašildykite garų vonelėje, kol taps skystas), pasukas, vanilės ekstraktą. Gerai išplakite iki vientisos masės.
3. Suberkite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
4. Persiką supjaustykite nedideliais kubeliais. Lengvais judesiais įmaišykite į tešlą.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami jas beveik iki viršaus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Ar keksiukai iškepę, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, jis turi būti švarus.
Recepto šaltinis: Running with Spoons
2 komentarai
Tiek nuotraukos, tiek keksiukai atrodo nuostabiai ?
Ačiū, Indre! 🙂