Kaip jau visiems kokį tuziną kartų gyriausi, prieš maždaug metus pamečiau galvą dėl avižinės košės. Visus tuos metus, su retomis išimtimis ir poros mėnesių pertrauka (ne savo noru), sąžiningai viriausi ją pusryčiams, gardindavau cinamonu ir ruduoju cukrumi, ir kasryt mėgaudavausi tuo skaniu pusvalandžiu. Su dubenėliu košės ir puodeliu kavos.
Tiesa ta, kad parduotuvėje niekad nečiupdavau ir nedėdavau į pirkinių krepšelį pačių brangiausių avižinių dribsnių. Juk čia avižiniai dribsniai, dėl Dievo, – ar jie tikrai gali būti tokie skirtingi, kad kainos skiriasi kartais net šešis kartus?! Verčiau sutaupysiu ant plytelės šokolado ar kekės vynuogių, bet dribsnius visad rinkdavausi vienus iš paprasčiausių. Stambius, verdamus toli gražu ne pusę minutės – bet užtat kokio gardumo košė! Ir viskas būtų gerai, jei ne tos akcijos… kaip gali nepirkti tų brangiųjų, kai kainuoja jie tiek pat, kaip ir pigieji? Dėžutė uždara, turinio nesimato, bet jie ne greito paruošimo – nusprendžiu, kad bus tokie patys, tik gal kokybiškesni kažkuo (gi brangesni!) ir kraunu į vežimėlį ne vieną pakuotę, o visas tris. Tai bent ilgam užteks! – galvoju sau, dėdama dėžutes į spintelę. Ir ką jūs sau manot, užteko tikrai ilgam. Dar ir dabar užtenka – po to pirmojo karto, kai pasiruošiau pusryčius iš naujųjų dribsnių, į brangiąsias dėžutes nė žvilgsnio nebuvau atsukus. Mat jie visiškai ne mano skonio: tokie plonyčiai, mažyčiai, lengvučiai… nė iš tolo nepanašūs į tuos stambius, mano mėstamus dribsnius. Ir košė iš jų kažkokia… ne ne ne.
Bet pasakoju aš čia viską tikrai ne dėl to, kad dabar norėčiau kažkam antireklamą padaryti. Tik dėl to, jog šiandien džiūgauju, valgydama labai gardžius avižinius sausainius. Tikriausiai visas tas tris dėžutes vien jiems kepti ir sunaudosiu. Nebent kas nors turėtų kokį itin gardų pasiūlymą? Mielai laukiu – spintelėje dar dvi pilnut pilnutėlės dėžutės, laukiančios savo eilės.
O kol kas, po ilgų avižinių įžangų ir kalbų… puikieji sausainiai!
Skonis: 10/10. Išorėje traškūs, viduje – minkšti. Puikūs prie puodelio arbatos ar tiesiog vieni. Lyg kokios siemkos – paimi vieną, antrą, trečią… žiūri, jog lėkštė jau tuščia!
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Collecting memories
Avižiniai sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g minkšto sviesto
200 g rudojo cukraus
1 kiaušinis
125 g miltų
2 ½ puodelio gretai paruošiamų avižinių dirbsnių
½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Išplakite elektriniu plaktuvu sviestą iki purumo. Suberkite rudąjį cukrų ir išplakite.
3. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, kepimo miltelius ir druską.
5. Suberkite miltų mišinį į sviesto plakinį ir išmaišykite.
6. Imkite drėgnomis rankomis po gabalėlį tešlos ir tarp delnų suformuokite apvalius rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo skardų, palikdami kelių centimetrų tarpus. Kiekvieną tešlos rutuliuką švelniai paspauskite, kad taptų šiek tiek plokščias.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-18 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Sausainių karšteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neimkite iš kepimo skardos sausainių dar karštų, leiskite jiems kiek pastovėti ir sutvirtėti.
59 komentarai
Avizinius dribsnius beriam i sriuba. Ypac tinka i rugstyniu, spinatu, ar tiesiog darzoviu
Laura, kaip įdomu! Ačiū už idėją 🙂
Tobula ! Dievinu avizinius sausainius, o kaip tik mamyte krutina, kad sunaudociau dribsnius, kuriu nevalgo broliukas 🙂 Kaip manai, grikiu dribsniai tiktu, ar visgi aviziniais geriausiai ? 🙂
Raminta, niekad grikių dribsnių saldiems patiekalams nesu naudojus ar tokio varianto girdėjus 🙂 O štai avižiniai labai dažni ir populiarūs, kai kalbame apie saldumynus 🙂
O aš ,kiapiau saldžių blynus ,iš grikiu . Man patiko. Tai manau ir sausainiai, gali gautis skanus.
O aš ,kiapiau saldžių blynus ,iš grikiu . Man patiko. Tai manau ir sausainiai, gali gautis skanus.
Teko naudoti granolai 🙂 Na bet is tikruju, aviziniai yra aviziniai, reik lekt i parduotuve 🙂
Aš granolai paprastai naudoju stambius avižinius dribsnius 🙂
puodelis tai kiek ml?
Evute, 250 ml 😉
Cha, mes tai vakar 2kg dribsnių nusipirkom 🙂 Gardiems pusryčiams.
Julija, super! Kur tokiais kiekiais perkate? 🙂 Man irgi būtų patogus variantas 😀
Pramonės pr. 6B, ten jiems dabar labai puiki kaina, tai negali nepirkt 😀 O dar kai mes tiek jų naudojam visur!
Ačiū! 🙂
Visada labai malonu skaityti apie tavo silpnybę avižinei košei, nes ir man, geriausi pusryčiai būtent su stambių, lietuviškų avižų dribsnių koše : ) Beje sausainiai atrodo tobulai:)
Ačiū, Neringa! 🙂 Malonu žinoti, kad turiu bendraminčių 😉 Ir kad mano nesibaigiančios kalbos apie košę dar neįkyrėjo 😀
As tai tuos greito paruosuimo dribsnius naudoju i varskes apkepa vieto manu, mums net skaniau nei su manais.
Giedre, niekad nepagalvojau apie tokį variantą. Ačiū, būtinai išmėginsiu 🙂
o jei vietoj rudojo deciau paprasta cukru? as visada perku tuos greitai pagalinamus dribsnius. o tada su kokiais kose darote?
Galite naudoti ir paprastą cukrų, nors labiau rekomenduočiau rudąjį – jis yra visai kitokio skonio, priduoda karamelinį poskonį 🙂
Košei virti visuomet naudoju stambius avižinius dribsnius, man jie patys gardžiausi! 🙂
Sausainiai daugiau nei tobuli… Jau 3 mėn esu nuo jų priklausoma 🙂 tik pasiturbinu džiovintomis spanguolėmis
Oho! 3 mėnesiai – ilgas laikas 🙂 Džiaugiuosi, kad Jūsų namuose šie sausainiai sulaukė tokios sėkmės 😉
Sausainiai – favoritai! Kiekvieną kartą vis skanesni 🙂 labai ačiū už receptą 🙂
Nėra už ką, Samanta 🙂 Labai smagu, kad patinka 🙂
Wuhuuu, per 1,5 savaitės 4 kepimai ir iš viso 16 skardų nuostabiausių avižinių sausainių.:))) Tirpsta burnoje ir kaskart gaunasi vis kitokie. Ačiū!!!
Viktorija, oho! 🙂 Nuostabu, labai džiaugiuosi 🙂 O kaip jie gaunasi kaskart vis kitokie, jei ne paslaptis? 🙂
O šią akimirką kepam iš trigubos (!!!!) normos, nes savaitgalį laukia gausus svečių lankymas. 😀 O gaunasi vis kitokie, nes vienąkart daugiau miltų, kitąkart mažiau įdedam, dar sėklų ar riešutų pridedam ir kažkaip visada kitokie. 🙂
Viktorija, nerealu 🙂 Matau, kad mušate avižinių sausainių kepimo rekordus 😀
Sveiki,
Norėjau paklausti, o avižinius dribsnius prieš dėdami į sausainius užpilat karštu vandeniu, ar sausus dedat?
Ačiū
Sausus, Greta 🙂 Skanių sausainių! 🙂
Kokie skanūs! Ne veltui tiek pagyrų sulaukė. Pastaruoju metu kepu tik šiuos 🙂
Egle, mūsų namuose jie irgi neretai kepa 🙂 Džiaugiuosi, kad patiko! 😉
Man rieboki ir per saldūs. Cukraus kiekį, manau, galima neskausmingai tiesiog sumažinti, o kuo pakeisti riebalus? Gal daugiau kiaušinių įdėti?
Giedre, ar negali būti, kad nepakankamai gerai išplakate sviestą su cukrumi? Šie sausainiai tikrai nėra riebūs. Žinoma, galite eksperimentuoti su proporcijomis, tikiuosi, kad pavyks pasiekti tobulai patinkantį rezultatą 🙂
Ar galima sumalti avizinois dribsnius iki miltu?
Tikrai siūlau kepti iš nemaltų, o kodėl gi juos malti? 🙂 Šių sausainių tekstūra – vienas iš labai puikių dalykų.
Nes turiu daug aviziniu miltu kuriuos noriu sunaudoti:)
labutis,o kaip suprasti minstas sviestas ?
Arne, palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės, taps tepamos konsistencijos 🙂
Superiniai! Dar įdėjau 1 bananą ir linų sėmenų. Puikiai gavosi! Ačiū !
Inesa, nėra už ką! Puikus sausainių patobulinimas; išmėginsiu su bananu ir aš 😉
Susigundžiau receptu, bandysiu daryti! 🙂 Sakykit, dribsnių dėti puodelį ar pusę puodelio? Šitoje vietoje truputį susipaniojau… 🙂
Ivona, labai skanūs šie sausainiai, tikiuosi, Jums patiks! 🙂 Reikia dviejų su puse (2 + 1/2) puodelio smulkių avižinių dribsnių 🙂
Domina ar dėti nevirtus avižinius dribsnius tiesiai iš pakelio ar pirma juos paruošti? 😀 atsiprašau jei klausimas kvailas!
Ugne, tikrai nereikia išvirti košės! 😀 Tiesiog berkite dribsnius tokius, kokie yra, tiesiai iš pakelio 😉 Dar patinkslinu, kad dribsnių reikia tų smulkiųjų, greitai paruošiamų.
sveiki, ar butu galima naudoti viso grudo stambesnius avizinius dribsnius?
Neringa, šiems sausainiams, tinkamai jų tekstūrai išgauti reikalingi smulkūs avižiniai dribsniai (tie, kur išverda per minutę).
Nerealūs !!!!
Ačiū, džiaugiuos, kad patiko! 🙂
Super sausainiai. Kepu jau antrą kart. Dėl pikantiškumo perline druska apubarstau. Verti dėmesio sausainiai.
Išbandėme sausainukus, komentarai paskatino pabandyti. Tikėjau, kad bus skanu, nes kiek jūsų receptų išbandžiusi, niekas nenuvylė. Bet gavosi tiesiog fantastiškai skanu! Sunku suvokti, kad keli paprasti ingredientai sukurs tokį nuostabų skonį! Visa šeima ratais ėjom aplink kątik iškeptus sausainius, negalėdami sulaukti net kol pilnai atšals 😄 super, ačiū!
Aiste, super, labai džiaugiuosi! 🙂
Sausainiai gavosi labai skanūs😍,būtų labai fainai jei prie receptų ir kalorijas rašytumėte👍🏽😊
Gabriele, labai džiaugiuosi, kad sausainiai patiko 🙂 Kalorijų rašymas prie receptų šiuo gyvenimo etapu prieštarautų mano pačios požiūriui į maistą ir draugystę su juo, todėl kalorijų renkuosi nei skaičiuoti, nei rašyti 🙂
Patys skaniausi sausainiai, kokius esu kepusi! Dariau daugybę kartų ir dar darysiu ir reklamuosiu kitiems. Turiu slėpti nuo vyro, kad nesuvalgytų per vieną dieną 😆 o ir laiko mažai užtrunka iškepti. Žodžiu, fantastika 😋
Aura, labai ačiū, gera girdėti! 🙂
Sveiki, man nesigavo sausainukai😕ar gali būti dėl to, kad dėjau į neįkaintintą orkaitę? Suformavau sausainukus šlapiomis rankomis ir uždėjau kepti. Nuėjau vėliau pasižėti, tai vaizdas toks, kad visi sausainiai ištežo ir gavosi vienas didelis pyragas orkaitėje🙈ką darau ne taip?
Sveiki, Rasa, labai teisingas Jūsų pastebėjimas, kad nesėkmė, matyt, nutiko dėl to, jog įdėjote sausainukus į neįkaitintą orkaitę. Visada kepinius reikia dėti į jau pilnai iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę. Tikiu, kad kitąkart pavyks puikiai! 🙂
Ką tik išbandyti sausainiai. Pasakiško skonio! Ačiū už tobulą receptą 🥰