Ruduo – tai ilgi vakarai ir šilti megztiniai, arbata su medumi ir geros knygos, saldžiai kvepiantys pyragai ir ilgi pasivaikščiojimai pageltusiais lapais nuklotais takais, kaklą apsivyniojus storiausiu šaliku. Ruduo – tai obuoliai ir cinamonas, namų jaukumas ir šiluma. Ruduo – dar vienas metų laikas, kuris vėl prabėgo akimirksniu.
Šįkart tai, kad laikas lekia ir ruduo tuoj baigsis, man priminė NESTEA, kai paštininkas, paskambinęs į duris, įteikė dėžę su naujuoju jų gėrimu – žiemos arbata su obuoliais ir cinamonu. Priešingai nei įprasta, šią „Nestea Apple Cinnamon“ arbatą galima gerti ir šiltą, todėl dailūs maži buteliukai, apvynioti raudonu šalikėliu, tiesiog kvietė greitai susirasti šilčiausius batus, paltuką, šaliką, pirštines, pasišildyti gėrimą, susipilti į termosą ir traukti kur nors į gamtą. Pasivaikščioti, pasigrožėti baigiančiais kristi lapais ir nuogomis medžių šakomis. Giliai įkvėpti gryno oro, o sužvarbus išsitraukti termosą su arbata ir susiorganizuoti mažą rudeninį pikniką. Tai būtų taip smagu ir romantiška, kad aš tikrai buvau bepradedanti kurpti planą, bet tikriausiai visi mes žinom, kaip būna su planais, ar ne? Ir su tomis keliomis valandomis paroje, kurių visada pritrūksta tam, kad nuveiktume ne tik tai, ką privalome, bet dar ir tai, ko tiesiog norime.
Rudeniškam piknikui šįkart man pristigo laiko. Bet, nors mano ruduo šiais metais šiek tiek beprotiškas, aš bandau sugaudyti visus tuos mažus malonumus ir džiaugsmus, kuriuos jis dovanoja. Atrasti laiko sustoti, įkvėpti ir išgerti puodelį aromatingos arbatos, tiesiog klausant lietaus už lango. Arba užmaišyti tešlą sausainiams ir mėgautis tuo, kaip jaukiai obuoliais ir cinamonu kvepia visi namai. Visa tai – tokios mažos, bet tokios didelės smulkmenos, tiesa?
Pasimėgaukime jomis, tomis smulkmenomis. Likusiomis rudens dienomis. Ir po truputėlį į širdį ateinančiu švenčių laukimu.
Skonis: 10/10. Dar vieni sausainiai, kuriuos drąsiai įtrauksiu į mėgstamiausių sąrašą. Minkšti, drėgni, truputėlį maloniai traškūs išorėje. Puikūs!
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Pagal Ambitious Kitchen
Avižiniai sausainiai su obuoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1/3 stiklinės (85 ml) aliejaus
2/3 stiklinės (135 g) cukraus
2 valg. š. maltų linų sėmenų
4 valg. š. vandens
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 stiklinės (140 g) miltų
1 stiklinės (140 g) stambių avižinių dribsnių
1/2 arb. š. kepimo miltelių
1/4 arb. š. druskos
1 arb. š. malto cinamono
1/4 arb. š. malto muskato
1 didelio obuolio
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
2. Aliejų ir cukrų gerai išplakite, kol cukrus ištirps.
3. Maltus linų sėmenis sumaišykite su keturiais šaukštais vandens. Masę sudėkite į aliejaus ir cukraus plakinį. Supilkite vanilės ekstraktą. Gerai išplakite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, stambius avižinius dribsnius, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą. Mišinį suberkite į plakinį ir išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
5. Obuolį nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sutarkuokite burokine tarka. Įmaišykite į sausainių tešlą, kad tolygiai joje pasiskirstytų.
6. Semkite po nedidelį šaukštą tešlos ir drėgnais delnais suformuokite nedidelius apvalius sausainius. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų kelių centimetrų tarpus.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Iškepusius kelias minutes atvėsinkite skardoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
5 komentarai
labai viliojanciai atrodo, turetu ir kvepeti be galo skaniai! begu kepti 🙂 p.s. kokios grazios nuotraukos, tokios jaukiai ziemiskos.
Ačiū! 🙂
Sveiki, norėjau pasiteirauti dėl reikiamų produktų kiekio. Miltai juk yra sunkesni nei avižiniai dribsniai, tad imant tokį patį kiekį (gramais) miltų ir avižinių dribsnių, dribsniai užims daugiau erdvės, t.y. gaminant reikės daugiau nei vienos stiklinės. Tad iškilo klausimas, kuo remtis imant produktus? Stiklinėmis ar gramais?
Daiva, įtariu, kad Jūs kalbate apie tuos smulkius greito paruošimo avižinius dribsnius. Jie tikrai yra kur kas lengvesni nei miltai. Tuo tarpu šiame recepte – stambūs avižiniai dribsniai, kurie sveria tiek pat, kiek miltai 🙂
Kažkaip gavosi taip, kad miltų ir avižinių dribsnių įdėjau du kartus daugiau nei aliejaus ir cukraus masės. Tik pradėjus maišyti pastebėjau, kad labai sausa ir biri tešla gavosi. Tad įpyliau obuolių sulčių. Gavosi tikrai nuostabūs, tik nežinau, kaip reikės kepti kitą kartą, kad vėl tokie patys išeitų.