Tai, kad Turkiją ir Niujorką skiria tūkstančiai kilometrų ir vandenynas, tikrai nereiškia, jog šių kraštų skoniai negali susitikti vienoje virtuvėje. Saldi baklava ir švelnus, burnoje sutirpstantis sūrio pyragas, – kas nutiktų, jei šiuos du klasikinius receptus sujungtume į vieną? Atsakymas čia pat – nutiktų nuostabiai skanus desertas!
Tai desertas, gaivesnis už tradicinę baklavą, tačiau tuo pačiu – kur kas saldesnis ir sodresnio skonio nei klasikinis sūrio pyragas. Žaviausios čia yra tekstūros – traškūs tešlos lakšteliai tobulai dera su lengvu, švelniu sūrio kremu.
Pyragą pagaminsite visai paprastai, o atrodys jis įspūdingai net ir be didelių pastangų – ant viršaus užberkite saujelę riešutų, o gal uogų, ir tai bus desertas, galintis atstoti net šventinį tortą! Jo pjūvis išties iškalbingas ir atskleidžia visus sluoksnius: plonyčiai filo tešlos lakšteliai, sirupe sumirkę riešutai, švelnus kremas. Galite įsivaizduoti? Pasakiškai skanu!
Desertas subalansuotas smaližiams ir, tikiu, patiks daugeliui. Gaminkime kartu – žingsnis po žingsnio. Pamatysite, viskas paprasta!
PATARIMAI
- Pyragui galite naudoti tiek šviežią, tiek šaldytą filo (phyllo) tešlą. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją lėtai atšildykite. Iš šaldiklio į šaldytuvą tešlą perkelkite likus parai (24 valandoms) iki gaminimo.
- Sausame ore filo tešlos lakšteliai ima labai greitai sausėti, tampa trapūs, birūs. Tam, kad išlaikytumėte tešlos elastingumą, iš šaldytuvo išimtą tešlą viso gamybos proceso metu laikykite uždengtą šiek tiek drėgnu rankšluostėliu. Rankšluostėlis neturi būti šlapias, nes pernelyg didelėje drėgmėje filo tešlos lakšteliai iškart sukibs, sunkiai juos atskirsite.
- Pyrago sulaistymui reikalingą sirupą galite išvirti iš anksto ir atvėsintą porą dienų laikyti sandariame indelyje šaldytuve.
- Norėdami desertui pridėti autentiškumo, į sirupą galite įmaišyti porą šaukštelių maistinio rožių vandens (jo rasite specializuotose rytietiškų produktų parduotuvėse). Ir be šio vandens desertas pavyks puikus, bet jei nuspręsite naudoti, įmaišykite jį į jau atvėsintą sirupą.
- Dažniausiai baklavai yra naudojami graikiniai ir pistacijų riešutai, tačiau drąsiai naudokite savo mėgstamus riešutus ar jų derinį.
- Lengvesnis, gaivesnis sūrio kremas bus tada, jei jam naudosite kreminį (tepamąjį) sūrį, o ne ženkliai riebesnę maskarponę. Šįkart ypatingai rekomenduoju rinktis kreminį sūrį, kadangi lengvesnis sūrio kremas – tobula atsvara saldžiam baklavos sluoksniui.
- Glotnų, lygios tekstūros kremą lengviausia išplaksite naudodami vienodos kambario temperatūros produktus.
- Paprastai sūrio pyragai yra kepami karšto vandens vonelėje – tai leidžia užtikrinti, kad pyragas keps tolygiai, jo paviršius bus lygus. Gera žinia, kad baklavos sūrio pyragui vandens vonelė nėra reikalinga.
- Labai svarbus momentas – pyrago neperkepti. Tinkamai iškeptas sūrio pyrago kraštai turi būti tvirti, o centras turi šiek tiek virpėti, pajudinus kepimo formą.
- Norėdami, kad pyrago gabalėliai būtų dailūs, o pjūvis – lygus, pjaustymui naudokite karštą nusausintą peilį.
- Pyrago likutį laikykite šaldytuve, sandariai uždengę maistine plėvele ar perdėję į sandariai uždaromą indelį.
Baklavos sūrio pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Sirupui:
¾ stiklinės (190 g) vandens
1 stiklinės (200 g) cukraus
1/3 stiklinės (105 g) medaus
1 valg. š. citrinos sulčių
3 cinamono lazdelių
Riešutų sluoksniui:
100 g pistacijų riešutų
50 g migdolų riešutų
50 g graikinių riešutų
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. druskos
Kreminio sūrio įdarui:
600 g kreminio (tepamojo) sūrio
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
2 valg. š. kukurūzų krakmolo
3 kiaušinių
¼ stiklinės (62 g) riebios grietinėlės
Sluoksniams:
10 filo tešlos lakštų (apie 400 g)
120 g tirpinto sviesto
Papuošti:
poros saujų pistacijų
GAMINIMO EIGA
1. Jei naudojate šviežią tešlą, šį žingsnį praleiskite. Jei naudojate šaldytą tešlą, iš pradžių ją atšildykite. Likus parai (24 valandoms) iki gaminimo, perkelkite šaldytą tešlą iš šaldiklio į šaldytuvą ir leiskite jai lėtai atitirpti. Jei tešlą mėginsite atitirpinti kambario temperatūroje, plonyčiai tešlos lakšteliai gali sušilti per greitai ir sukibti – dėl to juos bus itin sunku atskirti vieną nuo kito.
2. Išvirkite sirupą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.
3. Į vidutinio dydžio puodą supilkite vandenį ir citrinos sultis, suberkite cukrų, sudėkite medų ir cinamono lazdeles.
4. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps ir sirupas užvirs. Ugnį sumažinkite iki silpnos ir palikite lėtai virti dešimt minučių. Nukaiskite.
5. Išimkite cinamono lazdeles ir sirupą atvėsinkite.
6. Susmulkinkite riešutus. Pasiruoškite ingredientus.
7. Riešutus, cinamoną ir druską suberkite į maisto smulkintuvą. Susmulkinkite iki smulkių gabalėlių (bet ne iki miltų!). Atidėkite į šalį.
8. Paruoškite kreminio sūrio įdarą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
9. Didesniame plakimo dubenyje išmaišykite kreminį sūrį, cukrų, vanilinį cukrų ir kukurūzų krakmolą, kol produktai susimaišys.
10. Po vieną įplakite kiaušinius.
11. Supilkite grietinėlę ir dar kartą gerai išmaišykite. Turite gauti glotnią grietinės tirštumo kreminio sūrio masę.
12. Susluoksniuokite ir iškepkite pyragą. Pasiruoškite atšildytą filo tešlą ir tirpintą sviestą, taip pat smulkintus riešutus ir kremą.
13. Kepimo formos atsegamu kraštu (22 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi. Tiek kepimo popierių, tiek kepimo formos šonus ištepkite gabalėliu sviesto.
14. Iš šaldytuvo išimtą filo tešlą išvyniokite ir įtaisykite tarp dviejų šiek tiek drėgnų virtuvinių rankšluosčių, nes sausame ore filo tešla ims labai greitai sausėti ir trupėti.
15. Pirmąjį filo tešlos lakštą įklokite į kepimo formą taip, kad dengtų dugną ir sieneles (dalis tešlos liks kepimo formos išorėje – taip ir turi būti). Tešlą aptepkite tirpintu sviestu.
16. Užklokite antruoju filo tešlos lakštu, jį taip pat aptepkite sviestu ir užberkite tris kupinus šaukštus riešutų. Berkite juos taip, kad ant tešlos pasiskirstytų kuo tolygiau, vienu sluoksniu.
17. Ant viršaus dėkite trečią filo tešlos lakštą, aptepkite sviestu, dėkite dar vieną tešlos lakštą, vėl aptepkite sviestu ir apiberkite riešutais.
18. Tešlą, sviestą ir riešutus turite sluoksniuoti tokia pat eilės tvarka, kol susluoksniuosite visus tešlos lakštus. Visa sluoksniavimo eiga nuo pat pradžių turėtų atrodyti taip:
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – trys šaukštai riešutų
Filo tešla – aptepti sviestu – filo tešla – supilti kreminio sūrio įdarą
19. Paskutinio tešlos lakšto sviestu neaptepkite.
20. Į susluoksniuotos tešlos krepšelį supilkite kreminio sūrio masę.
21. Perteklinius tešlos kraštus nupjaukite ties kepimo formos kraštais.
22. Šiek tiek išsklaidykite nupjautos tešlos kraštelius, atskirdami tešlos lakštus, suformuodami „garbanėles“.
23. Tešlos kraštus aptepkite likusiu tirpintu sviestu.
24. Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo formą su pyragu dėkite į jau įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 1 val. 15 min., kol kreminio sūrio masė sutvirtės, o filo tešla gardžiai apskrus. Leiskite dešimt minučių pastovėti praviroje orkaitėje.
25. Išėmę iš orkaitės, dar šiltą pyragą sulaistykite sirupu. Sirupą stenkitės pilti į tarpelius tarp filo tešlos lakštelių, bet jei šiek tiek užpilsite ant kreminio sūrio – nieko tokio.
26. Atvėsinkite pyragą iki kambario temperatūros, tuomet dėkite į šaldytuvą ir palaikykite per naktį.
27. Prieš patiekiant išimkite iš kepimo formos ir papuoškite smulkintais bei nesmulkintais pistacijų riešutais.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
Recepto šaltinis: Spatula Desserts