Jei pasirodys, kad šis receptas kažkur lyg ir girdėtas, neklystat – tai mano mylimiausių avižinių sausainių receptas. Mylimiausi jie yra jau gerus šešerius metus. Receptas neįtikėtinai paprastas, rezultatas – neįtikėtinai tobulas. Dabar, kai pagardinau juos dar ir saujele „Supergarden“ liofilizuotų uogų bei vaisių, jie šoktelėjo dar aukščiau virš visų kartelių, kurias galėčiau iškelti sausainiams.
Nuostabūs! Išorėje traškūs, viduje – klampūs ir minkšti. Saldūs, bet jų saldumą puikiai papildo maloni vyšnių rūgštelė ir obuolių gaivumas. Jei susilaikysite visų nesuvalgę patys (žinokit, tikrai, jie magiškai dingsta tiesiai nuo orkaitės skardos!) – puikiai tiks ir saldžioms Kalėdų dovanoms.
Leiskite dar šiek tiek papasakoti apie tai, kodėl „Supergarden“ prekės ženklo gaminius taip myliu ir su meile pristatau tinklaraštyje. Vietą mano virtuvėje jie rado jau seniai – šaltyje džiovinti (liofilizuoti) vaisiai ir uogos drauge su pirmais saulėto virtuviuko kąsniais, o prieskoniai dar anksčiau. Labiausiai man patinka keli dalykai, kuriais ir noriu pasidalyti:
- pirma, jų skonis visiškai natūralus ir natūraliai intensyvus – liofilizuojant nėra naudojami jokie skonio stiprikliai ar priedai, liofilizacijos proceso metu niekaip nėra paveikiamas natūralus skonis ar aromatas. Todėl į indelius subirusios lengvutės šaltyje džiovintos braškės – tokios, lyg ką tik iš lysvės; česnakai – lyg ją tik būtumėte išlukštenę skiltelę. Ir aromatinga, ir gardu!
- antra, jų asortimento plotis tiesiog stulbina! Vis dar negaliu atsidžiaugti burokėlių milteliais, nes su jais paruoštas burokėlių humusas man šimtąkart mielesnės konsistencijos nei su šviežiais burokėliais. O juk lygiai tas pats burokėlis, tik kitas pavidalas!
- trečia, prieskonių skalsumas. Kai jų skonis ir aromatas toks koncentruotas, nenuostabu, kad vieną vienintelį indelį naudoju labai ilgai. Nedidelis žiupsnis prieskonių dažnu atveju yra daugiau nei pakankamai.
- ketvirta, jų pakuotė labai daili. Galima sakyti, kad tai menkniekis, bet visi estetikos vertintojai man pritars, kad pakuotė yra svarbi. Ne labiau svarbi nei turinys ir produkto kokybė, žinoma, bet čia viskas eina koja kojon.
- galiausiai, penkta! Už „Supergarden“ prekės ženklo slypi lietuvaičiai, o man nuoširdžiai gera palaikyti kuriančius, su meile dirbančius tautiečius.
Džiaugsmas savo virtuvės lentynose turėti tokius produktus, džiaugsmas kartu su jais dirbti! Ar aš sakiau? Myliu savo darbą!
O dabar – dabar grįžkim prie tobulų avižinių sausainių!
Avižiniai sausainiai su obuoliais ir vyšniomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g minkšto sviesto
200 g rudojo cukraus
1 didelio kiaušinio
1 stiklinės (140 g) miltų
2 stiklinių (140 g) gretai paruošiamų (smulkių) avižinių dribsnių
½ arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1 indelio (apie 4 saujų) „Supergarden“ šaltyje džiovintų vaisių ar uogų (obuolių, vyšnių, granatų, slyvų, spanguolių, kt.)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Sviestą sudėkite į didesnį dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Suberkite rudąjį cukrų ir išplakite. Įmuškite kiaušinį ir dar kartą išplakite iki vientisos masės.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, smulkius (greito paruošimo) avižinius dribsnius, kepimo miltelius ir druską. Suberkite miltų mišinį į sviesto plakinį ir išmaišykite. Įmaišykite pasirinktus šaltyje džiovintus vaisių gabalėlius ar uogas (aš kepiau dviejų rūšių sausainius: su obuoliais ir spanguolėmis, ir su slyvomis ir granatais).
4. Semkite po nedidelį šaukštą tešlos ir tarp drėgnų delnų suformuokite apvalius rutuliukus. Išdėliokite juos ant kepimo skardų, palikdami kelių centimetrų tarpus. Kiekvieną tešlos rutuliuką švelniai paspauskite, kad taptų šiek tiek plokščias.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-18 minučių, kol taps gražiai auksinės spalvos. Sausainių karšteliai turi būti traškūs, o vidus – minkštas. Neimkite iš kepimo skardos sausainių dar karštų, leiskite jiems kiek pastovėti ir sutvirtėti.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Supergarden“.
3 komentarai
Nuolat seku jūsų saulėtą virtuvę, o šie sausainiai labai gundo:) Bet turiu klausimą truputį ne į temą – kur pirkote tokią gražią virvelę pakavimui, pas daug ką matau, tad ir aš noriu:)..
Lina, virvelę pirkau IKEA jau prieš kokius tris ar net keturis metus 🙂 Dabar, bent jau internete, nematau, kad šiemet tokią turėtų.. 🙁 Tikiuosi, kad kažkur pavyks rasti! 🙂
Nuostabaus skonio! Tikrai kartosiu. Neturėjau liofilizuotų uogų, tai dėjau šaldytus juoduosius serbentus ir džiovintas spanguoles. Super skonis. Gailiuosi, kad negaminau dvigubos normos.