Viena mano draugė šiuos metus pradėjo labai drąsiu pažadu sau: kiekvieną mėnesį išbandyti kažką naujo, dar niekada gyvenime nedaryto. Aš šį jos sumanymą išgirdau metams bene įpusėjus, bet ta mintis mane iškart sužavėjo. Kaip dažnai mes nerandame laiko naujiems dalykams, bijome jų ir verčiau renkamės savo patogią komforto zoną, kur viskas puikiai žinoma keliais žingsniais į priekį? Bent jau man tai tikrai tai būdinga. Todėl pažadas, padedantis šiek tiek sau įsispirti į užpakalį, negalėjo nesuvilioti.
O pradėti juk galima nuo visai mažų pirmų kartų. Mažais žingsneliais. Aš prieš kelias dienas pirmą kartą gyvenime atsisėdau į balną ant žirgo. Ir tai buvo absoliučiai nuostabi valanda, kurią mielai pakartočiau dar dešimtis kartų. O prieš kelias savaites užpildžiau registracijos formą į „Kauno maratoną 2014” – dar savaitėlė ir bėgsiu. 5 kilometrus. Gal kažkam tai atrodo juokas, bet man – tikras iššūkis. Ir, beje, dar vienas pirmas kartas.
Kas žino, kuo gali virsti pirmi kartai, jog jiems nepasirįžti? Tikiu, kad kažkas būtent taip atranda savo gyvenimo aistrą. Darbą. Žmones. Hobius. Naujus kelius. Gal net savo tikruosius kelius ar tikruosius save. Jei šią akimirką rankose laikyčiau taurę (o ne sausainį), norėčiau ją pakelti ir pasakyti tostą. Už niekad nesibaigiančius pirmuosius kartus! Ir už visas galimybes, kurios už jų slepiasi.
Skonis: 10/10. Putėsiai – labai lengvi, purūs, tirpstantys burnoje ir saldūs. O braškių džemas – ypač jei naminis ar su šiokia tokia rūgštele – idealiai subalansuoja skonius. Labai gardu!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Baltojo šokolado putėsiai su braškėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
115 g baltojo šokolado
115 g sviesto
3 kiaušiniai
½ puodelio (100 g) miltelinio cukraus
¼ puodelio (60 ml) kreminio kavos likerio
1 puodelis (250 ml) riebios grietinėlės
2 valg. š. cukraus
200 ml tiršto braškių džemo
gabalėlis juodojo šokolado patiekimui
švieži mėtų lapeliai patiekimui
GAMINIMO EIGA
1. Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.
2. Kiaušinių baltymus ir trynius atskirkite.
3. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakesti kitu mėgstami likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą kondensuotą pieną). Plakite elektriniu plaktuvu iki vientisos tirštos masės.
4. Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį. Ant jo dėkite kitą mažesnį puodą ar didesnį dubenėlį (padarykite „garų vonelę“) ir į jį supilkite išplaktą kiaušinių, miltelinio cukraus ir likerio masę.
5. Nuolat maišydami šluotele, kaitinkite kelias minutes, kol masė taps tiršta.
6. Perpilkite tirštą masę į didelį subenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę. Išmaišykite iki vientisos konsistencijos ir atvėsinkite.
7. Riebią grietinėlę elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių putų.
8. Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Palaipsniui berdami cukrų, plakite toliau, kol gausite standžias putas.
9. Iš pradžių į šokolado masę lengvai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus, tuomet – plaktą grietinėlę.
10. Į norimus indelius ar stiklines dėkite po 2-3 šaukštus tiršto braškių džemo.
11. Ant viršaus paskirstykite paruoštus baltojo šokolado putėsius.
12. Dėkite į šaldytuvą ir pašaldykite mažiausiai 3 valandas ar per naktį.
13. Prieš patiekdami, papuoškite smulkintu šokoladu ir mėtų lapeliais.
5 komentarai
oj kokia smagi idėja jei tik neapims tingulys reiks pradžiuginti jaunimą, jiem by tik plakt ir maišyt tai jau čia patiks kad tiek plakt ir tiek dubenėlių panaudoti 😀
Egle, na, ar nudžiuginot jaunimą? 🙂 Ar patiko desertas? 🙂
Sekmes pirma karta begant maratona! Turiu kolega ir drauga Toma V.profesionalu maratono begika ir jis nuostabus protingas zmogus, tad apie begancius maratona esu puikiausios nuomones.Nesuklupk!
Rita, ačiū labai! 🙂 Aišku, mano padėkos pavėluotos, nes maratonas buvau jau vakar, bet vis tiek… sulaukti palaikymo visada labai smagu ir gera 🙂
6 dubenys! nu nerealiai daug plovimo, darau, padariau, ziuresiu rytoj kas gausis, nemaza komisija ragaus sia naujiena 🙂