Vienas gabalėlis saldžios baklavos – ir aš jau Turkijoje. Norėčiau, kad nuspręsti nusipirkti kelionės bilietus būtų taip pat paprasta, kaip nuspręsti išsikepti baklavą namuose. Vis tik kepti kol kas man daug lengviau; tą ir darau – kviečiu ir jus!
Ar mėgstate baklavą? Ar bandėt kada suskaičiuoti, kiek jos gabalėlių galėtumėt suvalgyti vienu kartu? Man pačiai visada skaniausias pirmasis; nors kadais „viskas įskaičiuota“ viešbučiuose esu bandžius sumušti saldžiausius pasauly asmeninius rekordus, šypt.
Geriausia žinia ta, kad visiškai nuostabią baklavą labai lengvai galima pasigaminti ir namuose. Reikės šiek tiek laiko: po vieną susluoksniuoti ir tirpintu sviestu pertepti plonyčius tešlos lakštelius, sukapoti riešutus, išsivirti saldų sirupą ir sulaistyti juo iškeptą baklavą. Tuomet – pati sudėtingiausia dalis – išlaukti, kol ji atvės, sugers sirupą ir atsiskleis pačiais gardžiausiais skoniais.
O apie tolimų kraštų skonius nuo pat pirmadienio svaičioju ne šiaip sau – šiandien „Lidl Lietuva“ prasidėjo Artimųjų Rytų šalių virtuvės teminė savaitė „1001 Delights”. Asortimente rasit daug produktų, iš kurių į mano krepšelį papuolė mano mėgstamas bulguras, lęšiai, tortilijos, turkiškas jogurtas ir, ŽINOMA, filo tešla. Būtent iš šios tešlos ir yra sluoksniuojama tradicinė baklava, todėl – rekomenduoju įsigyti ir labai kviečiu išsikepti!
Beje, „Lidl Lietuva“ šią savaitę galite įsigyti ne šaldytos, o šviežios filo tešlos (ieškokite jos šaldytuve). Šaldytą filo tešlą reikia kantriai ir lėtai atitirpinti šaldytuve (tai trunka maždaug parą); tuo tarpu įsigiję šviežios filo tešlos – galima sakyti, kad tą parą laiko sutaupysite, nes iškart galėsite pradėti sluoksniuoti.
Receptas – čia pat. Kad ir koks jis bebūtų nesudėtingas, baklavos gamyba reikalauja šiek tiek žinių ir mažų, bet svarbių niuansų žinojimo: kaip atšildyti filo tešlą, jei naudojate ją šaldytą; kaip ją laikyti gamybos metu, kad nepradėtų trupėti; kiek laiko brandinti baklavą, kad būtų pati skaniausia? Visi atsakymai – recepte, todėl labai rekomenduoju iš pradžių jį perskaityti, o tuomet jau žingsnis po žingsnio gaminti.
Skanaus!
Baklava su pistacijomis, lazdynų ir graikiniais riešutais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sluoksniams:
500 g filo tešlos
300 g tirpinto sviesto
Sirupui:
1 stiklinės (250 ml) šalto vandens
1 stiklinės (200 g) cukraus
1 stiklinės (320 g) medaus
1 cinamono lazdelės
3 gvazdikėlių
½ citrinos sulčių
Įdarui:
150 g pistacijų branduolių
150 g graikinių riešutų
150 g lazdynų riešutų
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
1 valg. š. malto cinamono
GAMINIMO EIGA
1. Jei naudojate šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite. Likus parai (24 valandoms) iki baklavos gaminimo, perkelkite šaldytą tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Nemėginkite atšildyti tešlos kambario temperatūroje – per greitai šildami, ploni filo tešlos lakšteliai sukibs ir negalėsite jų atskirti.
2. Pasiruoškite sirupą. Visus sirupui skirtus ingredientus sudėkite į puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, vis pamaišydami, kol cukrus visiškai ištirps ir sirupas užvirs. Sumažinkite ugnį iki silpnos ir nemaišydami lėtai virkite dar 5 minutes. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir visiškai atvėsinkite. Cinamono lazdelę ir gvazdikėlius išimkite. Sirupą galite pasiruošti iš anksto ir atvėsintą sandariame inde šaldytuve laikyti iki 4 dienų.
3. Pasiruoškite įdarą. Riešutus smulkiai sukapokite (nesumalkite iki miltų!). Sumaišykite su ruduoju cukrumi ir cinamonu. Keletą šaukštų smulkintų riešutų galite atidėti į šalį, jei norėsite jų užberti ant baklavos gabalėlių viršaus.
4. Sviestą ištirpinkite. Trupučiu tirpinto sviesto ištepkite maždaug 20×35 cm dydžio kepimo indo dugną ir sieneles.
5. Iš šaldytuvo išimtą filo tešlą išvyniokite ir iškart įtaisykite tarp dviejų šiek tiek drėgnų virtuvinių rankšluosčių – šis žingsnis svarbus, nes sausame ore filo tešla ims labai greitai sausėti ir trupėti. Filo tešlos lakštai bus dideli, todėl perpjaukite juos į dvi dalis – gausite dydį, daugmaž ar idealiai tinkamą kepimo indui. Tarp drėgnų rankšluosčių juos laikykite viso gamybos proceso metu: po vieną imkite tešlos lakštelius, o kitus toliau laikykite uždengtus rankšluostėliu.
6. Susluoksniuokite. Į kepimo indą įklokite pirmąjį filo tešlos lakštą, aptepkite jį tirpintu sviestu. Ant viršaus klokite antrąjį lakštą ir taip pat aptepkite sviestu. Taip susluoksniuokite trečdalį filo tešlos lakštų, kiekvieną iš jų aptepdami sviestu. Ant viršaus tolygiai užberkite pusę riešutų įdaro.
7. Ant riešutų įdaro toliau klokite filo tešlos lakštus, kiekvieną jų aptepdami sviestu. Taip susluoksniuokite antrą trečdalį tešlos lakštų, o ant jų tolygiai paskleiskite likusią pusę riešutų įdaro.
8. Galiausiai susluoksniuokite likusius filo tešlos lakštus, lygiai taip pat kiekvieną jų aptepdami sviestu. Uždėję paskutinį filo tešlos lakštą, lengvai paspauskite susluoksniuotą baklavą delnais, tuomet ant viršaus supilkite ir paskirstykite likusį sviestą.
9. Susluoksniuotą baklavą dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 10-15 minučių. Išėmę iš šaldytuvo, aštriu peiliu supjaustykite norimo dydžio rombais.
10. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
11. Kepkite baklavą įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 minučių, kol viršus bus gražiai auksinės spalvos.
12. Vos tik išėmę baklavą iš orkaitės, apliekite ją šaltu sirupu. Prieš patiekiant leiskite baklavai pastovėti bent kelias valandas, ar geriausia – per naktį, kol visiškai sugers sirupą.
13. Pjaustykite rombais (atnaujinkite pirminius pjūvius, padarytus prieš kepimą), jei norite, apiberkite juos smulkintais riešutais, ir patiekite.
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @LidlLietuva #LidlPartnerystė #1001Delights
4 komentarai
Sveiki, o tinka sūdytos pistacijos? Ačiū.
Lina, tikrai taip, aš naudojau sūdytas pistacijas, jos tiko puikiai 🙂
Sveiki, Aš būtų galima gaminti su vien tik su graikiniais riešutais? Ačiū
Sveiki, Milda, taip, tikrai galima 🙂