Išduosiu paslaptį: gamtoje sausainiai – patys skaniausi! Ragaujami po ilgo žygio ar pasiekus kalno viršūnę, ar įsitaisius saulėtame namelyje po aukštomis pušimis – nėra gyvenime blogo laiko skaniam sausainiui, šypt.
Šiuos – avižinius su migdolais ir šokolado gabalėliais – kepiau jau ne kartą. Nešėmės juos kuprinėje žygiuodami Zakopanėje, kepėm net saulėtame namelyje, kai ilsėjomės stovyklavietėje prie ežero. Jie paprastai paruošiami, gana tvirti, nelepūs, tad puikiai tinka visokiausioms išvykoms ir iškyloms. Be to, jie išties labai gardūs, tikiu, kad patiks visiems avižinių sausainių mylėtojams: minkšti ir drėgni, ne per saldūs, kvepiantys cinamonu ir vanile.
- Norėdami iškepti minkštus, drėgnus sausainius, naudokite viso grūdo stambius avižinius dribsnius (NE greito paruošimo).
- Geriausiam ir skaniausiam rezultatui pasiekti naudokite kokybiškus produktus. Aš tik dar kartą pasidalinsiu, jog „Dr. Oetker“ vanilės pasta, kepimo milteliai ir kiti šio prekės ženklo produktai – visada mano virtuvėje ir tarp kasdienių mano pasirinkimų.
- Užvis svarbiausia, į orkaitę pašautų sausainių nekepkite per ilgai! Praėjus recepte nurodytam laikui gali atrodyti, kad „turbūt reikia pakepti dar kelias minutes“, nes sausainiai bus šviesūs ir tikrai labai minkšti. Bet taip ir turi būti – sausainiai sutvirtės vėsdami, o viduje išliks minkšti, drėgni. Jei kepsite sausainius ilgiau nei reikia, iškepę jie bus kur kas sausesni – visai ne tokie, kokie turėtų būti.
Avižiniai sausainiai su migdolais ir šokolado gabalėliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
220 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
½ stiklinės (100 g) cukraus
2 arb. š. vanilės pastos
2 didelių kiaušinių
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. druskos
2 ½ stiklinės (250 g) stambių viso grūdo avižinių dribsnių
150 g juodojo šokolado
½ stiklinės (50 g) migdolų riekučių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite dvi kepimo skardas.
2. Minkštą sviestą, rudąjį cukrų, cukrų ir vanilės pastą elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol masė taps puri.
3. Po vieną įplakite kiaušinius. Plakite neilgai, tik kol įsimaišys į masę.
4. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltą cinamoną ir druską. Suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
5. Įmaišykite avižinius dribsnius, gabalėliais supjaustytą šokoladą (arba šokolado lašelius) ir migdolų riekutes.
6. Dubenį uždenkite ir paruoštą tešlą pusvalandį palaikykite šaldytuve.
7. Semkite po šaukštą tešlos, tarp delnų formuokite kamuoliukus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami nemažus tarpelius (nes sausainiai kepdami plėsis).
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 12-14 minučių, kol sausainių kraštai ims vos rusti. Kol karšti, sausainiai bus labai minkšti ir gali atrodyti neiškepę (taip ir turi būti!), bet vėsdami sutvirtės.
9. Sausainiams atvėsus ir sutvirtėjus, nuimkite nuo kepimo popieriaus ir ragaukite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Baltic“.
#reklama #droetker #droetkerlietuva
Recepto įkvėpimas: Sally‘s Baking Recipes